Nr 8 2012

Test: 12 volts båtstøvsugere Støv til besvær

12 volts båtstøvsugere har ikke spesielt godt ry på seg. Er det fordommer fra minisugernes morgen, eller er det fortsatt slik at smulene må overtales til å ta veien inn i munnstykket? Vi har testet et lite utvalg som skal egne seg for båt.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

 

 

I testen forholder vi oss til støvsugere beregnet for 12 volt, enten direkte via ledning eller som oppladbar og trådløs. Dette er alle støvsugere som skal transporteres enkelt og gjerne ha sin faste plass om bord. Testen er en kombinasjon av erfaring ved praktisk bruk, testerens subjektive oppfatning av produktet og til slutt en konkret måling av bar/vakuum ved hjelp av et manometer for anledningen stilt til rådighet av IKM Instrutek AS. Innenfor elektro og automasjon er selskapet en av landets ledende leverandører av test- og måleinstrumenter, blant annet til industri, offshore, marine og shipping.

   Vår test er utført med et manometer, en Fluke 700G, en presisjonstrykkmåler som er utviklet spesielt for testing. Vi foretok målingen i BAR. 1 bar er lik 100.000 pa.(inn med to setninger som forklarer dette folkelig). Jo nærmere én bar, jo bedre vakuum og derved sugeeffekt.

   Det finnes svært mange støvsugere beregnet på bil og båt. Vi har gjort et lite utvalg av noen av de mest brukte. Under forberedelsene til testen viste det seg at det blant båtstøvsugere finnes mange keisere med nye klær. Den samme støvsugeren kan selges under mange forskjellige navn og med forskjellige farger og logos. Prisene på det samme produktet kan variere fra nærmere tusenlappen til 350 kroner. Her gjelder det å ha øyne og ører med seg. De konkurrerende kjedene opererer med vidt forskjellige prislister.

Alle støvsugerne er testet under de samme forhold – og med det mål for øyet å få vekk mest mulig overflatestøv og smuss.

   Vi forsøkte tidlig i testen å bruke de aktuelle produktene til storrengjøringen om bord, det vil si fjerne sand og rester i kriker og kroker, i ventiler, under dørklemmer, innest i skap, kort og godt over alt hvor det samler seg skitt. La det være sagt med én gang, akkurat det prosjektet avsluttet vi temmelig raskt. Til dags dato er det neppe utviklet en 12 volts støvsuger som er i stand til å ta hovedrollen i rengjøringen. Her må det atskillig sterkere lut til.

   Vi forsto raskt at generalrengjøring med en ministøvsuger var å overvurdere kraft og egenskaper. Den egner seg kun til overflatesmuss, til brødsmulene og det daglige enkle renholdet. Testen viser at det er forskjeller, både i sugekraft og ikke minst batterikapasitet og størrelse på støvbeholder, men likevel er mye likt oss alle disse 12-volterne.

   Vi slutter oss til vår tekniske konsulent som spør hvorfor vi skal bedrive hovedrengjøring i skjærgården. I uthavnen holder det jo med å få smulene unna. Storjobben kan vi gjøre en hverdagskveld i hjemmehavnen, med landstrøm lett tilgjengelig. Da er det bare å plugge inn den gamle Voltaen i og gyve løs med all den sugekraften du kan ønske deg.

 

Marin Wet and Dry og 70C Vacuum cleaner

Vi oppdaget tidlig at de to første støvsugerne i  testen, Marin Wet and Dry og 7OC Vacuum cleaner er to identiske maskiner, men levert fra forskjellige forhandlere og til forskjellig pris. Testresultatene er identiske mellom de to. Den samme maskinen leveres også under navnet Waeco og flere andre.

