utgave nr 10 2002

I Nansens kjølvann

Publisert Sist oppdatert

I Nansens kjølvann

Har man først fått den nødvendige øvelse, kan man ved hjelp av den tobladede åre tvinge sig gjennom vannet med en forbausende hurtighet i allslags vær, og kajakken er uten sammenligning den ypperste enkeltmannsfarkost som finnes.

Tekst: Trond J. Hansen

Slik beskriver Fridtjof Nansen eskimoenes smekre farkost i sin bok ”Eskimoliv” fra 1890. Og det er nettopp eskimokajakkene som har vært modell for dagens havkajakker. Men der det før var spant av treverk, trukket med selskinn, er det nå glassfiberarmert plast i friske farger. Når det gjelder sjødyktighet, står ikke de nye modellene tilbake for de originale. Kajakken er fortsatt den ypperste enkeltmannsfarkost som finnes.
Norge har en av verdens lengste og vakreste kystlinje med variert og storslagen natur. I en kajakk opplever du stillheten, freden og villskapen i naturen, det spesielle skiftende lyset ved havet og du bringes inn i naturens rytme. Sjøfugl og dyr er ikke redd deg, slik de er om du kommer i et motorisert fartøy. Vi har padlet sammen med både sel, nise, delfin og hval.
Til tross for havkajakkens beskjedne størrelse, er den tøff. Med vanntette skott og sitteromstrekk forblir kajakken helt vanntett. Ofte kan du gå ut i mye røffere vær enn man kan gjøre i en langt større farkost. Kajakken er så smidig at den lett glir gjennom sjø og bølger og du kan smyge deg gjennom trange sund, mellom holmer og skjær og gå på land nærmest hvor som helst. Det betyr at det åpner seg et helt nytt spekter av muligheter som få andre båtfolk får ta del i.
Det finnes havpadlere som har padlet hele norskekysten. Men selv om havkajakken er velegnet for langturer, kan man få like stor glede av den på småturer i lokalmiljøet. En moderne havkajakk har stor lastekapasitet og kan ta 40-50 kilo bagasje. Med en ”marsjfart” på 3-5 knop kan du dessuten komme ganske langt i løpet av en dag. Og man kan like godt padle vinter som sommer. Det er bare å kle seg etter forholdene. En annen fordel er at man sitter midt i matfatet. Det er overhodet ikke noe problem å fiske fra en kajakk.
Mens eskimoene brukte naturmaterialer, benytter man i dag moderne byggematerialer. Vanligst er glassfiberarmert polyester, men plaststoffer som polyetylen blir stadig mer brukt. De siste rotasjonsstøpes og er uhyre slitesterke, men ikke like elegante og ikke så raske og sjødyktige. En havkajakk er gjerne drøyt fem meter lang, en halv meter bred og veier mellom 20 og 30 kilo. Tradisjonelt har det stort sett vært bygget enmannskajakker, men nå er også doble farkoster blitt populære.
Havkajakken er forbausende stabil. Den har et lavt tyngdepunkt og du trenger knapt å ha padlet før for å beherske farkosten. De første gangene er man litt ustø, men når man først har lært kunsten, skal det mye til før man tipper og da er det nesten ingen begrensninger i hvilke forhold du kan gå ut i. En god havkajakk tåler både tung havsjø og brytende bølger. Det du må være litt forsiktig med er kraftig vind. Denne kan føre kajakken ut av kurs og i verste fall rive åren ut av hendene på padleren. Selv om det ikke kreves mye øvelse, er det likevel viktig å sette seg inn i de ulike sikkerhetsmanøvrene. Ta gjerne kontakt med din lokale kajakk-klubb for informasjon om kurs. Vi kan love deg store, maritime naturopplevelser. Kanskje kan båtlivet få en ny dimensjon. Hvem har sagt at lykke kan måles i fot?