utgave nr 11 1991

Sett et garn på lørdag

Publisert Sist oppdatert


    Sett et garn på lørdag!

     


    AV ANNE MARIT KLOKK

    Garnfiske i den mørke årstiden er spennende og meningsfylt. Båten ligger der, og det er bare å forsyne seg av havets spiskammers. Mange er i villrede om hva som er lov og hva som er forbudt. Reglene for garnfiske er enkle for oss amatører. Ett garn under 30 meter kan du sette når som helst, men det må ikke flyte.

    For oss amatørfiskere skal fisket være en lystbetont fritidsaktivitet. Derfor fiskes det som regel bare i helgene. Kanskje setter vi et garn lørdag ettermiddag og trekker det søndag før eller etter frokost. Da er gjerne søndagsmiddagen berget, pluss at vi har litt ekstra til dypfryseren. Vi har god tid til å rense og stelle fangsten, og familien kan være med.
    Det høres hyggelig ut, men er det lov å sette garn i helgene, spør du kanskje. Ja, det er lov å sette ett garn som ikke er lenger enn 30 meter og som står dypere enn tre meter fra overflaten. Det er den eneste regelen vi amatørfiskere trenger å tenke på.

    Torskegarn

    Vi satte et torskegarn en lørdag kveld senhøstes. Ca. 50 meter fra land og rett utover og nedover mot bunnen på ca 4-5 meters dyp. Torskegarn brukte vi, - ikke fordi vi var ute etter torsken, men fordi det var det vi hadde for hånden.
    Da vi trakk garnet søndag, fikk vi en pen fangst med sik pluss et par torsk. Torsken tok vi til middag og siken ble røkt i ABU-ovnen, - et deilig tillegg i husholdningen uken etter. At det råder en del usikkerhet om garnfisket blant båtfolk og amatørfiskere flest, kommer av det ganske intrikate nett av bestemmelser som profesjonelle fiskere må følge. De har ifølge helgefredningen ikke lov til å fiske på søndager og helligdager og har dessuten en rekke andre fredningsbestemmelser å ta hensyn til. Regler vi som er amatører ikke behøver å bekymre oss over. Forutsatt at vi bare setter det ene garnet og ikke flere.
    Noe imidlertid alle alltid skal gjøre, er å merke fiskeredskap som står i sjøen, som garn, ruser og teiner. Eierens navn og adresse skal finnes på minst ett sted på redskapen.

    Torsk, laks og ørret

    En kjent bestemmelse når det gjeler garnfiske er at rød fisk som laks og ørret er fredet fra 5. august og ut mai. Disse fiskeslagene blir jo vanligvis tatt med spesielle settegarn eller drivgarn. Det er forbudt for alle og årsaken til at vi må sette garn som går nedover i sjøen. Slik har bestemmelsene vært i årevis.
    At torskefisket er så dårlig som nå, har ført til en regulering som går ut på at garnfiske etter torsk er forbudt fra 62. breddegrad og nordover. (Ved Stad) Men det hindrer ikke amatørfiskeren å sette et garn i helgen og ta torsk.

    Garntyper

    Ferskvannsgarn gir ofte fin fangst av mange sorter fisk i sjøen. Et lite, billig ferskvannsgarn kan være langt mer effektivt enn et stort og ganske dyrt trollgarn. Kjøp et av den dypeste typen, gjerne på tre alen med en maskestørrelse mellom 32 og 45 mm. Monter sandposer for at det skal gå nedover.
    Fjordgarn er en videreutvikling av ferskvannsgarnet og svært så populært. Stor fisk vikler seg totalt inn i en slags pose på samme måte som i trollgarnet.
    Trollgarn er praktisk, letthåndterlig og har gode fangstegenskaper. Det består av tre garn, som er montert på den samme telna (øverste linen), men med forskjellig maskestørrelser.
    Flyndregarn er enkel og rimelig redskap. Garnet, som er et bunngarn, er ganske finmasket. Ute i skjærgården kan flyndregarn brukes året rundt, inne i fjordene er det helst om vinteren det gir bra utbytte.