Nr 8 2012

Riktig grill for båtturen:

Grillkos hører sommerkvelden til. Det betinger en god grill. Vi har testet den ultimale båtgrillen.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Butikkene har et enormt utvalg griller, fra et par tiere og opp til mange tusen kroner. De rimeligste er ren forbruksvare, mens de dyrere er ment for å vare mange år. Hva egner seg for båtfolket?

Ihuga grillere som stiller høye krav både til grillens funksjoner og til grillmaten. Men hva som er ideell for noen er ikke nødvendigvis ideell for andre. Har man en stor båt, kan man ha plass til en stor grill. Har man derimot en liten snekke, vil det å kunne stuve bort grillen på en fornuftig måte være viktig. Noen griller om bord i båten, mens andre tar grillen med seg i havna, på en strand eller i fjæresteinene.

Om man griller om bord i båten vil vi anbefale en grill som går på gass, eller er sikret så bra at det ikke er brannfare.   

   Noen av grillene fungerer også som en ekstra ovn, hvor man kan bake og tilberede mat på forskjellige måter. Kanskje til og med steke en pizza. Slike griller kan være et supplement til komfyren i byssa.

I testen har vi i liten grad tatt for oss billiggrillene, men hovedsakelig sett på griller som er spesielt dedikert til båtbruk.

Kull eller gass

Mange sverger til grilling med tradisjonelt grillkull. Ulempen er at det blir mye røyk og grillos, noe som altså ikke er særlig populært i havna. Dessuten vil det ta cirka 20 minutter fra grillen er fyrt opp til man kan grille. En del moderne griller går på spesielle briketter, laget av bambus eller knuste kokosnøttskall. Disse utvikler svært lite røyk. Griller som bruker slike briketter er grillklar etter noen minutter.

Brikettene er dyrere enn tradisjonelt grillkull. Likevel ikke dyrere enn at en runde med grilling kommer på 15-20 kroner, omtrent det samme som en engangsgrill.

   Spesielt ved grilling om bord i båten synes vi en gassgrill er å foretrekke. Fordelene er mindre brannfare og det er lettere å regulere temperaturen. Det er rimeligere å bruke propan, men grillen vil være mindre mobil siden disse gassflaskene er ganske store og tunge.

  Mest kjent er CampinGaz, de blå boksene. Også de kommer med forskjellig tilkobling. De fleste grillene bruker det som kalles CV270 og CV470, på henholdsvis 230 gram og 450 gram. Den minste boksen koster rundt 65 kroner og den største rundt 90 kroner. Det vil alltid svare seg å kjøpe den største boksen. Oppbevar boksene på et trygt sted, for eksempel samme sted som propanflaskene. NB: butanbeholderne fra Biltema ser til forveksling ut som beholderne fra CampinGaz, men har ikke samme tilkobling.

Engangsgrillen

Engangsgrillen er en nødgrill, som selvfølgelig aldri skal brukes om bord i båt. Dog kan den brukes med varsomhet på land dersom du ikke har en ordentlig grill tilgjengelig. Uansett hva du legger på, så vil det ikke bli noe gourmetmåltid. Kullet ligger rett under risten, og maten blir lett både svidd røykskadet og lunkter parafin. Men selv noen svidde pølser kan smake fortreffelig i de rette omgivelsene. En engangsgrill som fyres opp, stinker rett og slett. Mange legger igjen varme griller, noe som forsøpler omgivelsene og kan være brannfarlig.

 

Pris:                Fra kr 10,00

Vurdering:     Kun for nødbruk. Brukes med varsomhet.

Karakter:        Sur grillpølse.

 

Bøttgegrillen

De rimelige bøttegrillene og tønnegrillene koster typisk rundt hundrelappen. Dette er et godt alternativ til engangsgriller, men adskillig bedre både når det gjelder miljø og grillmat. Ben som brettes ut under bøtten gjør at den kommer litt opp fra underlaget. Kullet ligger i en egen beholder som er satt på en rist et stykke fra bunnen i bøtta, noe som gjør at bunnen ikke blir så varm, samtidig som det blir bra trekk under grillkullet.

