utgave nr 5 2009

Vår vårpuss

Diskusjonene kan gå hardt blant båtfolk; er de billige båtpussproduktene like gode som de dyre?

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Vi ser litt på hva du trenger for å gjøre en skikkelig vårpuss på en vanlig glassfiberbåt, og hvor mye du trenger å betale.

I fjor fikk vi profesjonelle til å gjøre en grundig vårpuss på reportasjebåten. Her brukte vi ulike produkter, både på teakdekk, til vask og polering og til bunnsmøring. I ettertid har vi ikke sett noe stor forskjell på produktene, og det er ingen av merkene vi prøvde som utmerker seg, muligens med unntak av teakbehandlingen hvor V. Hövlings Golden-produkter over tid har vist seg mest holdbar.

Vær beredt!


Noen av kjedebutikkene har egne produkter, eller merkevarer som de markedsfører under eget navn. For eksempel har både Maritim og Watski egne produkter, som trolig er produsert hos noen av de mer anerkjente produsentene. I tillegg har Biltema mye til båtpussen.
Du skal forberede deg godt til vårpussen. Kjøp inn alt du trenger, slik at du slipper tidskrevende turer til butikken midt i arbeidet. Sørg for å ha nok av alt. Har du for eksempel kjøpt for mye bunnstoff, er det ikke noe problem å bytte inn uåpnede bokser. Det er alltid noe du trenger i båtbutikken. Flere av de anerkjente leverandørene av båtpleieprodukter har små håndbøker med informasjon om hva du trenger og hvordan du går frem. Her kan du hente mange nyttige tips. Blant annet har Hempel og Jotun slike gratis bøker. Mange produsenter har også informasjon på nett og på CD.

Dyrt eller billig


Generelt sett kan vi si at du skal bruke de produktene du selv er mest fortrolig med, og som du mener passer din båt. Du vil også oppleve at enkelte produkter er lettere å jobbe med enn andre. Siden vi ikke har gjort en grundig test, kan vi ikke si om de rimelige produktene er like bra som dem som er dyrere. Likevel har vi erfart at når det gjelder vaskemidler, så kan ofte billig være like effektivt som dyrt. Som eksempel kan vi nevne at vi i fjor prøvde ulike typer fenderrens, og her kåret vi Maritim sin fenderrens som den beste – selv om den var den rimeligste. For rengjøring av båten er det mange som mener at de vanlige husholdningsprodukter, som Ajax, Zalo og Jif duger like bra som spesialprodukter til båt. Det kan nok stemme, men vær obs på at ”skrubbeeffekt” kan skade eller matte gelcoat.
Når det gjelder bunnstoff er det tilsynelatende store prisforskjeller, men man må også se på dekningsevne og hvor lett produktet er å jobbe med. Vår erfaring er at de rimeligste produktene kan være tunge å jobbe med, og at man må bruke mer bunnstoff. For eksempel har Maritim sitt bunnstoff dekningsevne på 10 m2 per liter, mens Hempel sitt tilsvarende bunnstoff har en dekningsevne på 13,5 m2 per liter. Ser vi på Biltema sitt bunnstoff har det en dekningsevne på bare 7,5 m2, noe som nærmer seg det halve av Hempel sitt. Dette må tas med i regnestykke om du velger bunnstoff ut i fra pris (Se egen tabell).
I fjor prøvde vi fire typer selvpolerende bunnstoff på reportasjebåten, og i ettertid har det vist jevn slitasje på alle produktene. Ingen har skilt seg ut, verken i positiv eller negativ retning. Har du funnet et bunnstoff du er fornøyd med, bør du holde deg til det. Det er ikke alltid det fungerer optimalt å blande ulike typer bunnstoff. Det finnes kompatibilitetstabeller for dette. De ulike typer bunnstoff har dessuten ulike egenskaper, og det er ikke sikkert at bunnstoffet som passer til en snekke er det beste på en hurtiggående båt. Snakk med din båtutstyrsforhandler for å finne det rette produktet.

