utgave nr 1 2
Bunnstoffet Copperbot
Tredje sesong med Copperbot
Skuffende!
Siden dette er blitt en “føljetong”, skal vi ta et kort resyme for nye lesere. Copperbot er et bunnstoff som består av polyester iblandet kobberpulver. Det skaller ikke av, og skal, ifølge produsenten, holde i 10-15 år.
Tekst og foto: Asmund Myhrvold
Etter vår første sesong med stoffet, var bunnen helt ren. Etter andre sesong, hadde et dusin rur klort seg fast, og i sommer var det blitt mange ganger flere. Det kan også nevnes at det var en del “skjeggvekst”. De store flatene var uten groe av noe slag, bortsett fra kjølevannsinntaket og andre skroggjennomføringer. At motoren overhode hadde fått kjølevann, er et under.
Til våren vil vi nok legge litt vanlig bunnstoff på silen. En interessant ting er at vi i fjor vår gjorde en reparasjon under kjølen hvor det til slutt ble lagt på ny Copperbot. Da vi tok båten opp, var dette partiet helt rent for groe, noe man dessverre ikke kan si om undersiden av kjølen forøvrig. Et spørsmål blir da om stoffet mister noe av sin groehindrende effekt allerede etter tre sesonger, eller om det er blandingen, påføringen og etterbehandlingen som er årsaken. Når Copperbot er lagt på og herdet ferdig, må hele bunnen pusses med fint smergelpapir for å blottlegge de mikroskopiske kobberkornene som kan være dekket med en film av polyester.
Vi foretok selv reparasjonen i fjor, og valgte å bruke stålull istedenfor smergelpapir, da stålullen lettere vil følge alle ujevnheter. Om stålull er bedre enn smergel, vil vi tidligst få svar på etter neste sesong. Importøren hevder ihvertfall at det er etterbehandlingen som er avgjørende. Nå nekter vi å tro at norske myndigheter vil slutte seg til den danske miljøministerens foreslåtte forbud av alle groehemmende midler i bunnstoff, men skulle byråkratiske landkrabber likevel finne på noe slikt, blir vel Copperbot redningen. Uansett.