   Bøttegrillen kan være grei å ha med seg på en strand eller i fjæresteinene. Positivt at den kan brukes flere ganger. Alternativt kan du gå for en rustfri tønnegrill, som koster fra 250 kroner i båtutstyrsbutikken.

Pris:                Fra 100 kroner.

Vurdering: Mye bedre enn engangsgrillene, men ingen fullverdig grill. Grei nok for dem som skal grille i fjæresteinene eller på stranden noen ganger gjennom båtsesongen.

Karakter:        Nøytral pølse

 

Cobb-grillen

Cobbgrillen er en klassiker som finnes i utallige båter. På mange måter er det mer enn en grill. Det er like mye en transportabel ovn som også kan brukes til baking, koking og woking. En av fordelene er at den ikke blir varm utvendig, noe som gjør at den uten problemer kan brukes om bord i båten. Cobb-grillen går på spesielle briketter. Disse fyres opp uten tennvæske og gir en svært jevn varmeog utvikler minimalt med røyk. Grillen kan brukes bare minutter etter at den er fyrt opp. Det finnes en mengde forskjellig tilleggsutstyr til Cobb-grillen. Et avstandsstykke kan settes mellom grillen og lokket, slik at det kommer høyere opp. Da kan man for eksempel grille kylling eller store kjøttstykker. Kommer med kyllingholder. Cobb-grillene selges gjennom en rekke båtutstyrsbutikker, blant annet Maritim og Seatronic. Vi gjør oppmerksom på at Cobb-grillen ikke ble testet denne gang, men vi har prøvd den ut ved tidligere anledninger.

Pris:                1.200 kroner (inkludert veske).

Briketter:        80 kroner for 2,7 kg (5 briketter) – rekker til opptil 2,5 timer grilling.

Vurdering:     Vi har veldig sansen for denne, men det er på mange måter mer et mobilt kjøkken enn en ren grill. Kvaliteten er høy og den er svært anvendelig til å lage alle typer mat om bord i båten. Ikke stor nok om hele mannskapet skal ha grillmat. Man samles ikke akkurat rundt Cobb-grillen.

Karakter:        Smilepølse

 

SAfire grill

Denne selges gjennom Watski-butikkene, og er så og si identisk med Cobb-grillen. Blir heller ikke nevneverdig varm utvendig, og kan brukes til alt fra grilling og steking til koking og baking. Med lokket på fungerer den som ovn. Lokket kan festes til grillen, slik at den lett kan flyttes rundt. Kommer med teflonbelagt stekeplate som er riflet på den ene siden og slett på den andre siden. Med flat side opp funger den som en stekeplate, hvor man for eksempel kan steke egg og bacon. Brukes den riflete siden opp fungerer den som grill. SAfire grillen går på briketter, som for øvrig er laget av knuste kokosnøttskall. Kan brukes etter noen minutter etter opptenning og utvikler minimalt med røyk. Vi prøvde den til det meste, og hev til og med på en frossenpizza. Det fungerte som bare det.

Med avstandsring/forhøyer og lokket på ble kyllingen gjennomvarm med en fin, sprø overflate. Det finnes forskjellig tilleggsutstyr til SAfire grillen, dog ikke så mye som til Cobb-grillen.

Pris:                1.298 kroner. Veske kommer i tillegg (120 kroner).

Briketter:        89 kroner for 5 briketter – rekker til opptil 2,5 timer grilling.

Vurdering:     Den skiller seg lite fra Cobb-grillen, og vurderingen blir den samme. Utførelse og kvalitet er i god kvalitet. Etter vår vurdering er SAfire og Cobb likeverdige.