Skikkelig verktøy


Når det gjelder verktøy, som pensler og malingsruller, er vår erfaring at det aldri lønner seg å velge det billigste. Billige pensler slipper lett børstene og billige ruller har en tendens til å loe mye. Det er ikke noe særlig stas når bunnen ser ut som den er av plysj når man er ferdig. Det er absolutt noe i det at godt verktøy er halve jobben. Som eksempel kan vi nevne at vi kjøpte billig sandpapir til slipemaskinen. Vi måtte stadig skifte nytt papir, noe som både er irriterende og tidskrevende. Da vi gikk over til dyrere papir av høy kvalitet brukte vi mye mindre papir og arbeidet gikk adskillig raskere og lettere. Alt i alt var det rimeligere å velge dyrt.

Teakbehandling


Dersom båten din har teakdekk eller andre flater i teak, kan det være lurt å starte vårpussen her. Teakbehandling medfører en del støv og bruk av vann, så det er greit å gjøre unna før båten vaskes. Teak i båten bør behandles hvert år. Treverket gjøres grundig ren og skylles med vann før den behandles. Ekstra slitte områder pusses grundig med sandpapir eller pussesvamp. Husk alltid å pusse med vede. Teaken må være helt tørr før den oljes. Jobb hele tiden med små områder om gangen. Ta straks bort overflødig olje fra gelcoat, fenderlist og så videre. De ulike produktene vil ha litt forskjellig fremgangsmåte for behandling. Følg instruksjonen nøye. Prismessig er det vanskelig å vurdere de ulike produktene mot hverandre, siden de er så pass forskjellige. 

Noen priseksempler
V. Hövlings Golden, komplett sett med Cleaner, Brighterer og Sealer Ca. kr 800,-
Hempel Teak Cleaner pulver, boks 750 gram Kr 159,-

 

Vi ser av tabellen at Hempel i 0,75 liter boks er dyrest, mens Hempel i 2,5 liter boks er rimeligere enn Biltema per liter.

Merke

Pris per boks

Pris per liter

Hempel Teak Oil

Kr 125, -, boks 0,75 liter

Kr 167,-

Hempel Teak Oil

Kr 300,-, boks 2,5 liter

Kr 120,-

Biltema Treolje marin, grunn

Kr 129,-, boks 1,0 liter

Kr 129,-

Biltema Treolje marin

Kr 129,-, boks 1,0 liter

Kr 129,-

Du trenger:
Teakrens og teakolje. Et godt utvalg i mye og harde børster, sandpapir eller pussesvamp, pensler av god kvalitet i forskjellige størrelser, beskyttelseshansker og rene kluter.

Bunnstoff

Når du er ferdig med teakbehandlingen anbefaler vi å vaske båten lett. Om du har spylt båten når du satte den på land går rengjøringen lettere.
Vi foretrekker å bunnsmøre båten før rubbing og polering. Bunnen må være grundig rengjort og løst bunnstoff fjernes. Det anbefales å gå over med fint sandpapir for at nytt bunnstoff skal få skikkelig feste. Gjør deg flid med maskeringstapen, slik at du får en fin og jevn bunnlinje. Pass på at tapen sitter godt, slik at du ikke får en frynsete linje. Rør godt i bunnstoffet før bruk, enten med rørepinne eller drill med malingsomrører. Husk at påføring av bunnstoff krever en viss minimumstemperatur, og det er heller ikke gunstig at det er for varmt. Rullene må rengjøres med vann, slik at de ikke loer. Eventuelt kan du ta maskeringstape rundt rullen før du bruker dem, for å fjerne lo. Begynn under båten og jobb deg oppover langs siden, så slipper du bunnstoff i håret. Ha rulleskaft med forskjellig lengde. Smale ruller med liten diameter er lettere å jobbe med enn brede ruller, og gir bedre dekking av bunnstoffet. Ha noen smale pensler for hånden, til steder det er vanskelig å komme til. Rullene legges i vann eller pakkes i plast når du tar en pause i arbeidet. Fjern tapen før bunnstoffet har herdet. Følg produsentens anvisninger med hensyn til grunnarbeid, påføring og tørketid.

