Nr 5 2012

Havn: Nyhamn på Sandøya N 58˚34,56’ Ø 9˚ 2,43’

I båtbyggerens rike: På Vestre Sandøy, sørvest for Lyngør ved Tvedestrand ligger Sandøy Båtbyggeri. Men her er også en fin naturhavn helt ut mot Skagerak. Her kan man ligge godt skjermet og nyte lange solnedganger bak Fugløya.

Publisert Sist oppdatert

 

Tekst og foto: Hans Due

Det er lange båttradisjoner i akkurat dette området. Sandøy Båtbyggeri troner på en liten kolle foran Saulekilen helt innerst i bukta. Her holder Steinar og Ole Tom til og bygger både heltrebåter, men også treinnredning og overbygg på glassfiberskrog. En gang på sommeren holder de åpent hus der de demonstrerer bøying av spant og klinkbygging. Det er foredrag og underholdning, gjerne av båtbygger Steinar selv. Han er meget habil på gitaren og munspillet og har sangrøst som en sjøulk. Med nybakte kaker og kaffe, er det stinn brakke hver sommer. Ellers er det ikke så fryktelig mange innom, men du er hjertlig velkommen. Mang ei sjekte har blitt til her opp gjennom årene – gjerne etter et slikt tilfeldig besøk. Spør du pent, kan du kanskje få ligge ved brygga foran båtbyggeriet over natta.

     Fugløya stenger for storhavet mot vest, og for bare noen få år siden ble hele øya solgt. Vi har ventet på besøk fra en av Color Line-fergene her, men ennå ikke sett noen. Det er nemlig Color Line-sjefen selv, Olav Nils Sunde som kjøpte hele øya. Herskapshuset på vestsiden av øya ser vakkert ut fra avstand, men er visst ikke i så god stand som man skulle tro, og Sunde har søkt om å få rive og bygge nytt.

     De beste ankringsplassene er i bukta på Sandøyalandet like innenfor Galgeholmene, men også på nordsiden av Skauholmene ligger man bra. Beste innseiling er mellom store og Lille Galgeholmen. Her ser det trangt ut, men dypt nok. Legger man seg godt opp mot Sandøylandet, kan man godt gå inn her også mellom Sandøylandet og Lille Galgeholmen.

     Kommer man fra vest, er det innseiling mellom Fugløya og Svineholmen, men hold et stykke mot vest, for det er en grunne like utenfor den lille holmen i nord som danner bukta der huset til Sunde ligger. Beste innseiling er mellom Risholmen og Svineholmen.

     Det er et lite veinett på Sandøya som har ca 200 fastboende om vinteren, en av dem den gamle stortingspolitikeren fra SV, Stein Ørnhøi. Men også forfatteren, komponisten og musikeren Ketil Bjørnstad bodde her i 11 år og har et kjærlighetsforhold til øya. Det er boplikt på øya, men allikevel veldig mange hus som har gått i arv gjennom generasjoner og som kun brukes som feriesteder om sommeren nå. Sommerstid blir derfor innebyggertallet tidoblet og vel så det.

     Det er smale, koselig veier på øya, og vel verdt en rusletur. Til sammen er veinettet på syv kilometer. Det går en sti fra båtbyggeriet opp til den første veien. Følger man denne og kommer til første veikryss, tar man til venstre og så enten til høyre og venstre for å komme til det lille samfunnet på Vestre Sandøy, eller til høyre to ganger for å komme østover på øya og mot Klåholmene eller til Sandøykilen der Lucy driver en liten Jokerbutikk og der det sommerstid er uterestaurant. Loss Bryggos som restauranten heter ble åpnet sist sommer, og maten kan anbefales. Få, men velsmakende retter. Det er også flere andre aktiviteter på øya. Glasshytte, keramikkverksted og strikkestue. Øya har også skole og barnehage som kommunen truer med å legge ned av økonomiske innsparingsårsaker. Mer om Sandøya finner du på www.sandoya.no

 

Fakta: Nyhamn på Vestre Sandøya

Posisjon: N 58° 34.56', Ø 9° 02.43’

Kommune: Tvedestrand

Sjøkart: Hovedkart nr. 7, Båtsportkart C-719

Nærmeste by: Tvedestrand

Butikk: Kilsund /Sandøykilen nærmeste

Marina: Kilsund/Gjeving/Sagesund