   I design ligner dette produktet på en ”ekte” støvsuger i miniformat. Munnstykket er plassert i en holder under maskinen. Den er utstyrt med en bærestropp som skal gjøre det lett å ta den med rundt omkring i båten. Vi så ikke helt nytten av det.  Maskinen har en egen støvbeholder, den desidert største i testen, på 3.5 liter. Den er  enkel  å ta ut for tømming og rengjøring. Den har to munnstykker, et smalt teleskogstykke som skal gjøre det enkelt å komme til på vanskelige steder. Det er et hull i munnstykket. Sugeevnen kan reguleres ved å dra stykket ut eller inn. Støvsugeren leveres også med en teppebørste som ikke er altfor effektiv. Det sier seg selv at mye av sugekraften siver ut mellom hårene på børsten.

   Disse maskinene skal lades 16-20 timer før førstegangs bruk. Maskinen lades både fra 12 og 220 volt, men den kan bare brukes med 12 volt.

   Vi kunne bruke maskinen effektiv i 13 minutter før futten gikk ut av den. Det er absolutt en tilfredsstillende arbeidstid. Tar vi i betraktning at maskinen i vår test skal ta det daglige smusset fra byssa og tepper, er 13 minutter mer enn nok.

   Marin Wet and Dry (Seatronic) og 70C Vacuum cleaner (Maritim) har desidert best sugekraft basert på måling av BAR med vårt manometer. I testen oppnådde vi 0.0347 BAR (to setninger om hva dette betyr).

Til tross for de beste målingene er vi bare mellomfornøyd med effekten. Du må jobbe flere ganger over det området hvor bøsset ligger for å få det fjernet.

+

En hendig maskin med støvbeholder med stor kapasitet.

-

Støsuger med middels godt resultat. Bærestroppen så vi ikke nytten av.

 

Black & Decker Dustbuster

En klassisk støvsuger av den enkle sorten. Vår testmaskinen hadde 7.2 volts kapasitet. En tilsvarende kan også leveres med 4.8 eller 9.6 volt. Den er tøff å se på, med sin turkise beholder og ellers morsomme design, men spesielt anvendelig i båt er den ikke. Vår modell hadde en skålrund lader som måtte plasseres på byssebenken. Ladepunktet på støvsugeren er bak, eller under (alt etter hvordan du holder maskinen). Uansett blir hele saken stående på høykant under lading, og det er ikke spesielt hensiktsmessig i en båt.

   Maskinen må lades 16 timer bør bruk. Vi kjørte maskinen i ni minutter før den døde hen. Så må den igjen lades i mange timer før den igjen yter maksimalt.

   Dustbuster (Lefdal og Elkjøp) er en kompakt maskin med bredt munnstykke i beholderen. Designen gir i utgangspunktet en sterk begrensning i hvor du kommer til. Den egnet seg med andre ord ikke til oppgaver på vanskelig tilgjengelige steder, men den suser greit over byssebenken og på dørkteppet. Sugekraften er imidlertid ikke spesielt imponerende. Kanskje kan vi anbefale den i nærheten av brødfjøla hjemme på kjøkkenet, ikke noe annet sted.

Maskinen er i utgangspunktet lett og hendig, med sine 0.17 kilo. Støvet samler seg i en relativt liten beholder, men du har når sant skal sies ikke behov for større beholder på en så liten og spinkel maskin. Vi målte effekten til 0.0257 bar, det er ikke spesielt mye å skryte av.

+

Kompakt alt-i-ett-løsning. Hendig og lett.

-

Dårlig sugeevne. Bordlader ikke egnet til båt.

 

Homeline våt- og tørrstøvsuger

Riktignok ser den ut som en Nilfix i miniatyr, den lille Homeline våt- og tørrstøvsuger (Seatronic), men der stopper også sammenligningen. Dette er en skikkelig kineser, fjerlett og veldig plastikk. Produsenten skal ha kreditt for å ha utviklet en usedvanlig praktisk løsning på oppbevaring av støvsugerslangen. Den lar seg lett kveile sammen i støvbeholderen inne i maskinen. Det gjør oppbevaring av maskinen veldig grei.

