utgave nr 10 1995

Nytt liv for "fladbånningen"

Publisert Sist oppdatert

Nytt liv for "fladbånningen"


Tekst og foto: Anne Marit Klokk

"Det mest karakteristiske for de indre bygder og da særlig på Sørlandet, er den flatbunnede trebåten. Denne båttypen er blitt utviklet gjennom flere hundre år, og om den ikke er en direkte arvtaker av stokkbåten, har den sin opprinnelse fra disse. Fladbånningen finnes i de fleste vann og vassdrag den dag i dag og den enkle rimelige byggemåten gjør båten til en allemannsfarkost. Selv de minste "småpyttene" inneholder en flatbunnet trebåt, enten liggende grå, sprukken og tørket i krattet, nedsunket med stein for trutning eller som en nyprodusert farkost, lettflytende mellom vannliljer og ørretvak."
Dette var Mølla Verksteds introduksjon av de flatbunnede prammene som de nå produserer på Froland. Under trebåtfestivalen i Risør ble to "fladbånninger" presentert, og de av publikum som var litt oppi årene, smilte og nikket gjenkjennende. For ikke så lenge siden så du de flatbunnede prammene overalt innenlands. De duvet i vannkanten, nesten gjemt av siv eller lå nedsunket med en stein for å trutne. De fraktet folk og fe, høy og ved over innsjøer, dro på elgslakt og annet fra jakta og ble brukt under tømmerfløting. Helt uten kjøl kunne denne båten ros helt inn i sivet. Den var stødig å fiske fra og god å ro.
-Men den holdt på å dø ut. Plastbåten tolk knekken på den, sier mannen som nå har relansert "fladbånningen" og viste den fram i Risør, Erling Hægeland. Han håper på å etablere et lite båtbyggeri på Mølla Verksted, som er en kommunal sysselsettings- og opplæringsbedrift i innenlandskommunen Froland.
"Fladbånningen" tåler ikke sjøvann, men er fin på skogsvann og i vassdragene.