utgave nr 5 2004

Test av fargeplottere

Publisert Sist oppdatert

Mye navigasjon for pengene

Fargeplotterne er på full fart ut i fritidsbåtene. For noen tusenlapper får du en avansert liten navigasjonssentral med digitale sjøkart i farger. Vi har testet seks av markedets små fargeplottere.

TEKST: LARS H. LINDÈN

Logg, kompass og klokke behøver ikke installeres, det får man "på kjøpet". Noen har service- og havneinformasjon med på kartbrikkene. Noen modeller har til og med visning av dybde (må være koblet til en ekkoloddgiver). De fleste har innebygd antenne, og er svært lette å installere og bruke.
Vi har testet markedets minste stasjonære fargeplottere. De har skjermer på fem til seks tommer og får plass foran rattet på mindre motorbåter. Samtlige har en monteringsbøyle som standard, men kan også felles inn i et instrumentpanel. Med innebygd antenne er det kun 12-volts strøm som skal kobles til, i sin enkleste form via et vanlig strømuttak. Oppstart med det nye instrumentet tar knapt et minutt, deretter tar alle grunninnstillingene et par minutter. På knapt fem minutter har du et navigasjonsinstrument på din lille skjærgårdsjeep som er nesten like avansert som det du finner på danskebåtens bro!

Prisene raser

Seks ulike modeller finnes på markedet i størrelsesklassen fem-seks tommer: Garmin 182 C, Magellan FX 324, Navman Tracker 5500, Geonav 6 Sunshine, Horizon CP 175 C og Raychart RC 435. Geonav og Navman har også modeller som ligger på 6,4 tommer, men vi har begrenset testen til maks seks tommers skjerm.
Det betyr også at prisene ligger i nærheten av hverandre. De varierer mellom 8.400 og 11.780 for en plotter med innebygd antenne. Med ekstern antenne øker prisen noe. Her er det viktig å påpeke at våre priser er såkalte veiledende priser fra respektive importør. Uten hos forhandlere (og på messer) kan prisene være lavere. Prisene i denne testen innhentet i midten av mars. I løpet av et par år får du antakelig en avansert fargeplotter i femtommers-klassen til omkring 5.000 kroner.

Ulike sjøkart

For alle plotterne kommer prisen på digitale sjøkart i tillegg. Kartene leveres på brikker eller kort med plass til et begrenset område. Prisene varierer fra 2.000 til 4.000 kroner pr kassett. Kartene finnes i fire formater, fra ulike leverandører: C-Map NT, Navionics Gold, Blue Chart og Blue Nav. Alle er vektoriserte, noe som betyr at de er bygd opp i flere lag som kan slås av og på etter behov, for eksempel dybdetall, fyrsektorer osv. Kartene kan oppdateres til en kostnad av ca 30 prosent av nyprisen.
C-Map NT er noe mer "sjøkartlignende" enn de andre. Det vil si at brenninger, undervannsskjær og lignende er tegnet som på papirkart. Derimot har dette formatet noe mer kantete kystlinjer, noe som merkes spesielt ved kraftige forstørrelser. C-Map NT har tidligere manglet havneinformasjon, men dette skal være på plass i løpet av 2004. Navionics Gold og Blue Nav er identiske, og har lagres kartene på Compact Flash-kort (samme type som brukes i blant annet digitale kameraer). Disse kartene inneholder også en stor database med service- og havneinformasjon. Om man for eksempel vil ha informasjon en havn eller et bunkersanlegg, legger man markøren over det aktuelle symbolet i kartet og trykker på Enter. Hvordan denne informasjonen oppdateres er derimot en gåte. Vi gjorde en liten test, og sjekket hvor man kan få tak i bensin eller diesel langs den svenske østkysten. Resultatet var ikke lysende: Ett sted vi kontaktet hadde ikke solgt en dråpe drivstoff på 15 år. Det er liten grunn til å tro at informasjonen i norske kart er vesentlig bedre oppdatert enn de svenske.

Test i motorbåt

De seks plotterne ble montert på en planke som ble satt fast i en Flipper 630 HT. Representanter for plotternes importører fikk sette opp alle grunninnstillinger, vise oss alle finesser, legge ut et kurspunkt, søke i databasen m.m. Siden dro vi for oss selv ut i Stockholms skjærgård i to døgn. Vi satte karakter på kartbildet i mørket og fullt dagslys, både forfra og i 45 graders vinkel. Vi satte også karakter på plotternes brukervennlighet og evne til oppdatering av bildet i høy hastighet.
Noen plottere har en mulighet til å veksle mellom dag- og nattvisning av sjøkartbildet. Nattbildet gir helt andre farger, og er mye mer behagelig for øyet. Der denne funksjonen mangler, må man stille belysningen ned til minimum. Det er ikke alltid dette går, noe som går ut over mørkesynet. Visning i vinkel er også interessant, ettersom det ikke alltid er mulig å montere plotteren rett foran nesen på førerplassen. Enkelte skjermer "slukker" når man betrakter dem fra siden.
Brukervennligheten er et viktig element. Det er ikke alltid tid til å finne fram bruksanvisningen på sjøen. Knappene på frontpanelet må være riktig plasserte og ha klare betegnelser som er lett å forstå. Knapper for zoom, belysning, kontrast, "finne båt" og markering av kurspunkt brukes mest. De må derfor være plassert på fronten, ikke inne i en meny.
Bildeoppdatering ble testet i opptil 40 knop. Her har det skjedd en hel del siden vår forrige test for et par år siden. Nå har alle plotterne i denne klassen en brukbar prosessor som gjør at kartbildet henger med uten problemer, uten at det hakker eller må tegnes helt om med jevne mellomrom. Derimot merkes en forskjell mellom de ulike kartografiene. Navionics Gold og Blue Nav har noe mer sømløse kart, der man ikke merker skjøter eller kartbytter.