Karakter:        Smilepølse

 

LotusGrill

Dette er et helt nytt produkt på markedet, og må sies å være testens store positive overraskelse. Den er bygget på et patentert system som blant annet gjør at ytterveggen ikke blir varm, samtidig som det er enkelt å justere varmen. Den utvikler heller ingen røyk, og er klart til bruk noen minutter. Fin design. Den importeres til Norge i koksgrå, grønn, rød og burgunder. Det følger med en praktisk bæreveske. Det er montert en elektrisk, regulerbar vifte i bunnen som drives av fire vanlige AA-batterier. LotusGrill består av et ytterskall og en innerbeholder som igjen har en beholder for grillkull. Det brukes eget grillkull, produsert av bambus. For å fyre opp grillen legger man cirka 250 gram Lotus grillkull i beholderen. En pakke på 1 kg koster kr 69,-. Man legger så tennpasta i bunnen av grillen, tenner på og setter beholderen med grillkull på plass. Setter så viften på og venter noen minutter. Når kullet har tatt fyr kan grillvarmen reguleres ved hjelp av viften. Grillristen festes ved hjelp av clips. Det mest overraskende er at det overhodet ikke utvikles røyk. LotusGrill er tildelt den ettertraktede BBQ Gold Award 2012 av en internasjonal dommerkomité utvalgt av det tyske grill- og barbecue-magasinet FIRE&FOOD. Med bærevesken på er det lett å stuve den bort. LotusGrill selges i Jernia-butikkene.

 

Pris:                1.699 kroner, inkludert tennpasta, grillkull og batterier.

Grillkull:         69 kroner for 1 kg Lotus grillkull.

Vurdering:     Denne grillen har vi virkelig sansen for. Siden den ikke blir varm utvendig og heller ikke utvikler røyk er den perfekt for bruk i båten eller i havna. Du risikerer ikke svidde pølser og sure naboer med denne. Testens beste kjøp.

Karakter:        Smilepølse, vi legger på én ekstra

 

Magma grillene (BEST I TEST)

Dette er båtgrillenes Rolls Royse. Den runde Magma-grillen, som kan festes til rekken, har lenge vært alle seileres favorittgrill – noe som blant annet har sammenheng med at den lett og trygt kan brukes også under seilas (om det ikke vinden er for sterk). Vi kjenner noen som brukte en slik hver eneste dag på tur over Atlanterhavet. Magma grillene kom til på 70-tallet da to amerikanske seilere og grillentusiaster utviklet den. Siden har det vært solgt tusenvis av dem til båtfolk over hele verden. Og i dag er de like populær blant motorbåtfolk som blant seilere. Grillene er produsert i rustfritt stål og utførelsen er av meget høy kvalitet.

   Magma har i dag ulike griller for bruk i båt. Vi testen den klassiske runde som kommer med feste for rekke. Den kommer som også som ren kullgrill, mens vi prøvde gassvarianten. Den går på CampinGaz butanbeholdere, men med tilleggsutstyr kan man koble den til båtens eksisterende gassanlegg (495 kroner). Grillen har en diameter på 38 centimeter. Den har et smart oppheng av lokket, slik at det fungerer som vindskjerm for grillen – som også er dreibar slik at du lett kommer til maten du lager til. Gassgrillen har piezo-eletrisk tenning, så du slipper å lette etter fyrstikker. Den kommer altså standard med montering for rekke (ved bestilling oppgi diameter på rekkerør), men som tilleggsutstyr får man bordben. Dersom du ikke har tenkt å bruke den på rekken, kan du også vurdere Magma Chefsmate gassgrill, som er rektangulær og kommer som standard med ben. Det finnes det et hav av tilleggsutstyr fra Magma. Seatronic forhandler Magma-griller.

 

Pris:                Kr 2.850,-  (kullgrill kr 1.695,-)

Chefsmate:   Kr 2.990,-

Vurdering:     Magma-grillene er nærmest et begrep, og kvaliteten på dem er meget høy. Gassgrillene er trygge å bruke, også om bord i båten. Det er lett å justere varmen ved hjelp av regulatoren. Vi kårer dette til testens beste grill.

