Nr 9. 2013

Vi tester GPS-trackere

Såkalte sporingsbokser eller trackere har oppklart mange tyverier siden de kom på markedet. Men fungerer billigalternativene?

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: LARS KRISTIAN LARSEN OG TORE CHR HALVORSEN

For en drøyt 1500 kroner kan du følge din båts bevegelser fra godstolen hjemme. Vi har valgt å se nærmere på tre enheter som både er billige i innkjøp og bruk. Sporingsbrikkene har ingen abonnementstjeneste, og alt man trenger er derfor et kontantkort med noen kroner på. Startpakke for kontaktkort får man kjøpt nesten over alt. Før man setter SIM-kortet i sporingsbrikka må man huske på å deaktivere PIN-kode og mobilsvar, ellers vil ikke trackeren fungere. Bortsett fra denne operasjonen er det stort sett tut og kjør- i alle fall med en av testbrikkene.

Usynlig gjerde

På de fleste trackere kan du sette opp et såkalt geofence, eller et usynlig gjerde rundt båten. Om båten beveger seg utenfor sonen du har definert sender sporingsboksen en alarm til din telefon, og du kan deretter følge båtens bevegelser ved å ringe eller sende sms til sporingsboksen og få kartvisning i retur. Det fine med en slik sone er at du varsles dersom båten blir stjålet og bringes ut av sona både til lands og til vanns.

FG-godkjenning

 Forsikringsselskapenes godkjennelsesnevnd kan gi en såkalt FG-godkjenning til produkter som tilfredsstiller visse krav. Det må søkes om godkjenning for hvert enkelt produkt, og det er en relativt omfattende testprosess som skal dokumenteres for å få en slik godkjenning. At et produkt ikke er FG-godkjent behøver derfor ikke nødvendigvis å bety at det ikke tilfredsstiller kravene, men ingen produkter uten en alarmsentral blir godkjent av FG. Godkjente sporingsbrikker er gjerne knyttet opp til en sentral som sørger for at sporingen går riktig for seg. Kravet sier at "Operasjonssentralen/utrykningsapparatet skal ha kapasitet til å foreta tilstrekkelig søk og verifisering av objektets lokasjon i hele Norden." Forsikringsselskapene gir ofte rabatt om sporingsbrikke er montert i båten. For å få forsikringsrabatt må imidlertid sporingsutstyret være FG-godkjent. Komplett liste over godkjente produkter finnes på www.fgsikring.no

Ingen av de tre sporingsbrikkene vi testet har per i dag en slik godkjenning, men gir deg samme informasjon som en godkjent enhet - uten abonnement, og blir således en privat overvåkning av egne verdier.

 

Montering

De tre sporingsbrikkene vi har med i denne testen har alle innebygget batteri. G-Track 104 er klart best med et innebygget batteri som holder i inntil 60 døgn, mens de mindre boksene Redknows og iLocator kun holder et par døgn uten lading. For en mer permanent løsning må strøm tilkobles. G-track og Redknows kommer med kabler som kan kobles rett på et 12-voltsbatteri. Med iLocator må man enten bruke den medfølgende adapteren som passer i stikkontakten, eller montere en 12-voltsplugg med USB-utgang.

Plassering

Ideelt sett burde sporingsbrikka plasseres på et sted den aldri blir funnet, men det er avgjørende at enheten har både GPS- og GSM-dekning til enhver tid. Signalene går greit gjennom glass og glassfiber, men sliter med å gå gjennom metall. En god plassering kan da eksempelvis være oppunder dekk eller skjult i nærheten av et vindu. Monterer du en sporingsenhet med eksterne GPS- og GSM-antenner er det mulig å gjemme boksen helt, men la antennene stikke frem på et egnet sted. Fastmonterte ryggputer kan også være et ideelt sted å plassere sporingsbrikka. Være kreativ.

 

G-Track 104

Denne trackeren bør du få hjelp til å installere, eller ta deg virkelig god tid. Funksjonen må aktiveres manuelt via tekstmeldinger, og det er ingen enkel jobb å sørge for at alle tall, punktum og komma er riktig plassert. Å skaffe posisjonen er imidlertid enkelt. Da ringer du bare nummeret på kontantkortet som er satt i trackeren, og får en SMS med link til Google-kart i retur.

De litt mer avanserte funksjonen er det verre med. Ved førstegangs bruk skal man autorisere et telefonnummer som kan styre trackeren. Da må sporingsboksen ringes til ti ganger fra nummeret som skal brukes som hovednummer. Det ville vært langt enklere å sende en tekstmelding fremfor å bruke opp kontantkortet på unødvendig kronglete programmering.

