Nr 5 2012

TEST: Rimelige værstasjoner

Velg riktig VÆRSTASJON: En værstasjon gir mye nyttig informasjon, om været som var og været slik det skal bli. Hva skal du velge? Båtmagasinet har testet rimelige værstasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: Trond J. Hansen

Før hadde alle et barometer om bord, like mye til pynt som til nytte. Det var å banke litt på det, for å se om trykket var økende eller synkende.

De moderne værstasjonene gir deg samme informasjon, men mer nøyaktig. Dessuten en mengde tilleggsinformasjon: klokke, temperatur ute og inne, værprognose, luftfuktighet, månefase, sol opp, sol ned og mye mer. Noen viser også vindstyrke, vindretning og for eksempel nedbørsmengde. Er du virkelig interessert i været, finnes det modeller som kan kobles mot datamaskin, slik at du i ettertid kan hente ut værinformasjon. Prismessig varierer værstasjonene svært mye, fra hundrelappen og opp til mer enn 10 000 kroner. Vi har ikke sett på de dyreste, de er mer for spesielt interesserte. Stasjonene vi har vurdert er rimelige, og du får dem hos jernvarehandlere, elektronikkforhandlere, Biltema, Clas Ohlson og hos urmakere. De siste har som regel bedre fagkunnskaper og vil være behjelpelig med å finne en som dekker dit behov. En av modellene vi har prøvd er laget spesielt for bruk i båt, den fikk vi låne hos Seatronic. De øvrige modellene er ment for generell bruk.

Uten en tråd

De fleste værstasjoner har trådløs forbindelse mellom temperaturføler(e) og hovedenhet. Stasjonen selv måler temperaturen i rommet, mens ekstern føler måler temperaturen ute.  Som regel blir stasjonen levert med én føler, men mange værstasjoner kan utstyres med flere følere. I tillegg til å hente informasjon om temperatur, brukes også den trådløse føleren til å måle luftfuktighet. Følerne er utstyrt med batterier. Vær oppmerksom på at det ofte er slik at batteriene i hovedenheten og i føleren må settes på plass i riktig rekkefølge, om ikke kan du risikere at det ikke blir forbindelse mellom dem.

Klokke og dato

Mange værstasjoner har radiokontrollert klokke. Det vil si at den mottar satellitt-signaler og følgelig går helt riktig – noe som kan være nyttig om bord i båten.

Sol og måne

Mange værstasjoner har et symbol for månefase. En del har dessuten opplysninger om når månen kommer opp og går ned. Noen forteller når solen går opp og ned.

Temperatur

Alle værstasjoner gir informasjon om temperatur inne og ute. Det er mulig å koble til flere følere, slik at temperaturen kan måles flere steder. Interessant er at det ofte er mulig å innhente informasjon om minimums- og maksimumstemperaturer, en funksjon som er spesielt nyttig på vinteren. Typiske måleområder for temperatur er fra -10˚C til + 50˚C inne og fra -50˚C til + 70˚C ute.

Luftfuktighet

De fleste værstasjoner kan måle luftfuktighet inne og ute. Dette måles i prosent RH (relativ humidity – relativ luftfuktighet), fra 1 % til 99 %. For mange værstasjoner kan man hente inn minimum og maksimum luftfuktighet. Igjen synes vi dette er spesielt interessant når båten ligger i vinterhavn.

Noen værstasjoner viser med symboler ”Comfort level” innendørs. Det er en samlet vurdering av temperatur og luftfuktighet. Typisk kan være at det er smilefjes om temperaturen ligger mellom 20 og 26 grader og luftfuktigheten mellom 45 % og 65 %.

