utgave nr 11 2004

Test: WinGPS 4 Mangelfullt kartprogram

Publisert Sist oppdatert

Test: WinGPS 4 Mangelfullt kartprogram

Kan bli bedre

Forvirrende brukergrensesnitt, manglende kart og mange andre problemer. Dette programmet er lite aktuelt for norske brukere.

TEKST: TERJE BØLSTAD

WinGPS var et av de første rimelige kartprogrammene for PC. Det kom på markedet for mange år siden. Nå har det kommet i versjon 4. Det er ikke noe dårlig program, men når produsenten ikke har klart å informere tilstrekkelig om hvordan det skal brukes, blir det vanskelig å lære seg.

Vanskelig start

Det var ikke helt enkelt å komme i gang med WinGPS. Vi lastet programmet ned fra Stentecs hjemmeside uten problemer. Men alt av installasjonsinformasjon var kun på hollandsk språk, som ikke er helt enkelt å forstå. (Det er kanskje ikke helt uten grunn at når vi sier at noe er helt gresk for oss, kaller engelskmennene det double dutch.) Det var også uvanlig at programmet ikke bare skulle installeres, men også aktiveres før det kunne tas i bruk. Aktiveringen kan også omfatte (en frivillig) registrering. Først etter at programmet er startet første gang, kan man velge engelsk språk på skjerm og i hjelpemenyer. Allerede på et tidlig tidspunkt oppdaget vi flere alvorlige feil i programmet. Det førte enkelte ganger til full kræsj, slik at programmet måtte restartes.
WinGPS krever Windows 98 eller nyere, samt minst 230 MB ledig plass på harddisken.

Forvirrende i bruk

Ideen bak WinGPS synes å ha vært å lage et program med et begrenset antall funksjoner, slik at det skal kunne være enkelt i bruk. En indikasjon på det, er at det er få tilgjengelige funksjoner, og få verktøyknapper på skjermen. Selv om alle de mest nødvendige funksjonene finnes. Tilsynelatende burde programmet derfor være enkelt å bruke – men det motsatte er dessverre tilfellet.
Ett av hovedproblemene er at det er mange avhengigheter mellom de forskjellige funksjonene – og disse avhengighetene tar det lang tid å forstå. For eksempel kan man låse kartet til normal detaljgrad (100 prosent størrelse). Da kan man ikke bevege det. Problemet er bare at det ikke er enkelt å se noen steder at kartet er låst. Det finnes også andre eksempler på funksjoner som – når de er aktivert – medfører at kartet ikke kan beveges. Når man ønsker å flytte kartet med musepekeren – og ikke får det til – er det frustrerende ikke å vite hvorfor og vanskelig å finne ut hvordan man skal få det til. Slike avhengigheter er det flere av. Noen ganger er det umulig å plassere eller fjerne kurspunkter, andre ganger er det umulig å starte navigering i en rute. I noen tilfeller endrer riktignok musepekeren form (for å indikere hvilken funksjon eller tilstand man er i), men ikke alltid. Merkelig nok inneholder hjelpetekstene lite informasjon om dette. Resultatet er blitt et kartprogram med begrenset funksjonalitet, og med et forvirrende og lite tilfredstillende brukergrensesnitt. Det tok oss mange timer å forstå de grunnleggende konseptene bak programmets logikk. Først da kunne vi begynne å sette pris på det. Da oppdaget vi at det i store trekk er et godt og nyttig program.
Programmet har også noen funksjoner som er enkle å bruke. Ankeralarm, for eksempel. Når båten beveger seg utenfor en sirkel man selv kan bestemme radius for, går alarmen – som høres godt, hvis lyden er slått på. Det er også mulig å beregne avstand og peiling fra eget fartøy til ønskede steder på kartet. En loggbok kan også være nyttig.

