Nr 1 2013

PRAKTISK: Tjuvstart på vårklargjøringen

Tid for tau: Hvorfor ikke bruke de mørke og kalde vinterdagene til å gjøre seg ferdig med en del av vårpussen? Det er en fin måte å kutte ventetiden på.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Blant de tingene som like gjerne kan gjøres når båten er i vinteropplag er å forberede tauverket for en ny sesong. Av egen erfaring vet vi at dette er et typisk arbeid som er lett å utsette, og da blir det ofte ikke gjort i det hele tatt. Å starte båtsesongen med rene og nyoverhalte tau gir en god følelse. Tauverk som er vasket er myke og behagelige å jobbe med og det ser pent ut. Men vi bør også gå over tauverket av sikkerhetsmessige grunner. Bruddstyrken og egenskapene vil bli bevart lengre ved vask og stell, og tauene vil også få lengre levetid. I tillegg er det lettere å få en knop eller stikk til å sitte når tauet er godt vedlikeholdt. Er det skade på et fortøyningstau kan det lett få uheldige konsekvenser.  

   Det er ikke noe særlig å ligge fortøyd i uvær og ikke vite om tauene holder. Det å ha orden på tauene i båten er en del av det generelle båtvedlikeholdet. Har du brukt mye tid på å polere båten ser det likevel ikke pent ut om tauene er skitne og slitte. Oppdager du skader på tauverket du har, bør det utbedres eller det må kjøpes nye. Vi gjør det på den måten at vi merker slitte tau med en bestemt farge, og bruker bare disse tauene som ekstra fortøyninger og til andre ting hvor bruddstyrken ikke er avgjørende. Eventuelt at vi kapper dem opp i kortere tau. Du får uansett aldri nok tau om bord. Husk at alt tauverk, enten det stelles eller ikke, svekkes med årene. Det bør derfor skiftes ut med fem-seks års mellomrom.

Vask og tørk av tau

Om båten ikke er i bruk på vinteren anbefaler vi at du tar hjem alt du har av tauverk om bord, også fenderlinene og eventuelt om du bruker tau til anker. Tauverk blir skittent, stivt og grått av salt, sollys sand og skitt. Du har sikkert opplevd at tau etter hvert blir så stivt at du nærmest må brette det rundt kryssholtet eller pullerten, spesielt gjelder dette tradisjonelt tre-slått tau. Sand, grus, saltkrystaller og olje vil raskt slite tauet innenfra. De små urenhetene legger seg mellom fibrene og sliter dem i stykker. Dette kan du forhindre ved å vaske tauene. Det enkleste er å bruke vaskemaskinen. Husk alltid å legge tauverket i en tett, lukket pose – for eksempel et putetrekk eller dynetrekk med knute foran åpningen. I dagligvarebutikken kan du eventuelt kjøpe en vaskepose, men de er litt små til hele taukveilen. Fungerer imidlertid fint til tynnere og kortere tau. Du kan også av gammelt sengetøy lage en egen pose som du bare bruker til vask av tauverk.

Om du ikke legger tauverket i en pose kan du risikere at tauene vikler seg inn i trommelen og gjøre skade på vaskemaskinen. Du kan bruke vanlig vaskemiddel og kjøre maskinen på 40 grader finvask. Vi vet også at enkelte bruker tøymykner for å få ekstra smidige tau. Men bruk i så fall et nøytralt middel. Vi synes ikke det er noe særlig om tauene lukter av fioler eller liljekonvall. Om tauene er veldig skitne kan du legge dem i bløt i en stamp med vaskemiddel, for eksempel Biotex eller grønnsåpe, før du vasker dem i vaskemaskin. De kan godt ligge i såpevannet en stund, gjerne et par dager. Om du ikke ønsker å bruke vaskemaskinen kan du også bløtlegge tauverket og gå over med en skrubb. Dersom du har ankerline med blykjerne bør dette naturlig nok ikke kjøres i vaskemaskin og i alle fall ikke sentrifugeres. Legg det i bløt og gå over med skrubb. Et rengjort ankertau sitter mye bedre i ankervinsjen enn et som er skittent og sleipt. Tauverket bør lufttørkes og ikke tørkes i tørketrommel. Etter at det er tørket kveiler du tauene pent opp. Oppbevar dem gjerne mørkt og luftig.

Kontroll av tauene

Men før du henger tauene opp på mørkeloftet for vinteren bør du gå over og sjekke dem. Ta for deg hele tauet og sjekk om det er gnag eller andre skader. Småskader kan du utbedre med krympestrømpe eller elektroteip. Om det er større skader bør du skrote det eller kutte bort den skadde delen og lage småtau av de delene som er uskadet. Selvfølgelig er det en mulighet å kutte bort den skadde delen og spleise sammen resten av tauet, dersom det er spleisbart tau (3-slått). Vi synes ikke dette er en veldig god løsning. Det blir en ”klump” på tauet som lett henger seg opp i fortøyningsbolter eller andre festeanordninger, og det blir dessuten en svakhet i tauet ved skjøten.

Pene og faste ender

Når du har tauene hjemme kan du benytte anledningen til å sjekke endene, at de ikke er oppfliset. Det enkleste er å låse endene med teip eller krympestrømpe, men du kan også gi deg flid med å lage taklinger på tauendene. Dette er spesielt aktuelt om du har flettede tau. En pen takling gjør seg godt, og det er ganske artig å holde på med på mørke vinterkvelder. Er du usikker på hvordan du lager taklinger kan vi anbefale å kjøpe en bok om knop og stikk. Den er uansett grei å ha med seg i båten. Skaff deg også en seilmakerhanske, seilmakernåler og vokset takletråd/taklegarn). Kjøp gjerne taklegarn i forskjellig farge og eventuell litt forskjellig tykkelse. En annen måte å låse tauender på er å bruke Plasti-Dip (som vi tidligere har skrevet om), eller det formbare plastmateriale Sugru.

Løkker og smertinger

Dersom du bruker tau med løkke/øye kan du også gå over løkkene og sjekke at de er i orden. Ferdigspeisede øyne kan eventuelt forsterkes med taklegarn. Sy gjentatte ganger gjennom spleisingen før du så legger på en pen takling. Har du tau uten øye kan du eventuelt spleise øye. Ved vanlig 3-slått tau er dette uproblematisk. Med flettet tau er det litt mer krevende. Vi anbefaler Selma spleisesett som gjør det relativt greit å lage løkker også på flettet tau. Settet kommer med fem nåler i forskjellig størrelse samt en forholdsvis grei bruksanvisning. Koster cirka kr 400,-. Øyet blir ekstra pent om du legger på en smerting (beskyttelse) i skinn, eventuelt i web eller annet materiale (gamle bilbelter egner seg utmerket). Klipp opp skinn eller annet og sy den pent på ved hjelp av seilmakerhanske, seilmakernål og taklegarn. Er skinnet litt kraftig kan det være greit å ha en tang for hånden, for å trekke nålen gjennom. En løkke med smerting er mindre utsatt for gnag og andre skader.

Tips på tampen

Om du har faste fortøyningstau i havna/båsen kan det være lurt å ta også dem med hjem for stell og vedlikehold. Sjekk dem på samme måte som med fortøyningstauene, vask dem og bytt dem eventuelt ut dersom de er dårlig. Sjekk også rykkdempere, kauser og sjakler. Også båtens fendere kan det være smart å vaske og stelle på vinteren. Bruk fenderrens og vask også fenderlinene. Da kan du starte båtsesongen med mye, rene tau og med rene og pene fendere.