Lufttrykk

 Måling av lufttrykket er det som gjør en værstasjon til en værstasjon. I dag måles trykket normalt i hPa (hektoPascal). 1 hPa er for øvrig ekvivalent med 1 millibar. Det kan være værstasjonen er satt opp med andre måleenheter, som incHg. Da stilles stasjonen inn på hPa. Lufttrykket kan si mye om værsituasjonen. Vanligvis forbinder man lavtrykk/lavt lufttrykk med dårlig vær, mens høytrykk/høyt trykk forbindes med pent vær. Dette er ikke alltid tilfelle. Det er lufttrykkforandringer – eller tendensen – over tid som er avgjørende. Synker lufttrykket rask går det mot dårlig vær. En rask stigning av lufttrykket kan vise at det dårlige været har passert, og man kan forvente en bedring. Et skikkelig høytrykk med stabilt vær over lengre tid har gjerne bygget seg opp over flere døgn. Et slikt høytrykk kan holde seg i flere uker).

De fleste værstasjoner har et ”histogram”, en grafisk fremstilling over utviklingen av lufttrykket. Det kan variere hvor langt dette går tilbake i tid, typisk 12-30 timer. Dette sier mye om værutviklingen. Noen værstasjoner har varsling dersom trykket stiger veldig raskt. Det kan være at verdiene for trykk blinker eller at det utløses en akustisk alarm. Dette kan være svært nyttig, ikke minst om man ligger på svai eller på andre måter i utsatte uthavner.

Vindmåler

Det finnes en rekke værstasjoner som blir levert med tilbehør for å vise vind og nedbør. Vår erfaring er om du kjøper en rimelig værstasjon, så er dette tilbehøret ikke egnet i båt. Spesielt gjelder dette for vindmåleren. De er rett og slett ikke solide nok til å tåle de forhold som er om bord i en båt.  Det finnes værstasjoner som er laget spesielt for bruk i båt. De har vindmåler som tåler å monteres i mast eller  på for eksempel en targabøyle. Eventuelt kan man koble til eksisterende vindinstrumenter, om man har det (via NMEA).

Våre værstasjoner

Det finnes et svært utvalg av værstasjoner. Vi har sett nærmere på noen. Skal du ha en enkel værstasjon kan de kjøpes hvor som helst. Er du på jakt etter et instrument med høy kvalitet, kan det være lurt å snakke med fagfolk. Husk at en værstasjon aldri vil erstatte værmeldinger. Det er et greit hjelpemiddel som kan gi nyttig informasjon.

 

Biltema

Dette er en representant for de rimelige og relativt små værstasjonene. Gir det meste av det du trenger av informasjon. Blant annet:

Temperatur ute og inne

Luftfuktighet

Daglig min/maks verdier for temperatur og luftfuktighet

Tid og dato

Vekkerklokke med repetisjonsalarm

Lufttrykk

Månefase

Værprognose og tendens

Værstatistikk/histogram (12 timer)

Baklys (blått)

Leveres med 1 stk temperaturføler/sender

Mål:               185 x 85 x 36 millimeter

Batterier:         3 stk AA i hovedenhet, 2 stk AAA i føler/sender

Måleområde:        -5˚C til +55˚C inne, -30˚C til + 80˚C ute

Pris:              kr 269,-

Forhandler:        Biltema

 

Vår vurdering:

 Mens de andre værstasjonene viste temmelig likt lufttrykk, viste denne hele tiden lavere. Vi hadde tidvis problemer med kommunikasjon mellom hovedenhet og sender. For bruk i båt er det et problem at den ikke kan henges på vegg, men må stå. Ikke særlig egnet i båt.

Samlet vurdering: 2 soler (av 5)

 

Oregon BAR386

En liten, enkel værstasjon med pent utseende. Viser blant annet:

Temperatur ute og inne

Tid og dato (manuell eller radiostyrt)

Vekkerklokke med snooze-funksjon

Månefase

Værprognose og tendens

Baklys

 

Leveres med 1 stk temperaturføler/sender

Mål:               125 x 100 x 75 millimeter

Batterier:         3 stk AA i hoveESICdenhet, 2 stk AAA i føler/sender

Måleområde:        -10˚C til +50˚C inne, -50˚C til + 70˚C ute

Pris:              kr 449,-

Forhandler:        Clas Ohlson

 

Vår vurdering:

Mer som en vekkerklokke med temperaturføler og enkel værprognose. Viser ikke lufttrykk og har heller ikke statistikk/histogram. Bordmodell, kan ikke henges opp. Den gir lite valuta for pengene . Oregon Scientific produserer en rekke ulike værstasjoner, og de har også svært gode instrumenter. Denne er grei nok på nattbordet. Ikke egnet i båt.