   Dette produktet ser virkelig billig ut, og er det også. Du merker det straks du skal forsøke å få teppebørsten på plass på munnstykket. Det er nesten en umulig oppgave. Av munnstykker for øvrig følger det met et normalt smalt og en tut til bruk for oppblåsning. Denne maskinen kan du nemlig også bruke til å få luft inn i lekebåten eller luftmadrassen. Vi har ikke prøvd akkurat det, men må si at vi er en smule skeptiske til hvor lang tid en slik operasjon vil ta, for det er ikke mye luft som kommer ut av den tuten.

   Maskinen har ikke støvsugerpose, men bøsset går rett i en stor beholder. Den er enkel å tømme og enkel å montere.

   Denne støvsugeren er ikke oppladbar. Det betyr at du må operere den med ledning med plugg til 12 volts uttaket.

   Den billige kvaliteten merker vi også når delene skal settes sammen. Slangen er dårlig festet til maskinen, og munnstykkene sitter løst på slangen.

   Her har vi testens mest støyende produkt, og vi skal love at støyen ikke er synonymt med sugekraft. Den suger elendig. Resultat av effektmålingen viser 0.0226 BAR, hvilket er testens dårligste

 

+

Beste løsning for oppbevaring av støvsugerslange

-

Støyer mye, suger dårlig

Black & Decker Flexi Auto

Den er snerten å se på, egentlig litt morsom. Den har ikke mye plass og støvsugerslangen kan kveiles rundt maskinen. Black & Deckers Flexi Auto er i utgangspunktet designet for bruk til bilstøvsuging, men det er jo ikke forskjell på bil og båt, så vi tok den med om bord. En egen hendig oppbevaringsbag følger med og gjør det enkelt og stuve den bort.

   Støvsugeren er rund og støvet kan du se ”sentrifugere” bak plastlokket. Også med medfølgende ledningen til 12 volts uttaket er kveilet rundt en praktisk snelle bak på maskinen.

   Flexi Auto har en meget solid slange og gode munnstykker. De sitter godt og har gode klyper for å ta på og av.

   Skal du børste teppe, kan du bare vippe frem teppebørsten som sitter fastmontert på munnstykket. Dette er skikkelige saker.

Vi merket det med denne, som med de øvrige; det skal ikke mye til før pluggen i 12-volts uttaket løsner, slik at strømmen blir borte. Dette er en generell svakhet ved bruk av slike plugger. Vær litt obs. Det er trist om maskinen står til lading, og den faktisk ikke tar strøm til seg.

   Med et godt oppladet batteri skal maskinen kunne brukes i nærmere en halv time. Vi testet ikke dette fullt ut, men ser at den har god kapasitet og rekkevidde.

   Også med denne maskinen opplevde vi de samme begrensinger som de øvrige. Den kan komme til på vanskelige steder, men den har ikke kraft nok til å gjøre en hundre prosent skikkelig jobb. Vi må allikevel slå fast at den er blant de beste i testen. Smuler og støv er ikke noe problem å bli kvitt. Den vil derfor være en grei medhjelper i det daglige renholdet om bord.

Effektmålingen ga et brukbart resultat. Manometermålingen viser 0.0275 BAR, og det er testens nest beste resultat.

+

Svært sammenleggbar. Solide deler og gode låser på munnstykkene.

-

Middels sugeeffekt.

 

Konklusjon:

Moderne små 12 volts støvsugere er lette i vekt og enkle å oppbevare. Derfor bør en slik maskin ha en plass i båten. Den kommer til sin nytte når brødsmulene skal fjernes eller når kaffegruten havner på dørken. Ingen av maskinene vi har testet egnet seg til hovedrengjøring. De har simpelt hen ikke kraft nok til å suge unna det en da må forvente, og noen har ikke gode nok munnstykker til en grundig jobb på vanskelig tilgjengelige steder.

Vi vil derfor anbefale at storrengjøringen skjer i hjemmehavnen, der en kraftig hjemmestøvsuger kan kobles til 220 volts landstrøm. Det er for så vidt heller ikke noe poeng å ta storrengjøringen i uthavnen. Der skal vi kose oss.  Ta med den lille til enkle daglige oppgaver.