Nr 11 2012

På ”langtur” med daycruiseren

Fra hytte til hytte i egen båt: Oslofjorden er full av fristelser. Små perler og koselige overnattingsplasser som venter på båtfolket. Du må ikke engang ha stor båt for å dra på langtur. Bli med på en annerledes båtferie.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

Ikke lås deg fast i andedammen med din daycruiser. Den tåler fint å dra på langtur. Du må bare planlegge litt. Legge opp til overkommelige etapper og ta litt værforbehold.

20-foteren er kanskje ikke ideell som bobåt for mor, far og to barn, men den er ideell som fremkomstmiddel.

   I hele fjorden, fra Indre Oslofjord til Halden i øst og Sandefjord i vest, kryr det av småhytter som egner seg godt som ferieparadis for en natt eller to. I samarbeid med Aust Agder Turistforening tilbyr Oslofjorden Friluftsrådet også fyrferie i Lyngør og på Store og Lille Torungen.

De er enkle i sin form alle disse overnattingsplassene, men rene og ikke minst svært billige å leie. Hyttene gjør det mulig for en familie til å legge opp en ferietur på en uke eller to langs kysten i en liten båt. Vi har prøvd den annerledes ferieturen.

 

Må planlegge

Dette er ikke en ferieform du kan ta på sparket. Det er rift om de 36 hyttene som Oslofjorden Friluftsråd disponerer rundt Oslofjorden, 17 i Indre og 19 i Ytre, og de kan kun bookes på nettet. I fjor hadde disse hyttene til sammen 20.000 gjestedøgn, så det gjelder å følge med. Er det fullt på hyttene, kan båtfolket også benytte seg av svaibøyene som friluftsrådet har satt ut i samarbeid med KNBF, men her har

medlemmer fortrinn og det kan også være kamp om disse plassene.

   Oslofjorden friluftsråd åpner for booking mars hvert år. Bruk vinteren til å legge opp en reise. Finn aktuelle hytter/fyr på strekningen, gjerne med noen alternativer. Gå online på friluftsrådets side så tidlig som mulig etter åpningen i mars og reserver de aktuelle overnattingsplassene.

   Etter vår testtur i sommer må det erkjennes at lang fra alle hyttene er like enkle å komme til fra sjøveien. Kystledhyttene skal i utgangspunktet være tilgjengelig for allmennheten, også for folk også uten båt, derfor er der ikke tilrettelagt for båtbruk alle steder. Men vi finner greie innseilingsleder og fine brygger ved eller i nærheten av mange av hyttene. Det kan by på problemer å komme inn med altfor stor båt, men med en enkel dagsturbåt er det langt enklere. Man kan for eksempel finne nærmeste båthavn, låne seg en plass, og ta seg frem det siste stykket til fots, eller med robåt. Mange av hyttene har egne robåter tilgjengelig.

  

Ferie i fjorden

Vi startet vår ferie rett utenfor Sandvika, på Kjeholmen, en liten øy i Bærum kommune som faktisk eies av Oslo kommune. Det er enkelt å komme til Kjeholmen med båt.

 I sin tid var det en grosserer som eide hele øya, og det er hans sommerhus som nå står til vår disposisjon. Det er interessant at Oslofjorden friluftsråd har lagt ut en liten historie om flere av hyttene og fyrene på sin hjemmeside. Oppholdet blir alltid mer spennende når man vet litt om stedet man besøker. Det var flere hus på Kjeholmen. Grossereren solgte hovedhuset og bygget hytta til seg selv og familien rett før krigen. Det er denne hytta, Breidablikk, som nå disponeres av friluftsrådet. Tømmerhytta ble innredet med dragestilmøbler, med to flotte høysete stoler og spisestuestoler med hestetagl. I historien heter det at familien inntok måltidene i stuen, ellers oppholdt de seg på den innebygde glassverandaen. Det er historisk sus over ferieidyllen inne i tetteste Oslofjorden.

 

Butikken på Langåra

Neste etappe var absolutt ikke lang. Bare et en halvtimes tid i dorgefart i Vestfjorden. Det er stor båttetthet i Indre Oslofjord når vær og vind endelig viser seg fra solsiden. Middagsbukta mellom Langåra og Brønnøya er et populært møtepunkt for båtfolket. Langåra har vært Oslofolkets ferieparadis i 100 år. Her slo familiene seg ned i telt og papphus for sommersesongen – og her var det egen butikk. Det er dette bygget som Oslofjorden Friluftsråd disponerer som kystledhytte, kanskje ikke så idyllisk, men helt greit for en overnatting eller to.