Resultat

Når vi samlet alle poengene og satte karakter etter en femdelt skala, fikk vi følgende resultat:
@@@@@ Raychart RC 435
@@@@ Garmin 182 C, Navman Tracker 5500, Geonav 6 Sunshine
@@@ Horizon CP 175 C
@@ Magellan FX 324
Ved karaktersettingen har vi bedømt daglysbildets styrke og lesbarhet i ulike vinkler, mørkebildets utseende, brukervennligheten og hvor lett det er å ta demontere plotteren. Raychart RC 435 vinner på beste dagslysbilde og høy brukervennlighet. Magellan FX 324 faller på at dagslysbildet er for mørkt. I sollys var den vanskelig å lese. Vi har ikke vurdert prisen ved karaktersettingen ettersom prisene varierer ute hos forhandlerne.
@@@@@= Svært god
@@@@= God
@@@= Godkjent
@@= Mindre god
@= Dårlig

Garmin 182 C - også som ekkolodd

Karakter: @@@@
Garmins fargeplotter på fem tommer er en av de første i sitt slag, og ble raskt en salgssuksess. Det lyssterke fargebildet og gunstig pris er deler av forklaringen. Tross hard konkurranse fra nye aktører holder Garmin 182 C stillingen som en av markedets mest populære fargeplottere. Vi er ikke overrasket over det. Den er svært enkel å bruke, og bruksanvisningen ble ikke åpnet mange ganger i løpet av testen.
Garmin 182 C finnes med og uten innebygd antenne, og dessuten i en ekkoloddsversjon - 188 C. Til sistnevnte kobler du til en giver, og du får opp dybden både grafisk og digitalt på skjermen. Et meget smart alternativ til båter med begrenset plass ved førerplassen. Kortsporet sitter i fronten og har plass til ett kort. Garmins kartografi heter Blue Chart, og bygger på et samarbeid med Transas som er verdensledende innen digitale sjøkart. Havneinformasjon manglet i kartene vi testet, men det skal i følge den svenske importøren være med fra og med 2004. Den nye programvaren kommer til å ha en bedre separering av de blå dybdefargene.
Belysningen kan stilles i elleve trinn med en frontknapp, men knapp for kontrastjustering mangler. Konvertering til nattbilde samt fargejustering mangler også på denne modellen. Garmin 182 C har store og logiske knapper. Den har fem ulike navigasjonssider med tydelig informasjon. Sidene er lette å bla gjennom med Page-knappen. Her er blant annet en svært god "kompass-side". Med en par knappetrykk har man lagt ut et kurspunkt, og når man legger markøren over dette kurspunktet får man opp kompasskurs og avstand til målet med digitale sifre. Ved raske forflytninger i 30-35 knop henger den med uten problemer og har ingen forstyrrende kartforflyttinger.

Vurdering

+ Lett å bruke
+ Godt dagslysbilde
+ Mange belysningstrinn
+ God kompass-side
+ Finnes i ekkoloddversjon
+ God brukerhåndbok
+ Lang garanti
- Mangler kontrastjustering
- Mangler nattbilde

Magellan FX 325 - mørkt dagslysbilde

Karakter: @@
Magellan er kanskje mest kjent for alle sine bærbare plottere som kan vise sjø- og landkart. Nå finnes også en bærbar fargeplotter, Meridian Color.
Magellan FX 324 heter deres første stasjonære plotter. Den ble presentert i fjor, og finnes med gråtone- og fargeskjerm. Begge har innebygd antenne. Bildeflaten er på fem tommer, det vil si like stor som Garmin 182 C og Navman Tracker 5500.
FX 324 har en liggende bildeskjerm og elegant og smidig ytre som er lett å få plass til ved en trang førerplass. Dybden er kun 60 mm, og høyden er kun 160 mm inkludert monteringsbøylen.
Kontrollpanelet består av knapper med bokstaver og nummerering 0-9, ganske likt en mobiltelefon. Alle er hurtigknapper for å komme direkte inn til visse innstillinger og menyer. I tillegg til disse knappene finnes fire direktevalg med tekstene Pos, Nav, GoTo og Plot. Her kommer man direkte inn til alle navigasjonssider på en enkel måte. Ofte kan for mange knapper forkludre arbeidet, men på FX 324 har Magellan gjort knappene svært logiske. Alle sider (eller skjermer) med tekst- og tallinformasjon, for eksempel posisjons- og navigasjonssidene, har en svært god og tydelig layout som også kan leses godt på avstand.
Vi er altså godt fornøyd med denne plotterens håndtering og informasjonssider, men ikke med sjøkartbildet i dagslys. Det kan stilles inn i tre ulike "fargepaletter", men ingen av disse er i nærheten av de beste i testgruppen. Kontrastjustering og nattbilde mangler. Faktum er at Magellan FX 324 har det dårligste fargebildet i testen. Kartografien har navnet Blue Nav, og er i grunnen Navionics Gold som også inneholder en stor database med service- og havneinformasjon.