Kartproblemer

Ifølge produsenten skal WinGPS kunne bruke nederlandske og tyske elektroniske rasterkart av typen DKW1, DKW2 og BSB. Så vidt vi kjenner til, finnes ingen kart av de to første typene for norske farvann. Så vi satset på BSB-kart. Fordi programmet ikke kan bruke BSB-kartene slik de er, må de først konverteres til DKW2-format. WinGPS inneholder en funksjon for dette formålet, men brukeren må selv finne frem til mappa der BSB-kartene ligger på PCen. WinGPS finner ikke BSB-kartene automatisk selv, slik som for eksempel TIKI Navigator gjør. Dessverre klarte ikke programmet å konvertere alle våre BSB-kart. For eksempel ble de lokale havnekartene ikke konvertert. Stentec opplyser at per i dag støttes kun kartprojeksjoner av typen Mercator and Transverse Mercator. De BSB-kart som inneholder andre projeksjoner, kan derfor ikke benyttes i dette programmet. Det omfatter tydeligvis blant annet alle lokal- og havnekartene. Dette er en av de viktigste grunnene til at WinGPS er uegnet for norske farvann.

Uforståelig kartbruk

Som i alle andre slike kartprogram, kan man kople en GPS til PCen, og få vist posisjonen for eget fartøy på kartet, sammen med fart og kurs, etc. Kartet flyttes etter hvert som båten beveger seg, og nye kart lastes automatisk. Spor (etter egen båt) kan vises og lagres. Det er enkelt å zoome inn og ut på kartet – når man får det til. Det er også mulig å zoome så langt inn man ønsker.
Men vi fikk aldri full forståelse av hvordan vi skulle velge de kartene vi ønsket. For eksempel fattet vi ikke hvordan vi kunne få frem kartet (for eksisterende posisjon) med den største oppløsningen. Kartene var riktignok ordet i en slags rekkefølge, men den skjønte vi aldri noe av. Kanskje kartvalgfunksjonen er god, men det hjelper ikke hvis den er lite intuitiv i bruk og produsenten ikke klarer å fortelle hvordan den skal anvendes.

Kurspunkter og ruter

WinGPS opererer med to forskjellige slags kurspunkter: Waypoints og rutepunkter. Etter at man har lært når det er mulig, er det enkelt å plassere/tegne begge typene kurspunkter på kartet.
Det er mulig å navigere til et enkelt waypoint. Etter at man har brukt funksjonen ”Edit Waypoint” til å tegne punktet, må den funksjonen avsluttes før det er mulig å velge ”Navigate to waypoint”. Ønsker man å endre et navn på et waypoint – som er det eneste som kan endres for et slikt punkt – må man inn i et eget/annet vindu (Waypoint manager). En knapp i ett annet datavindu benyttes for å stoppe navigering til et waypoint. Det var også uklart hvordan vi kunne fjerne et waypoint vi tidligere hadde navigert til. For å få til det, måtte vi først klikke på Stop Current Route, som var plasert på Rute-menyen – selv om vi hadde navigert til et enkelt waypoint (og ikke i en rute). Det er greit når man kan det, men inntil da er det lett forvirrende. Ved navigering til et enkelt waypoint fungerer ikke XTE (slik det gjør på en GPS), men det gjør det heller ikke på enkelte andre kartprogrammer for PC.
Det er enkelt å tegne ruter på kartet. Det gjøres med noen få museklikk. Men også på dette området var det endel uklar logikk vi ikke forstod. For eksempel skjønte vi aldri hvordan vi skulle avslutte tegning av en rute. Det var også mulig å navigere til et kurspunkt vi tidligere (trodde vi) hadde fjernet.
Vi savnet muligheten for å kunne overføre kurspunkter og ruter til en GPS. Det er (merkelig nok) mulig å overføre et spor fra en GPS, men kun hvis den er en Garmin GPS.

Nyttig simulator

En simulatorfunksjon er alltid nyttig når man skal lære seg å bruke et nytt kartprogram. Da slipper man å kople til en GPS (som sjelden virker innendørs), men likevel kan man sitte hjemme og late som om man seiler på sjøen. Simulatoren i WinGPS er enkel å aktivere og bruke. Den simulerer signalene fra en GPS, og dermed kan man selv bestemme fart og kurs på egen båt. Det er enkelt å plassere båten på kartet. Man kan også å velge å la den simulerte båten automatisk følge en rute man har laget på kartet. Hvis den virkelige GPSen faller ut, kan man i et nødsfall også bruke denne simulatoren til bestikknavigasjon.