 

Fyrovernatting på Steilene

Heller ikke neste etappe ble særlig utfordrende. Vi krysset fjorden med kurs for Fyrsteinene, en idyll som på godværsdagene bader i kveldssol. Men Oslofjorden kan være tøff. Når sønnavinden drar inn fjorden skummer det, og når tåka ligger lavt har den gamle fyrstasjonen fortsatt en misjon. På Steilene kan man overnatte i den gamle fyrmesterboligen eller i et naust. Her ute er det dårlig med fortøyningsmuligheter for egen båt, men det er alltid en plass å få lånt i båthavna på Alvern like ved. På Alvern ligger det faktisk også en robåt som står til øyfolkets disposisjon. Det er ikke lange stubben å ro over til Steilene.

   I dag er det idyll her ute. Stillheten og sola oppveier for den litt spesielle historien vi leser om øyene. Det sies at opphavet til navnet på øyene her utenfor Nesodden kan være en forenkling av Steileholmene. Og det tyder på at øyene er brukt som rettersted i eldre tid. «Hjul og steile» var en henrettelsesmetode som ble brukt ved særlig alvorlige forbrytelser fra middelalderen til ut på 1700-tallet.

Ordet «steile» betegner i følge et kulturhistorisk hefte fra Follo Museum visstnok køllene som ble brukt til lemlestelsen og stakene som likene ble festet til.

   Dette er bare et par eksempler på fine overnatingsplasser i Indre Oslofjord. Det er ikke mangel på hytter og muligheter.

 

Ut av fjorden

En tidlig morgenstund med vindstille og flatt hav la vi kursen ut fjorden. Det vil si bare litt ut av fjorden. Målet var Håøyas vestside, ikke langt fra Oscarsborg. Det tok en time, med et innlagt morgenstup i duggfrisk fjord og en fiskepause med tanke på lunsjen.

Vi ankom det gamle forsvarsanlegget på Bergholmen mellom Håøya og Hurumlandet en stille formiddag. Friluftsrådet disponerer den gamle befalsboligen som i sin tid tilhørte Minevesenet, en del av marinen som driftet mineanlegg ved Oscarsborg. Et tennammunisjonsmagasin lå nettopp på Bergholmen i nær tilknytning til Oscarsborg festning.

 

Besøk hos Minevesenet

Om du ikke ankommer i egen båt er det robåter til disposisjon på Oscarsborg. Et alternativ til Bergholmen er den bittelille Fiskerhytta i Sandspollen, bare noen hundre meter unna på fastlandssiden. Lune Sandspollen er et kjært samlingspunkt for båtfolket i Osloområdet, med gode fornøyningsmuligheter langs land og fin-fint for ankring. Det er to etasjer på Bergholmen, med 11 sengeplasser. Egner seg kanskje best i godt lag med hyggelige venner. Du kan leie hele huset, eller bare én etasje.

 

Over ”havet”

Her kunne vi ha kommet til veis ende på vår ferie, eller vi kunne trålet fjorden tilbake til de mange hyttene vi ikke var besøkt i Indre Oslofjord. Men med værvarslingen på vår side valgte vi å legge kursen videre ut av fjorden. AMT-en brakte oss i 30 knop rett til Åsgårdstrand for lunsj, bading med barn på finfin strand og en lunsj på hotellet. Ette ble en velfortjent pust i bakken, etter en ellers nokså spartansk og enkel ferietur.

 

På vei til paradiset

Også på vei til Åsgårdstrand har vi passert en rekke fine hytter på begge sider av fjorden, men vi hadde et langsiktig mål på etappen, idylliske Sandøsundleden på Tjøme kommune med idyllen Ildverket som mål. Det slo litt i skrogsidene rundt Slagen, men absolutt ikke ubehagelig hverken for barn eller voksne. Sandøsund og øyene omkring er et av de flotteste og mest barnevennlige omtrådene i hele Tjømeskjærgården. Her er det idyller på alle kanter og ubegrenset med fortøyningsmuligheter. Det er nok å nevne Paradisbukta med sine to fantastiske sandstrender. Skulle den lille røde utleiehytta på Ildverket være opptatt, er det fine forhold for teltning på øya. Mange fortøyningsbolter i svabergene til babord når man kommer inn i bukta. Bukta har sandbunn og er ganske grunn, så pass godt på. Se også opp for en stein midt i innseilingen til bukta. Paradisbukta ligger beskyttet, bortsett fra når det blåser fra øst. Man er avhengig av egen Det er brygge rett ved hytta. Det er enkle kår også i denne kystledhytta, med utedo, ikke innlagt strøm og drikkevann må du ha med deg.

