utgave nr 12 2006

Test: Kartprogrammet SOB

Publisert Sist oppdatert


    Test: Kartprogrammet SOB


    Full oversikt


    For et halvt år siden testet vi kartprogrammet SOB. Da frarådde vi å bruke det til navigasjonsformål. Men det er antakelig markedets eneste kartprogram som kan vise hvor alle større skip befinner seg langs kysten.


    TEKST: TERJE BØLSTAD
    Ny teknologi – som radiokommunikasjon, satellittnavigasjon, PCer, elektroniske kart, NMEA, mobiltelefoner, og ikke minst Internett – gir oss stadig nye og spennende muligheter. De siste årene har vi ikke bare hatt mulighet for å kunne se hvor egen båt er på kartet, men i stadig større grad blir det også mulig å vise informasjon om andre båter på PC-skjermen. Takket være AIS, kan du nå – hvis du har det rette utstyret om bord – se hvor andre store skip i nærheten befinner seg. Og har du installert SOB på PCen – og har tilgang til Internett, kan du faktisk overvåke skipstrafikken i hele landet – enten fra båten eller fra stua hjemme – uten at det koster stort mer enn en tusenlapp!
    AIS OG INTERNETT
    Store skip er pålagt å ha et automatisk identifikasjonssystem (AIS) om bord. Det er et enkelt system som sender ut informasjon om skipet via en VHF radiosender. Blant annet skipets posisjon, kurs og fart, navn, MMSI-nummer og destinasjon. Har du installert en AIS-mottager (til noen tusenlapper) om bord, og koplet den til en PC med et egnet kartprogram, kan du få vist data om de store skipene i nærheten – på kartet på PC-skjermen. Bare noen få kartprogrammer har foreløpig denne muligheten. Kystverket har mottagere plassert mange steder langs kysten, som kontinuerlig mottar AIS-data fra alle skip i norske farvann. Tilsvarende systemer finnes i andre land.

    Med en PC kan få tilgang til Internett, både hjemme og om bord i båten. Med det rette kartprogrammet, kan du dermed også få vist AIS-data på din PC. SOB er det eneste programmet vi har funnet (til nå) som har mulighet for å vise AIS-data fra Internett. Denne finessen kommer sikkert i andre tilsvarende programmer etter hvert.
    All skipstrafikk
    Med SOB kan du få vist all skipstrafikk på et kart på PC-skjermen. Et symbol viser hvor det enkelte fartøy befinner seg. Ved å klikke på det, kan du få vist mer informasjon. Blant annet om det er en høy, lav, eller ingen kollisjonsfare i forhold til ditt eget fartøy. Avstanden og tiden til stedet hvor det enkelte skipet er nærmest din båt er viktig i denne sammenhengen. Den posisjonen hvor det skjer, kalles ”Closest Point Of Approach”, forkortet til CPA.

    Den forrige utgaven (v90) av dette programmet (som vi testet for et halvt år siden) var plaget av mange feil, kræsjet ofte, og kunne få PCen til å gå i heng. Den siste versjonen kalles SOBvMAX. I rettferdighetens navn skal det sies at de verste kræsj-feilene er rettet, men programmet bærer fremdeles tydelig preg av å være under utvikling. Vi har prøvd 6.01 på to forskjellige bærbare PCer, både med Windows 2000 og Windows XP.
    Programmet har et ukonvensjonelt brukergrensesnitt, og kan være vanskelig å lære seg. Det er også dårlig tilpasset Windows operativsystem. Hver gang det mottas AIS-data for et nytt skip, lager programmet en grov pipelyd. Den er ganske irriterende, men kan dessverre ikke dempes med den vanlige volumkontrollen på PCen, slik det er mulig for alle andre Windows-programmer.
    Programmet kan lastes ned fra www.digiboat.com.au. Hvis du ikke registrerer deg, kan du bruke en begrenset versjon gratis i 3 måneder. Hvis du registrerer deg, utvides prøvetiden til 6 måneder. Da har programmet de fleste funksjoner, bortsett fra å kunne motta AIS-data over Internett. Etter prøvetiden koster SOB US$ 30. Ønsker du også å kunne ta i mot NMEA- og AIS-data fra Internett – for eksempel for å kunne få vist posisjonen til andre skip – som omtalt her – koster programmet US$ 185.

    VIKTIGE ORD OG FORKORTELSER
    AIS: Automatisk Identifikasjons System. Et system hvor båter sender ut informasjon om bl.a. egen posisjon. Påbudt på store skip.
    CPA: ”Closest Point Of Approach”. Stedet/posisjonen hvor avstand til et annet fartøy er på et minimum.
    C-map kart: Elektroniske vektoriserte sjøkart, selges av mange forhandlere.
    MMSI: Selektivt digitalt anropsnummer i det maritime VHF radio-systemet
    NMEA: ”National Marine Electronics Association”. Standard for å overføre data mellom forskjellige instrumenter i en båt.
    SOB: ”Software On Board”. Navnet på kartprogrammet som omtales her.

    MER INFORMASJON:
    DigiBOAT Pty Limited (Australia)
    www.digiboat.com.au
    Se også vår test av ”SOB” i nummer 4/2006.