Samlet vurdering: 1 sol (av 5)

 

ESIC WS2068

En  ganske avansert værstasjon i en kompakt innpakning. Gir deg all informasjonen du trenger. Kan kobles mot opp til fire givere (kr 99,- per stk). Den kan også leveres i en versjon med vind- og nedbørsmåler. Den virker rimelig solid og koster kr 899,- hos Clas Ohlson. Vår prøvemodell viser blant annet:

Temperatur ute og inne (med tendens)

Min/maks temperatur

Luftfuktighet inne/ute

Tid og dato

Vekkerklokke/alarm

Lufttrykk

Sol opp/sol ned

Månefase

Værprognose (med symbol) og tendens

Værstatistikk/histogram (12 timer)

Baklys (blått)

Leveres med 1 stk temperaturføler/sender

Mål:               250 x 110 x 35 millimeter

Batterier:         3 stk AA i hovedenhet, 2 stk AA i føler/sender

Måleområde:        -5˚C til +50˚C inne, -50˚C til + 70˚C ute

Pris:              kr 499,-

Forhandler:        Clas Ohlson

 

Vår vurdering:

En værstasjon som gir god valuta for pengene Skjermen er oversiktlig, menyene lette – selv om vi slet litt med å stille luftfuktigheten om fra incHG til hPa. Gir all informasjon du kan treng. Kunne tenkt oss at histogrammet viste litt mer enn 12 timer. Et anbefalt produkt.

Samlet vurdering: 4 soler (av 5)

 

Jenkinsbird Weather Pro

En tiltalende værstasjon, som gir deg all informasjon du trenger – og litt til. Du får mye for pengene. Pakken inkluderer en rekke sensorer (nedbør, vind, temperatur, luftfuktighet) og programvare for tilkobling til datamaskin (bare PC, ikke Mac). Du kan da hente informasjon opp til 5 måneder tilbake i tid. Det medfølger også USB-kabel. Displayet er oversiktlig. Skjermen er trykkfølsom og all navigasjon foregår ved berøring av skjermen. Dessverre er vindmåler litt for ”skramlete” til å kunne monteres fast i båt. Vår prøvemodell fra Teknikk Magasinet. Vær oppmerksom på at denne værstasjonen selges under ulike navn. Weather Pro viser blant annet:

Temperatur ute og inne

Min/maks temperatur

Følt temperatur (i forhold til vind)

Luftfuktighet inne/ute

Tid og dato (radiokontrollert)

Lufttrykk

Alarmer, for blant annet høyt og lavt trykk, høy vindstyrke osv.

Værprognose (med symbol) og tendens

Værstatistikk/histogram (12 timer)

Nedbørsmengde, med historikk

Vind, styrke og retning

Dataprogram og USB-kabel

Baklys (grønt)

 

Leveres med givere og dataprogram

Mål:               145 x 230 x 33 millimeter

Batterier:         3 stk AA i hovedenhet, 2 stk AA i føler/sender

Måleområde:        0˚C til +50˚C inne, -40˚C til + 65˚C ute

Pris:              kr 899,-

Forhandler:        Teknikk Magasinet

 

Vår vurdering:

En tiltalende værstasjon med mye nyttig informasjon. Dessverre stiller vi oss tvilende til om vindmåleren holder for bruk i båt. Et alternativ er imidlertid å droppe vindmåleren og bare bruke temperatur/luftfuktighet-sender. Men da får man ikke full uttelling og har et ”ubrukt” felt på displayet. At man kan koble værstasjonen mot datamaskin opplever vi mer som morsomt enn nyttig.

