utgave nr 3 2003

Test: Elektroniske kart for danske farvann

Publisert Sist oppdatert

Minitest: Elektroniske kart for danske farvann

”DLS2” og ”Kombipacks”

Skal du på båttur til Danmark i sommer? Da bør du se nærmere på ”DLS2” og ”Kombipacks” med CD. Begge inneholder elektroniske kart for danske farvann, samt et PC-program for planlegging og navigasjon. Ikke er de dyre heller. I Kombipacks følger dessuten papirkartene med!

Tekst: Terje Bølstad

Det finnes forskjellige produkter på markedet med danske elektroniske kart og PC-programmer for planlegging- og navigasjonsformål. Blant de beste og rimeligste er "Det levende Søkart" fra den danske Kort & Matrikelstyrelsen – som nå er kommet i en ny utgave med navnet DLS2 og de amerikanske elektroniske BSB-kartene samt kartprogrammet "Cruising Navigator".
"Cruising Navigator" og BSB-kart leveres på CD sammen med tyske papirkart over Danmark i såkalte ”Kombipacks” fra det tyske firmaet Nautische Veröffentlichung. Begge programmene er relativt enkle å lære seg. Språket i DLS2 er dansk. På papirkartene i Kombipack’ene er det tysk, og i Cruising Navigator tysk eller engelsk. Begge produktene kan kjøpes hos Nautisk forlag i Oslo.

DLS2: Omfattende og bra

Glem alt du har hørt om den norske versjonen av DLS! (Se test i BM nr. 9/2002). Selv om PC-programmet er det samme, er det nå kommet i en ny utgave, hvor de fleste feilene er rettet, og bruk av kurspunkter og ruter er blitt mer brukervennlig. Dessuten er de danske kartene meget gode, og informasjonen om havner, broer og fortøyingsbøyer, etc., er meget bra og fullstendige, med bl.a. skikkelige havneplaner. Nytt i versjon 2 er temaer om Meteorologi for seilere og Vrak og dykking.
Det er ikke planlagt noen ny utgave av DLS i Norge foreløpig. I følge Kartverket på Hønefoss kan de ikke si noe bestemt om hva de planlegger for neste år. De har planer om muligens å lage en ny DLS for Vestlandet, men ikke noe var bestemt da vi kontaktet dem før jul. Kai Svennungsen i Sjøkartverket sier også at det er uklart hva som kommer til å skje med DLS i Norge, blant annet om hvem som skal ha ansvaret for en eventuell videreutvikling. Ikke i noe fall vil dette bli mer klart før i mars – april i år, sier Svennungsen.
Dessverre synes heller ikke DLS2 å være helt uten feil. Fordi det var problemer med å installere den første versjonen av DLS på enkelte PCer med Windows 95, forsøkte vi om det nå var mulig med DLS2. Det gikk bra, men likevel fikk vi ikke programmet til å starte, fordi det ikke gjenkjente CDen. DLS2 er nemlig kopibeskyttet med et system som muligens ikke fungerer med eldre versjoner av Windows. På Windows 2000 oppdaget vi ingen problemer.
Prisen er ca. kr. 850 kroner

Kombipack: Elektroniske og papirkart

I litteraturen for DLS2 står det bl.a. at det er "nyttig, når du planlegger seilasen og som støtte underveis." Det er bemerkelsesverdig at "Navigasjon" ikke er nevnt med et eneste ord. Sannsynligvis fordi man ikke må basere sin navigasjon på sjøen bare på elektroniske kart. Det har det tyske firmaet Nautische Veröffentlichung tatt konsekvensen av. Derfor leverer de en komplett navigasjonspakke, med både elektroniske kart og papirkart. I pakken følger dessuten det gode amerikanske kartprogrammet "Cruising Navigator" samt en havnelos (bok) med. Havnelosen er meget bra. Vi har ikke noe tilsvarende i Norge. Tre forskjellige pakker dekker det meste av Danmarks indre farvann. "Cruising Navigator" er en noe bergrenset versjon av "Offshore Navigator" (som vi testet i BM nr. 12/2002). Det er nok i en annen klasse enn programmet som følger med DLS2, og er bedre egnet til navigasjon på sjøen.
Prisen per Kombipack varierer fra ca. 550 kroner til ca 700 kroner.
De selges også under navnet "Sportschiffahrtskarten".

Sammenligning av innholdet i DLS2 og Kombipack

InnholdDLS2KombiPack
Kartprogram for PC på CDJaJa
Elektroniske kart på CDJaJa
HavnelosJa (på CD)Ja (i bok)
Temaer om navigasjon, fyr, vrak, sikkerhet til sjøs, meteorologi, etc.JaNei
Medfølgende papirkartNeiJa
Ca. pris (inkl. mva)Kr. 000,-Kr. 000,-

Sammenligning mellom DLS2 og Cruising Navigator

Egenskaper/FunksjonerDLS2Cruising Navigator
Flere samtidige kartvinduer under seilasenNeiJa
MOB-funksjonNeiJa
SimulatorNeiJa
"Dead Reconing"NeiJa
Lagre spor (’track’)NeiJa
Goto kurspunkt (’waypoint’)NeiJa
Overføring av kurspunker til GPSJaJa
Føring av loggJaNei
NattskjermJaJa
Styring av autopilotNeiNei
SpråkDanskEngelsk, Tysk
Vurderinger
Kartkvalitet++
Bruk av kart-+
Bruk av kurspunkt og ruter-+
Brukervennlighet++

Hva er best?

Det er ikke enkelt å velge det ene av disse to gode produktene fremfor det andre. DLS2 er klart det mest omfattende produktet, i og med at det bl.a. inneholder elektroniske kart for alle de danske farvann, og en masse annen nyttig og spennende informasjon. Men dessverre ingen papirkart. Det du ha. Antall papirkart du trenger kan bli avgjørende for hvilket produkt du velger. Hvis du bare skal seile i et begrenset område i Danmark, bør du kanskje velge en Kombipack. Fordi den også inneholder alle de papirkart du trenger, blir det muligens den rimeligste løsning. Skal du seile rundt i hele Danmark, er det mer uklart hva som er best.
Egentlig er disse produktene så forskjellige at de nesten bare så vidt overlapper hverandre. DLS2 er sannsynligvis best egnet for planlegging av turen, og inneholder mye informasjon som Kombipack’ene mangler helt. Kombipack’ene har til gjengjeld det som DLS2 mangler: Papirkart og et godt navigasjons-program. Derfor burde du egentlig kanskje anskaffe dem begge!? Sammenlignet med prisen for vanlige, danske papirkart blir det ikke særlig dyrt i noe fall.