utgave nr 11 2005
Leder - november 2005
I forrige nummer av Båtmagasinet hadde vi en artikkel og et talende bilde om europeiske turister i små nøtteskall langt til havs der tyske hobbyfiskere var overrepresentert. Ulykkesstatistikken er overrepresentert av disse hobbyfiskerne. Men også hjemlige hobbyfiskere er representert, nå sist ved den tragiske ulykken ved Flatskjær utenfor Askerøya ved Lyngør der to flotte unggutter i sin beste alder ble en del av statistikken. Den tredje reddet seg med et nødskrik opp på et skjær og ble berget. Fellesnevnerne er mange. Hobbyfiske på åpent hav i små, åpne båter. I det sistnevnte tilfellet en gammel åpen båt uten flytemidler som ble slått rundt av en brottsjø. I tillegg brukte ingen av ungguttene flyteplagg eller redningsvest. Hadde de gjort det, ville sannsynligvis ingen av dem havnet i statistikken. Alle guttene var fra Tvedestrand og meget båtvante. Kanskje noe av forklaringen? Ungdommelig overmot og klokketro på egne ferdigheter med båt kan være en sovepute når det gjelder egen sikkerhet. Vi må innrømme at vi også selv har vært offer for den tankegang, men etter nevnte ulykke, hvor vi tilfeldigvis var en del av den store skare av fritidsbåter som var med på søket etter guttene, har bevisstheten om egen sikkerhet og bruk av redningsvest økt betraktelig. Vi har bestandig hatt vest tilgjengelig i vår båt, men nå skal vi også bruke den regelmessig. Hvordan er det med deg? Som regel er mor og barn mye flinkere til å bruke vester enn vi mannfolk.
Under leteaksjonen var selvfølgelig Redningsselskapet til stede med redningsskøyta Odd Godager. Selv om de ikke klarte å berge de to guttene, var deres tilstedeværelse nærmest som en selvfølge å regne. Mannskapet på redningsskøytene gjør en kjempejobb og er høyt verdsatt av alle som bor og jobber langs kysten. Konflikter har herjet selskapet i lengre tid nå etter at ny generalsekretær ble ansatt. Nå er hun sykemeldt, og ny kost er skaffet til veie, nemlig bedriftsrådgiver Kjell L. Brevik. Også han er hentet inn i kretsen rundt presidenten Magnus Stangeland. Vi ønsker ham lykke til med oppryddingsjobben og håper ikke at han også blir et konfliktspøkelse i denne for kystfolket så viktige organisasjon. Å ta vare på grunnfjellet i selskapet, nemlig de små, frivillige lokallagene og ansatte og fotfolket for øvrig, er etter vår oppfatning nøkkelen til fortsatt tillit til denne for oss båtfolk så viktige organisasjon.
Det har i store trekk vært en fin båthøst for båtfolket, spesielt i Sør-Norge med tilnærmet rekordvarme enkelte steder på Vestlandet. Derfor har også båtsesongen blitt forlenget for svært mange, og det tok lang tid før opplagsplassene begynte å bli fylt opp. Det er fortsatt liv i bruktbåthandelen til tross for at det kun er noen uker til dagen er som mørkest og sola snur igjen. Det tyder på at fritidsbåtlivet blir stadig mer populært - noe også velfylte ordrebøker hos produsentene forteller. Ny rød-grønn regjering har nye utfordringer å gyve løs på, og bevilgninger til båtpolitiet og obligatorisk båtføreropplæring er noen av dem. Vi er spente på hva de kommer fram til. Håpet er at de ser helheten og ikke bare bruddstykker av denne viktige kombinasjonen. Det handler om både liv og helse, men kanskje mest om borgernes velvære og fritid.