Nr 1 2013

PRAKTISK: Sugru som skapt for båt

Hefter og begeistrer: Vet du hva du får om du krysser epoksy med silikon? Barnet kan gjerne hete Sugru. Den lille posen har fått de beste genene fra sine to tubeforeldre.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

 

Vi har observert at stoffet Sugru har vært mye diskutert på utenlandske båtsider, og på utallige andre sider for smarte tips. Så mye at vi ble ganske nysgjerrig. Hva er dette for et stoff, og er det noe vi kan dra nytte av i båten? Vi fikk tak i Sugru, og lot oss rive med. Stoffet revolusjonerte nærmest båtverktøykassen over natten.

   Stoffet kan minne om plastilina eller modeleringskitt, men med den forskjellen at det herder i løpet av et døgn til en fast, men elastisk konsistens. Det fester seg til nesten hva det skal være av materiale; aluminium, stål, glassfiber, keramisk glass, plast, tekstiler og tauverk. Og det fester uten kompliserte forberedelser, det eneste som er viktig er at overflatene er rengjort. Sugru kan brukes til reparasjoner, til modifisering, til liming, til tetting, til vibrasjonsdemping og til å lage ulike smarte ting med. Stoffet er UV-bestandig, vanntett og fungerer som isolasjon for elektriske anlegg. Sugru tåler temperaturer ned til minus 50 grader og opp til 180 varmegrader. Det er bare fantasien som setter grenser for hva det kan brukes til. Ulempen er at herdetiden er ganske lang, opp til 24 timer, noe som gjør at det ikke er egnet til raske reparasjoner.

SMÅ PORSJONSPAKKER

Sugru kommer i små porsjonsforpakninger og er formbart i cirka ½ time etter at pakken er åpnet. Mest solgt er multipakken med 8 porsjoner hver på 5 gram; 2 røde, 2 blå, 2 gule , 1 svart og 1 hvit. Alternativt kan Sugru leveres i pakke med 3 store porsjoner hver på 20 gram. For større jobber kan du velge en stor klump på 100 gram. Det bør være litt temperatur når du skal jobbe med det.  

   Inntil nylig har det ikke vært mulig å kjøpe Sugru i Norge, men nå er det kommet norsk importør og stoffet er på vei inn i norske butikker. Om du ikke finner det kan det fortsatt bestilles enkelt fra England. Der er prisene 11 pund for multipakke med 8 stk 5 gram, 12 pund for 3 x 20 gram og 12 pund for 1 stk 100 gram. Pris hos norsk importør er per i dag kr 229,- for multipakke med åtte porsjoner. Siden holdbarheten er begrenset er det ikke å anbefale å kjøpe for mye om gangen.

ENKEL I BRUK

Det er irskfødte Jane Ni Dhulchaointigh som er opphavskvinne bak produktet. Hun studerte produktdesign og likte å forbedre eksisterende produkter fremfor å kaste dem. Etter flere år med eksperimentering med blanding av bindemidler og fyllstoffer kom hun sammen med nye foretningspartnere og fagfolk innen kjemi frem til et stoff som hadde de ønskede egenskaper. I 2010 kåret Time Magazin Sugru til å være blant de femti beste nye produktene, fremfor blant annet iPad. Med Sugru kan man enkelt fikse og optimalisere forskjellige produkter, kanskje gi dem lengre levetid. Det finnes mange stoffer som lar seg forme og herde, men det krever gjerne former og blanding av flere stoffer som så skal herdes. Vi oppdaget Sugru ganske nylig, det er ikke fritt for at vi har latt oss begeistre. Navnet Sugru er en avledning av et irsk uttrykk for lek. Og det er nettopp det vi har gjort, lekt oss med Sugru.

   En av fordelene er at det er veldig renslig å jobbe med stoffet. Når du er ferdig med jobben tørker du bare av hendene med en tørr serviett. Du begynner med å vaske hendene, slik at du ikke påfører Sugru fett og urenheter. Innholdet i pakken knar du godt mellom fingrene. Om du trenger en større klump kan du bruke flere småpakker eller én større. Sørg for at flatene du skal bruke stoffet på er rengjort og fri for fett. Når klumpen med Sugru er godt knadd kan du begynne å forme den. Det krever litt øvelse for å få et bra resultat. Vi oppdaget at forming av stoffet gikk mye enklere om man tar litt såpevann på fingrene.

   Stoffet lar seg også presse i former, bare man bruker slippmidler eller tar det ut før det herder og binder seg til overflatene. En annen mulighet er å bruke skarp hobbykniv, linjal eller annet skjærende verktøy. Da kan man skjære en klump i ulike fasonger, eller du kan kjevle ut en flate og lage pakninger eller annet. Ved hjelp av en rundfil, rund rasp eller et stykke finmasket netting kan du lage gripemønster i overflaten. For eksempel om du skal utforme et håndtak eller et antisklibelegg.

 

TIL DET MESTE

Vi ser at Sugru er spesielt anvendelig til det elektriske anlegget, ikke minst siden det både fungerer som isolasjon og gir helt vanntette koblinger samtidig som det limer og er fleksibelt. Kabler kan forsterkes og koblingskontakter gjøres helt vanntette. Brytere, lamper, lanterner og instrumenter som er plassert utvendig tettes lett med Sugru. Man kan både legge vanntette pakninger og fylle den elektriske komponenten med Sugru. Vi har brukt det til å feste ledninger, til beskyttelse av kabelsko og til dekksgjennomføringer.

Vi har også brukt Sugru til å lime fast ulike ting i båten. En liten klatt på baksiden og tingene sitter som bare det. Vi prøvde også å legge litt Sugru under kopper og fat. Det fungerte godt som antiskli. Også utmerket til å lage håndtak med god friksjon, for eksempel på svaberskaft, fiskestang, padleåre eller båtshake. Til støtdemping har Sugru virkelig et anvendelsesområde i båt. Nærmest alt kan støtdempes med dette stoffet. Sette litt Sugru i hvert hjørne av apparatet, la det herde før du skrur den fast. Også til ulike reparasjoner er det mange bruksområder for Sugru.

   Vi hadde en gammel fiskesnelle hvor håndtaket på sveiven var gått i stykker. Det tok oss ikke lang tid å forme et nytt håndtak. På en av bunnventilene hadde plasten rundt håndtaket sprukket. Her tok vi bort den ødelagte plasten, pusset metallhåndtaket lett med smergelpapir og la på Sugru. Det ble et nytt håndtak med meget godt grep. Vidunderstoffet fester godt på tauverk, og kan gjerne brukes som beskyttelse der vi kan risikere gnag eller for å låse tauender.

   Du kan lage mye småsmart. En jakke vi bruker i båten fikk ødelagt hendelen på glidelåsen. Dette fikset vi enkelt ved å tre en binders gjennom låsen, deretter plastret vi bindersen med Sugru.

   Det skal sies at Sugru er ganske nytt på markedet, og fortsatt er det uklart hvordan det reagerer på kjemiske midler, som diesel, bensin og oljer. Enn så lenge er ikke Sugru godkjent for matoppbevaring, heller ikke som leketøy for barn.

 

SUGRU på nett:

Norsk importør og nettbutikk:                               www.sugru.no

Sugru (meget bra nettside med mange tips):    www.sugru.com