Gratisversjon

WinGPS 4L (L for Light), kan lastes ned gratis fra www.stentec.com. Det er en meget begrenset versjon av WinGPS 4. Den har bare noen ytterst få funksjoner, som å vise båtens posisjon på kartet fra en tilkoplet GPS. Det er det mest primitive av alle gratisprogrammer vi har sett, og kan neppe brukes til navigasjonsformål. Det har ikke mulighet for bruk av verken kurspunkter, ruter eller simulator.

Oppsummering

BRA:

    + GPS simulator
    + Ankeralarm

IKKE SÅ BRA:
    - Nederlandsk tekst under installering
    - Vanskelig å lære
    - Uforståelig håndtering av kart
    - Mange programvarefeil
    - Ikke alle BSB kart kan brukes
    - Kun engelsk tekst på skjermen
    - Ufullstendige hjelpetekster

SAVNES:
·Overføring av kurspunkter og ruter til GPS
·Styring av autopilot
·MOB-funksjon

Sammenligning med noen andre vanlige kartprogrammer:


Kommentarer til tabellen:

(*)Ikke i gratisversjonen.
(**)SeaClear kan foreløpig ikke bruke de nye (beskyttede) BSB4-kartene.
(***)WinGPS kan bare benytte enkelte BSB-kart.
(****)Med en tilleggspakke.

Offshore Navigator Lite følger gratis med når man kjøper en CD med BSB-kart til ca. kr. 1.000. En norsk versjon av Fugawi koster omtrent det dobbelte av den angitte prisen. DLS, Offshore Navigator, SeaClear, Fugawi, OziExplorer og Tiki Navigatorer tidligere testet her i Båtmagasinet i henholdsvis nr. 9/2002, 12/2002, 3/2003, 4/2003, 10/2003 og 8/2004.

Egenskaper/funksjonerDLSOffshore
Navigator
SeaClearFugawi
Explorer
Ozi
Navigator
TikiWinGPS
MOB-funksjonNeiJaJaJaNeiJaNei
Overføring av kurspunkter til GPSJaJaJaJaJaJaNei
Styring av autopilotNeiJa (*)JaJaJaNeiNei
Simulator-funksjonNeiJaJaJaJaJaJa (*)
Føring av tekstloggJaNeiJaNeiNeiNeiJa (*)
Spor (track)JaJaJaJaJaJa (*)Ja (*)
Overføring av spor fra GPSNeiJaNeiJaJaNeiJa (*)
Dead ReckoningNeiJaJaNeiNeiJaNei
Flere samtidige kartvinduerNeiJaNeiJaJa (*)Ja (*)Ja (*)
Goto Waypoint (kurspunkt)NeiJa (*)NeiNeiJaJa (*)Ja (*)
NattskjermJaJaJaJaJaJa (*)Ja (*)
Kan bruke BSB-kartNeiJaJa (**)JaJa (*)JaJa (***)
Kan bruke selvskannede kartNeiNeiJaJaJaNeiNei
Kan også brukes på PDANeiNeiNeiJaJaNeiJa (****)
Språk på skjermenNorskEngelskNorskEngelskNorskNorskEngelsk
Språk i bruksanvisningNorskEngelskSvenskEngelskEngelskNorskEngelsk
Ca. pris (inkl mva)1.3001.30001.1005001.300800
Våre vurderinger
Håndtering av kart-++++++++-
Håndtering av kurspunkt og ruter-+++++++
Brukervennlighet++-++++-

Ord og forkortelser

Dead ReckoningBestikknavigering. Beregning av egen posisjon, etter

          ført bestikk basert på kompasskurs og hastighet
BSB-kartElektroniske raster sjøkart, selges av www.nautisk.com
COGCourse Over Ground, kurs over grunnen
DLSDet levende Sjøkartet
GPSGlobal Positioning System, også brukt om en GPS navigator
MOBMann Over Bord
NMEAEt sett standarder for overføring av data mellom forskjellige instrumenter om bord i båter
nmNautisk mil
PCPersonal Computer
PDAPersonal Digital Assistant, Pocket PC
SOGSpeed Over Ground, fart over grunnen
WPWayPoint
WaypointVeipunkt, kurspunkt, stedpunkt, rutepunkt
XTECross Track Error. Avvik til høyre eller venstre fra den ideelle kurslinje

Mer informasjon

Stentec, Nederland.
Telefon (helpdesk) +31 515 44 35 15
www.stentec.com