Karakter:        Smilepølse, vi legger på én ekstra

 

CAN gassgrill

Dette vil nok være grillentusiastens favoritt. Cangrillen er ny på det norske markedet og selges gjennom Maritim. Den har mange fellestrekk med Magma sin Chefsmate, utført i rustfritt stål og med Piezo-tenning. Den har også lokk, med innebygget termometer og sikkerhetsventil. Vi liker svært godt at den kommer med en plate for oppsamling av fett. Denne går inn i et spor på undersiden av grillen. Vi liker også at den kommer med kit for rekkemontering. Det følger med solid trekk som beskytter grillen når den ikke er i bruk. CANgrillen kommer i to utgaver, enten for tilkobling til propanflaske via regulator, eller for CampinGaz butanflasker. Smart at den kommer med tilkobling for to butanflasker, så har man en stund. Grillen har en effekt på 4500 watt, og den største butanbeholderen (CV470) rekker til cirka fire timer med grilling. Dette er en ganske stor grill, som hovedsakelig egner for oppbevaring i litt større båter. Grillflaten er på 50 x 30 centimeter. Prismessig ligger den i samme området som Magma, og etter det vi kan se står ikke kvaliteten noe tilbake. Som ekstrautstyr fås oppbevaringsplate som henges foran på grillen. CAN selges hos Maritim.

 

Pris:                2.895 kroner  for gassgrill med slange.

                        3.395 kroner for gassgrill for butanbeholdere.

 

Vurdering:     CAN-grillen ser ut til å være et førsteklasses produkt av høy kvalitet. Gode løsninger og gjennomtenkte detaljer. Svært god effekt, her kan kokken virkelig boltre seg med lekre grillretter. Når vi ikke legger på en ekstra pølse er det for at den oppleves litt uhåndterlig og for manglende bruksanvisning, som vi heller ikke finner på nett. På vår prøvegrill fungerte ikke Piezo-tenning, men vi tror ikke det er et vanlig problem.

Karakter:        Smilepølse

 

GampinGaz-grill

Gassgrillen fra CampinGaz testet vi ikke denne gangen, men tar den med likevel – vi har brukt den på båtturer ved flere tidligere anledninger og blitt ganske begeistret. Det er en ganske enkel, men likevel anvendelig sak – kan brukes både til koking og grilling. Øverst er et teflonbelagt topp og under et teflonbelagt kar. Karet fylles opp med vann som igjen samler opp ubehagelig drypp fra grillen og gjør rengjøring enkel. Avtakbare ben og grillrist gjør den lett å pakke bort og stuve unna. Går naturlig nok på butanbeholdere fra CampinGaz og er utstyrt med piezotenning. Diameter 33 centimeter. Et godt alternativ for deg med liten plass om bord. Kjekk å ha med seg i småbåt. Vi har blant annet hatt slik med på padleturer. Den kommer også i en dobbel utgave, hvor ene delen kan brukes til koking og andre delen til grilling. Selges en rekke steder, også i sportsbutikker.

Pris:    

            595 kroner for den enkle og 795 kroner for den doble.

                       

Vurdering:     Smart campinggrill, som fungerer utmerket. Spesielt egnet for dem med mindre båt og for dem som synes grillmat er godt, men som ikke ønsker styret med å fyre opp en kullgrill. Dessuten minimal brannfare.

Karakter:   

     Nøytral pølse, men vi legger på en blid sossis

 

På nett:

Cobb-grill:                                        www.cobb-norge.com

Watski (SAfire grill):                                   www.watski.no

Bastian (importør Lotusgrill):        www.bastian.no

Jernia (forhandler LotusGrill).      www.jernia.no

Magma griller:                                  www.magmaproducts.com

Seatronic (Magma-grill og mer):   www.seatronic.no

Maritim (CAN-grill og mer):            www.maritim.no