Samlet vurdering: 3 ½ sol (av 5)

 

LaCrosse WS868015

LaCrosse har et stort utvalg værstasjoner av høy kvalitet. Selges blant annet av spesialisten Meteo.no. Vår modell er svært solid, og det er et pluss at føler har beskyttelseshette. Kan utstyres med opp til 3 sendere. Dette instrumentet viser alt du kan ha brukt for, på en oversiktlig og grei måte. Den har god histogram og varsling for rask øking av lufttrykk. Værstasjonen gir deg blant annet informasjon om:

Temperatur ute og inne

Min/maks temperatur ute og inne (vises permanent ute)

Luftfuktighet inne/ute

Min/maks luftfuktighet inne og ute

Tid og dato (manuell eller radiostyrt)

Vekkerklokke/alarm

Lufttrykk

Sol opp/sol ned, samt antall timer solen er oppe

Månefase, samt måne opp og måne ned

Værprognose (med symbol) og tendens

Værstatistikk/histogram (30 timer). Også mer nøyaktig for siste 2 timer.

Stormvarsel

”Comfort level” (smilefjes eller tist fjes)

Leveres med 1 stk temperaturføler/sender

Mål:               257 x 190 x 22 millimeter

Batterier:         3 stk AA i hovedenhet, 2 stk AA i føler/sender

Måleområde:        -9,9˚C til +69,9˚C inne, -29,9˚C til + 59,9˚C ute

Pris:              ca kr 1200,- (82 britiske pund hos Skyview)

Forhandler:        Tusen Tikk, La Crosse hos Meteo.no

 

Vår vurdering:

Etter å ha vurdert ulike værstasjoner synes vi fortsatt dette er det beste vi har vært borti. Gir all den informasjon du måtte trenge og spesielt er vi begeistret for det gode histogrammet. Det eneste vi har å sette fingen på er at denne modellen ikke har baklys. Det gjør at det kan være vanskelig å lese displayet i et mørkt rom.

Samlet vurdering: 4 ½ sol (av fem)

 

NASA MeteoMan

Dette er en værstasjon som ikke er direkte sammenlignbar med de andre. Den er laget spesielt for bruk i båt, har samme utforming og størrelse som en del andre instrumenter fra NASA Marine Instruments. Den er helt fri for fjas og oppleves som meget solid. Instrumentet felles inn i panel og tilkobles 12 volt anlegg. Det følger med solid vindmåler, som også registrerer vindretning og temperatur ute. Denne kobles med medfølgende kabel. Du får frem ulike skjermbilder ved å bla det gjennom menyen. Her kan du få opplysninger om alt fra batterispenning og temperatur til lufttrykk og vind. Du får ikke opplysninger om luftfuktighet, sol opp/ned og heller ikke værprognose med grafikk. Derimot får du  histogram opp til 160 timer tilbake i tid. Dette blir vist grafisk på skjermen. Displayet er svært oversiktlig og belyst når det er i bruk. Menyen er lett forståelig og logisk bygget opp. Hovedskjermbilde viser vindretning , vindstyrke (i knop), temperatur ute og lufttrykk. NASA MetoMan gir deg blant annet informasjon om:

Temperatur ute og inne (ute ved tilkobling av vindinstrument)

Batterispenning

Tid

Stoppeklokke

Nedtelling tid

Lufttrykk

Histogram, grafisk 0-40 timer, 0-80 timer eller 0-160 timer

Prognose, grafisk

Vindstyrke, 0-25 knop, 0-50 knop eller 0-100 knop

Vindretning

Baklys

Leveres med vindinstrument med 20 meter kabel.

Mål:               150 x 112 x 42 millimeter

Batterier:         Tilkobles 12 volt anlegg

Måleområde:        Ikke oppgitt for temperatur, vind 0-100 knop

Pris:              Kr 2.890,- inkludert giver

Forhandler:        Seatronic

Vår vurdering:

Et instrument for seriøse båtfolk. Trolig mer nøyaktig enn de rimelige værstasjonene. Instrumentet bør være permanent tilkoblet 12 volt anlegget, altså kobles utenom hovedbryteren. Det er tungvint og upraktisk. Nå går riktignok instrumentet i dvale etter en stund, og trekker derfor minimalt med strøm, men likevel. Vi trekker samlet en halv sol for dette og for relativ høy pris.

Total vurdering: 4 ½ soler (av 5)