utgave nr 7 1994

Trimble Ensign GPS

Publisert Sist oppdatert

Ikke lenger "helt i tåka"

Av Svein Aurmark
Om sommeren er det heldigvis ikke tåke så ofte. Det var i vårtåka vi tok en uhøytidelig test av den håndholdte GPS-navigatoren, Trimble Ensign GPS. Snart er det høst og tåka er tilbake. Derfor skal vi se på fiske med GPS nå.

Tett som graut. Ikke akkurat båtfiskerens drøm, dersom han er avhengig av å finne fiskeplassen med krysspeiling. Og det er man jo, så lenge det ikke finnes noen holdepunkter i selve sjøen. En knatt mot en TV-mast i bakgrunnen, en stake som skal stryke siden på en bratt holme langt borte. En rask kontroll med ekkoloddet bekrefter at du ligger på riktig plass.
Men ikke når det er tett tåke.
En satellitt-navigator som bare veier 400 gram kan derfor fortone seg som det perfekte hjelpemiddel for en ihuga båtfisker. Skjønt, en liten reservasjon bør jeg kanskje ta: Hvor mye elektronikk er egentlig forenlig med det som skal være mer hobby enn matauk? Den diskusjonen lar jeg klokeligen ligge. Noen vil ikke engang røre en båt hvis den har så mye som en bitteliten motor, mens andre ikke kan få nok av allskens duppeditter ombord. Mellom disse ytterpunktene befinner vi vel oss, de aller fleste.

Finner fiskeplassen

Vi hadde tidligere vært ute på en klar dag og lagret noen posisjoner på våre beste fiskeplasser, samt posisjonen ved utgangpunktet, båthavna. Navigatoren kan lagre opptil 100 forskjellige posisjoner, det som kalles rutepunkter. Dessuten kan den lagre opptil ni forskjellige ruter med ni rutepunkter i hver. Det er derfor ikke noe problem å lage flere alternative ruter fra båthavna ut til fiskeplassene.
Vel utenfor brygga og på vei ut i tåkeheimen brukte vi navigasjonsknappen for å få frem på displayet kursen til det neste rutepunktet, som altså var den første fiskeplassen vi besøkte. Displayet gir kursinformasjon og viser fart og du får sideavvik-informasjon, styreinformasjon og antatt ankomsttid til rutepunktet. Vel fremme kunne vi kontrollere med ekkoloddet at dybden var riktig. Posisjonene gis bedre enn 10 meter og fartsangivelsen er nøyaktigere enn 1/10 knop.
Ved første gangs oppstart av GPS-navigatoren kan det ta opptil et kvarter før man har fått forbindelse med tre satellitter, som er det minimum man må ha for å kunne kalkulere posisjon, kurs og fart. Oppdatering skjer med 5 sekunders mellomrom. Da vi brukte navigatoren, var det stort sett fem-seks satellitter inne samtidig. Antallet kan avleses på displayet.
Global Positioning System er utviklet av det amerikanske forsvarsministeriet til en pris på 10 milliarder dollar! Fullt utbygget vil det bestå av 24 satellitter som kretser omkring jorda i 20.000 kilometers høyde. Som liten fjordfisker føler man seg unektelig som en deltager i det helt store spill.
GPS´en bidrar til å heve sikkerhetsnivået ombord, noe som ikke er å forakte når værforholdene i vintermånedene er som barskest. Men om vi får flere fisk på denne måten? Joda, iallfall når det er tåke.