Noen priseksempler

 

Av tabellen kan vi se at Maritim sitt bunnstoff er det rimeligste, også om man tar hensyn til dekningsevnen. Hempel og Biltema kommer likt ut i pris når vi tar hensyn til dekningsevne. En del produsenter leverer bunnstoff i større bokser, noe som vil gi lavere pris per kvadratmeter.

Du trenger:
Bunnstoff. Maskeringstape, hansker, rørepinner eller drill med malingomrører, malingsbakker, rulleskaft i forskjellige lengder, ruller av god kvalitet, smale pensler, filler og rengjøringsmidler (tynner). Innendørs bør du benytte åndedrettsmaske med gassfilter (ikke bare støvmaske).

Vask og polering:


Det er lurt å gjøre ren fenderlisten før polering av skrog og overbygg. Da unngår man svart avrenning på nyvaskete overflater. Man kan bruke ulike typer fenderrens eller RIB-rens, med påfølgende fender- eller RIB-shine, eventuelt samme polering som på skroget. Her er vår erfaring at rimelige produkter duger like godt som dyrere produkter. Det er også vår erfaring når det gjelder vaskemidler. Vi har ikke registrert nevneverdig forskjell på dyre og billige vaske-produkter. Når det gjelder vaskemidler for båt finnes det en hel jungel av produkter å velge mellom. Det er også et stort utvalg i produkter for polering og voksning. Det siste nye er såkalte NANO-produkter, som skal gi en dypere, bedre og mer langvarig rengjøring av gelcoaten. Vi prøvde i fjor en rekke forskjellige produkter, men registrerte verken da eller i
ettertid nevneverdig forskjell på produktene. Men da prøvde vi ikke ut ”billigprodukter”. Vår erfaring er at en del av disse ikke er like effektive som dyrere produkter når det kommer til siste finish. Etter vask bør man bruke en rubbing for å få bort gjenstridige flekker. Til slutt gjenstår polering og voksing. De fleste produktene er to-delt, hvor overflaten først rengjøres og siden poleres. For noen produkter gjøres alt i én prosess. Når overflaten er rengjort jobber man med selve poleringen, som skal gi den blanke overflaten. Til poleringen jobber man grundig med rene og tørre filler, polergarn eller en polermaskin. Til slutt bør man gå over for å se om det er områder man ikke har jobbet nok med. De vil fremstå som matte. Dyp-rengjøring og polering bør gjøres hvert år, men kommer man i tidsnød kan man vente med overbygget til båten er sjøsatt. På en annen side er overbygget mer eksponert for sollys enn skroget, og det er derfor ekstra viktig med årlig polering for å unngå at gelcoaten blir matt. Områder med antisklibelegg krever ekstra arbeid, og det finnes også spesialprodukter til disse. Husk også å polere områder du ikke ser, karmer til luker osv. Husk å skifte sinkanoder før båten sjøsettes. Ny sink skal monteres etter bunnsmøring.

Noen priseksempler

 

 

Pris per boks 0,75 l

Pris per liter

Pris per kvadratmeter

Hempel Ultimate

Kr 295,-

Kr 393,3

Kr 29,1

Maritim

Kr 149,-

Kr 198,7

Kr 19,9

Biltema

Kr 169,-

Kr 225,3

Kr 30,-

Du trenger:
Vaskemidler, rubbing, poleringsmidler og eventuelt voks. Svamper, vaskebøtte. Poleringsputer, rikelig med rene og myke filler eller polergarn, eventuelt polermaskin med polerhetter.

Billig eller dyrt?


For å se på prisforskjellene har vi satt opp et regnestykke for vårpuss. Vi har ikke tatt med forbruksmateriell, som pensler, maskeringstape, ruller eller sandpapir. Heller ikke spesialprodukter, som kalesjerens og interiørvask. Vi har gått ut i fra en båt på cirka 36 fot, med ett lag bunnstoff, vask og polering. Bunnen er beregnet til 50 kvadratmeter. Vi har brukt Hempel som eksempel på det dyrere alternativ og Maritim sine produkter som rimelig alternativ. For teakolje har vi brukt Biltema sine produkter.

