utgave nr 11 1999
GPS-hysteriet
GPS-hysteriet
Den 22. august i år skulle GPS-ene kollapse og alle kurspunkter (waypoints) som var lagret skulle slettes på grunn av en programmeringsfeil. Dette meldte blant annet NRK4 i en bredt anlagt reportasje. Hysterimeldingen førte til svettetokter hos båteierne og til stor irritasjon hos de som kan noe om dette.
Av Hans Due
Årsaken til "katastrofene" var at gamle GPS'er var forsynt med programvare som telte 1024 uker fra 6/1-1980 før tellingen begynte på nytt igjen. Det vil si at datoen 21. august ville være den siste datoen i det gamle tellesystemet, altså dag 7 i uke 1023, før apparatet ble nullstilt på dato. Dermed kunne posisjoner som ble fanget inn fra 22. august i år bli feilberegnet.
Men i praksis har det vist seg at det kun er noen meget få og - i denne sammenheng – steingamle apparater som har fått problemer. Riktignok har en del apparater vært litt forvirret etter 22. august, men etter å vært i drift en stund, har de hentet seg inn selv og opprettet normal kontakt med satellittene. Noen apparater har måttet vært påslått i fire intervaller á 3 timer i løpet av en måned før alt har vært som normalt, men mange har forsert denne prosessen ved å laste ned gratis oppdateringer til GPS-en sin via Internett.
Vi har hittil ikke hørt om GPS-er som ikke har virket etter 22. august, og det er kanskje ikke så rart. GPS-salget tok først av for noen få år siden, og da visste produsentene godt om ukerulleringsproblemet. Utstyr som for åtte år siden kostet 200.000 kroner og var stort som en skoeske, koster i dag under 1500 kroner og får plass på innerlomma. Det finnes i dag ingen GPS-mottakere med så dårlig ytelse som de beste mottakerne hadde for over åtte år siden. Hysteriet var helt ubegrunnet, og enkelte medier bør gå i seg selv over dommedagsprofetiene.
En eldre GPS-mottager klarer fint å takle overgangen fra 21. til 22. august og finne satellittene. Muligens må den ha litt hjelp av litt programvare som man kan laste ned fra Internett.