utgave nr 11 1991

AP navigatoren er 10 år

Publisert Sist oppdatert


    AP-NAVIGATOREN ER 10 ÅR

    Deter i år 10 år siden den første AP.navigatoren fra Philips kom på markedet, og i år selges også apparat nr. 100.000. Mye har skjedd på disse 10 årene, ikke minst overgangen fra Decca til GPS. AP Philips har hele tiden vært med i første rekke under utviklingen av ny teknologi på navigator-markedet.
    Det var i 1978 at ingeniøren Finn Hendil fikk ideen om å gjøre om Decca-signaler gjennom EDB-teknikken. Hendil og hans team jobbet jevnt og trutt med ideen. I 1980 hadde de stor fremgang, og innså snart at Decca-systemet hadde langt flere muligheter enn bare å oppgi en posisjon i lengde- og breddegrader. Siden signalene ble mottatt med regelmessige mellomrom, fant man at elektronikken kunne kombinere signalene til også å fortelle om kurs og fart.
    I 1981 kom så den første AP-navigatoren MARK I. Den kostet omtrent det samme som en GPS-navigator koster i dag, og den hadde 9 kursposisjoner (waypoints) samt en del andre fasciliteter. Racal-Decca i England ble overrumplet av AP-navigatoren. Det var jo deres signaler AP benyttet seg av, men i prinsippet er radiosignaler tilgjengelig for alle. Men for husfredens skyld ble det opprettet en forhandleravtale med Racal.
    Da den nye modellen MARK II kom i 1982, kjøpte likegodt Racal opp hele produksjonen for å unngå konkurranse. Racal og AP inngikk så en avtale om at neste generasjon MARK III skulle forhandles av Racal på de engelske markedet. Denne mottageren kom i 1984. Denne mottageren revolusjonerte markedet. Den var enkel i bruk og hadde en mengde fasciliteter. I løpet av et par år ble det solgt mer enn 35.000 apparater av denne modellen.
    Så kom GPS-teknologien, og AP kastet seg på karusellen. I 1990 kom de med MARK V som hadde både GPS og Decca-mottaging og i år har altså AP kommet med sin rene GPS-mottager som selges over hele verden, i USA under navnet Magnavox.