Noen priseksempler

 

Vi ser at vi sparer kroner 1.259,- på å velge den rimeligste pakken. Ved grundigere vårpuss, med grunning og flere lag bunnstoff, vil besparelsen naturlig nok bli større. Om besparelsen er så store at det gir grunn til å velge produkter ut i fra pris, er opp til hver å avgjøre. I det store båtbudsjettet gir det kanskje ikke så stort utslag. Trolig vil de fleste velge de produktene de er mest fortrolig med, og vi har ikke grunnlag for å hevde at dyrt nødvendigvis er best. De største besparelsene kan være ved å forberede seg godt, og ha alle produktene tilgjengelig under vårpussen. Det kan bli dyrt å ”småhandle” underveis. Gjennom året har de fleste et ganske stort forbruk av båtpleieprodukter. Ser man på et helt år vil besparelsene på å velge rimeligere produkter være større, i alle fall om man er fornøyd med produktene.

*Prisene ble tatt opp i slutten av februar 2009. Da brukte fortsatt Maritim 2008-prisene, mens Biltema hadde justert opp sine priser for sesongen.

HANDLELISTE:

For teak


Teakrens
Teakolje
Mye og harde børster
Myke pensler
Sandpapir og/eller pussesvamp
Rene kluter
Beskyttelseshansker (gummihansker, latex)

For bunnsmøring


Bunnstoff
Sandpapir
Maskeringstape
Hansker
Rørepinner eller drill med malingsomrører
Malingsbakker
Rullskaft i forskjellige lengder
Ruller av god kvalitet
Smale pensler
Filler
Rengjøringsmidler (tynner)
Åndedrettsmaske med gassfilter om du jobber innendørs

Produkt:

Pris

Pris per liter

Hempel Båtshampo, 1 liter

Kr 102,-

Kr 102,-

Maritim Båtshampo, 1 liter

Kr 49,-

Kr 49,-

Hempel Rubbing, 500 ml.

Kr 141,-

Kr 282,-

Maritim Rubbing, 500 ml.

Kr 77,-

Kr 154,-

Hempel High Gloss Wax, 500 ml.

Kr 229,-

Kr 458,-

Maritim Polish m/teflon, 500 ml.

Kr 128,-

Kr 256,-

For vask og polering


Kraftig vaskemiddel
Lett vaskemiddel (båtshampo)
Svamper
Svaber, skrubber
Vaskebøtter
Rubbing (vanskelige flekker)
Polish
Båtvoks
Rengjøringsmidler/polermidler for antiskiflater
Kluter/filler
Poleringsduk/polergarn
Polermaskin
Gummihansker

Annet


Sinkanoder
Gelcoat-filler eller tilsvarende for småskader
Kalesjerens
Vinyl-rengjøring
Rengjøringsmidler for interiør
Vindusvaskemidler
Rustfjerner for rengjøring av metall
Middel til aluminium (for eksempel Hempel Alu Guard)

Produkter*

Maritim (Biltema olje)

Hempel (Seaclean fendershine)

Selvpolerende bunnstoff, 50 m2

Kr 995,-

Kr 1.455,-

Teakolje, 2,5 liter

Kr 322,50

Kr 300,-

Kraftig båtvask, 2 liter

Kr 98,-

Kr 226,-

Båtshampo, 2 liter

Kr 98,-

Kr 204,-

Rubbing, 1 liter

Kr 154,-

Kr 282,-

Polish med teflon, 1 liter

Kr 256,-

Kr 458,-

Voks, gelcoatforsegler, 1 liter

Kr 196,-

Kr 342,-

Fendershine, 05 liter

Kr 87,-

Kr 198,-

Totalt:

Kr 2.206,5

Kr 3.465,-