 

Startbua ble målet

Vi befinner oss i et område med et mylder av muligheter til både hyttebesøk og telting. Derfor velger vi å cruise litt rundt i den vakre skjærgården på vei til neste mål som heller ikke er lange stubben unna. Startbua ligger ytterst på moloen ved losbrygga i Sandøsund sentrum.

   Startbua er morsom. Dette er en bitteliten hytte med takterrasse som innbyr til soling og hvor nysgjerrige har panoramautsikt både til båttrafikk og sommerlivet i det idylliske tettstedet på Tjøme. Navnet har den lille bua fått av Færder Seilforening som i mange år brukte den til nettopp startbu for sine regattaer.

- Velkommen til en av våre mest populære hytter, smiler Anne Sjømælingen, Friluftsrådets kvinne i Vestfold, og stor entusiast for kystledhyttene. Hun må beklage at Båtmagasinet ikke rekker å overnatte på mer enn noen få av perlene, men i perlesnoret ramser hun opp hytter og steder som absolutt fortjener besøk, fra Bolærne til den vakre utsiktshytta Tjønneberget på Verdens Ende, med panoramautsikt nesten til Danmark.

- Du må anbefale dine lesere å ta seg inn på hjemmesiden vår. Der ligger det detaljer om alle hyttene vi kan tilby, sier hun, og introduserer oss for gjestene som allerede har booket seg inn på den knøttlille startbua. Siw Sanders og Geir Berntsen fra Drammen er stormforelsket i Startbua. Straks bookingen starter på våren er de ikke sene om å reservere noen netter i Sandøsund. Dette er tredje året.

- Mer maritimt enn dette kan du ikke få det, sier Geir og skimter ned på losbåten som legger ut og reketråleren som kommer inn. Det yrer av sommerturister i småbåter. Gjestehavnen ligger 10 meter unna og gjør det enkelt å komme til og fra plassen som båtgjest.

- Du kan rett og slett ikke bedre ha det, sier de to. Været spiller ingen rolle. Da er det bare å skalke lukene og sette seg nede i ”kiosken”. Den er spartansk innredet med køyeseng, kjøkkenkrok og et bord med to stoler foran et stort utsiktsvindu. Gjestene er henvist til toalett og dusj i et servicebygg 50 meter unna.

- Det blir aldri kjedelig på disse ferieturene, smiler de to. Alltid noe å se på. Alltid noe å ta seg til.

Det er bare fantasien som setter grenser for en enkel båtferie fra hytte til hytte. Det kan anbefales, men det krever god planlegging.

 

Enkel booking

Du må ikke være medlem av Friluftsrådet for å bruke hyttene, men som medlem er det er penger å spare på overnatting. Et viktig poeng er at medlemmer får tilgang til bookingsystemet før ikke-medlemmer. Bruk vinteren til planlegging av årets båtferie. Bestem deg for bilde av hvilke hytter du vil besøke. Du får utførlig informasjon om kystledhyttene på www.oslofjordenfriluftsrad.no. Kystleden er inndel i tre områder: Indre Oslofjord (begge sider av fjorden til Frogns sørgrense og Hurumlandets sørside). Ytre Oslofjord Vest: Til Telemarks grense på vestsiden og Ytre Oslofjord øst: frem til svenskegrensen på østsiden.

I tillegg tilbyr Oslofjorden Friluftsråd, i samarbeid med Aust Agder Turistforening fyrovernatting på Store og lille Torungen og Lyngør fyr.

Friluftsrådet åpner for booking av hytter i 2013-sesong litt før påske. Det kan være klokt å følge litt med på deres hjemmeside. Noen hytter er mer populære enn andre.

 

Praktiske Tips

Legg opp til korte etapper. Da er det lettere å ta høyde for vær og vind. Ta med mat og utstyr for teltovernatting. Du kan bli overrasket av dårlig vær, da er det fint å være forberedt på en overnatting i ”friluft”. Ikke alle hyttene har innlagt vann. Ta derfor med eget drikkevann. Det er ikke anledning til å ha med dyr til kystledhyttene.

Dette er Oslofjorden friluftsråd

OF ble stiftet i 1933, og har alltid jobbet for at alle som bor rundt fjorden skal ha tilgang og muligheter til å bruke den og strendene rundt. Daglig bruker tusener av mennesker fjorden og strandområdene. Friluftsrådet jobber kontinuerlig med å skaffe flere hytter og det legges mye arbeid i istandsetting og enkel rehabilitering. Ofte er det hytter som har vært drevet og eiet av stat og kommune som stilles til Friluftsrådets disposisjon. Medlemmer i OF er viktige bidragsytere i arbeidet for å gi friluftslivet en stemme.