 

G-sensor

Sporingsboksen har en innebygget G-sensor som registrerer bevegelser om bord i båten. Denne har tre nivåer, og sier fra dersom boksen for eksempel fjernes.

Å sette opp et usynlig gjerde er ingen enkel øvelse med G-Track 104. Her skal man være pinlig nøyaktig når man skriver inn kommandoen. Koordinatene må nemlig sendes inn som tekstmelding med både øvre og nedre koordinater i både lengde- og breddegrad. Men når dette først er gjort responderer trackeren meget raskt dersom båten går "utenfor gjerdet".  

PLUSS:

Mulighet for permanent montering
GPS og GSM-antenne inkludert
Rask respons
Bra pris

MINUS

Vanskelig å programmere
Dårlig bruksanvisning
Ikke FG-godkjent

FAKTA: G-track 104

 

Redknows Minifinder

Sporingsboksen fra RedKnows fikk vi aldri helt til å fungere til tross for gjentatte telefoner til den svenske supportavdelingen. Å skaffe båtens posisjon går greit, selv om sporingsbrikka somler med å respondere. Det tar flere minutter fra SMS er sendt til sporingsbrikka før den sender svar i retur. På responstid er G-track 104 raskest, med iLocator hakk i hæl. Videre satte vi opp en sikkerhetssone og aktiverte denne med en radius på 250 meter. Vi forsikret oss også med telefonsupporten at geofence var aktivert. På de to første forsøkene fikk vi ingen respons, mens tredje forsøk førte til at vi fikk alarm - over to timer etter at båten ble "stjålet". Vi satte opp en ny sone i et annet område for å gi sporingsbrikken enda et forsøk - uten å få respons. Vi aktiverte også G-sensoren, og utløste denne uten å få noen alarm. I følge den svenske telefonsupporten var brikka i orden. Ja vel..

 

Pluss:

Bra tilkoblingsmuligheter
Enkel montering
Svensk bruksanvisning
Telefonsupport
Fjernkontroll. 

Minus:

Treg respons
Høy pris
Fungerer bare tidvis
Ikke FG-godkjent

 

FAKTA Redknows MiniFinder

Størrelse:

94x60x38 (lbh)

Vekt:

300 g

Strømforbruk:

54mA (2,5mA i standby)

Batterilevetid:

1440 timer

Tilkoblingsmuligheter:

Ekstern GPS/GSM-antenne

Monteringsmuligheter:

Magnetisk, skruer, vanntett pose

Finesser:

Forflytningsalarm, vibrasjonsalarm, taleoppringning

Pris:

1490 kr

Mer info:

www.gdx.no

 

iLocator - Best i test

Den lille og hendige iLocator er den eneste sporingsbrikka i testen som fungerer tilnærmet feilfritt. Den gir rask respons og er utrolig enkel i bruk. I tillegg har den masse finesser som er enkle å aktivere og deaktivere. Trackeren styres via en en applikasjon som du gratis laster ned til din smarttelefon. Appen gjør egentlig ikke annet enn å utforme SMS-kommandoene som skal sendes til brikka. Men dette er virkelig en enkel måte å programmere sporingsbrikka på. Appen som styrer brikka er også svært enkel i bruk, med flott og intuitivt design.

 

PLUSS:

Enkelt brukergrensesnitt
Lett å programmere
Mange finesser
Presis og kjapp
Hendig format

MINUS:

Mangler støtte for ekstern antenne
Ikke FG-godkjent
Engelsk bruksanvisning
 

FAKTA iLocator

 

Dette trenger du

Sporingsbrikke, strømuttak i båten, mobiltelefon, kontantkort.

 

 

Størrelse:

78x62x28

Vekt:

110 g

Strømforbruk:

30 mA

Batterilevetid:

24-72 timer

Tilkoblingsmuligheter:

Ekstern GPS-antenne

Monteringsmuligheter:

Strips, skruer, stativ, tape

Finesser:

Fjernkontroll, geofence, SOS-funksjon, vibrasjonsalarm

Pris:

3595 kr

Mer info:

www.navytech.no

Størrelse:

82x44x18

Vekt:

70 g

Strømforbruk:

22 mA

Batterilevetid:

24-48 timer

Tilkoblingsmuligheter:

USB-lading

Monteringsmuligheter:

Vanntett etui, skruer, tape

Finesser:

Taleoppringning, park-assist, geofence, SOS-knapp

Pris:

1990 kr

Mer info:

www.navytech.no / www.holund.no