Vurdering

+ Smarte knapper
+ Smidig format og størrelse
+ God brukerhåndbok
- Dårlig dagslysbilde
- Mangler kontrastjustering
- Mangler nattbilde
- Kartbrikken sitter hardt

Navman Tracker 5500 - lav pris og mange funksjoner

Karakter: @@@@
Navman har to fargeplottere i denne størrelsesklassen: Tracker 5500 med fem tommers stående fargeskjerm og nye Tracker 5600 med en 6,4 tommers stående skjerm. Importøren valgte femtommeren, som har en svært gunstig pris.
Navmans Tracker 5500 er både et avansert navigasjonsinstrument og en "kjørecomputer" i samme boks. Dette er Navman helt alene om på markedet. Med en giver montert på drivstoffslangen kan instrumentet vise aktuelt forbruk, brukt drivstoff og hvor mye drivstoff som er igjen på tanken. Sammen med fartsinformasjonen fra GPS-mottakeren kan du til og med se hvor langt du kan gå med det du har igjen på tanken. En annen finesse Navman er alene om, er det vribare festet som gjør at skjermen kan stilles inn i ulike vinkler uavhengig av hvordan den er skrudd fast.
Tracker 5500 har et fullt godkjent dagslysbilde og et svært bra nattbilde i andre farger som kan tones ned med belysningsknappen. Kontrastjustering finnes inne i menyen, ikke på fronten. Med Displayknappen (DISP) kommer man inn på alle hovedsider, totalt hele ni stykker. Første side er kartbildet som blant annet inneholder et bra felt med kompassvisning i bildets overkant. Her finnes også et datafelt som kan endres i størrelse eller fjernes. Et kurspunkt kan legges ut på flere måter. Det enkleste er å flytte markøren, trykke på MENY og markere Gå Til, så har du en tilfeldig markering. Allerede på kartbildet får du da opp en "motorvei" med linjer som markerer leia frem til det markerte kurspunktet. Dette er også en finesse Navman er alene om. Kortsporet sitter på høyre side og rommer ett kort som er lett å plukke ut. Kartografien er fra C-Map, som foruten sjøkart også har service- og havneinformasjon. Sistnevnte får man fram gjennom å plassere markøren over et visst område, trykke på MENY og velge Søk. En liste kommer opp med servicesteder i nærheten. Navman Tracker 5500 er lett å plassere i små skjærgårdsjeeper, og den er også lett å ta bort fra sitt vribare feste.

Vurdering

+ Prisgunstig
+ Bra nattbilde
+ Vribart feste
+ "Kjørecomputer"
+ Start med lyst bilde
+ God brukerhåndbok
- Skjult kontrastjustering

Geonav 6 Sunshine - en av våre favoritter

Karakter: @@@@
Geonav har et interessant program med gråtone- og fargeplottere fra fire til elleve tommer. Geonav 6 Sunshine heter modellen som passer best inn i vår testgruppe. Den finnes med og uten innebygd antenne, og har en 5,7 tommers stående skjerm.
Vi likte å jobbe med denne allerede fra starten. Ikke minst fordi den har få men logiske knapper som leder inn til alle menyene. Brukerhåndboken har ikke blitt åpnet mange ganger. Med Page skifter man mellom to hovedsider: Kartside og en side med satellittinformasjon. Med kartsiden oppe kan man gå videre til andre navigasjonssider. I bildeskjermens underkant har plotteren en svært tydelig stripe med digitale sifre som blant annet viser fart og distanse, og her finnes også en nullstillbar trippteller. Når et kurspunkt skal legges ut, flytter man bare ut markøren og trykker på Enter. Enklere kan det knapt være.
Dagslysbildet kan endres til ulike farger. Plotteren har et spesielt nattbilde, men dette var litt vanskelig å tone ordentlig ned med maks kontrast og minste lys.
Bildeforflyttingen i både lav og høy fart er perfekt. Geonav 6 Sunshine har et rullende bilde med jevn og behagelig forflytting. Kartografien kommer fra Navionics Gold, og lagres på Compact Flash-kort. Her finnes havne- og serviceinformasjon, og du kan til og med lagre din egen informasjon. For å få fram informasjon om en viss havn zoomer man til skala 1 NM, plasserer markøren over havnen og trykker på Enter.
Med ekkoloddgiver tilkoblet kan plotteren vise en grafisk bunnkurve. Geonav 6 Sunshine er utvilsomt en av våre favoritter etter denne testen.

Vurdering

+ Lang garanti
+ Godt nattbilde
+ Start med lyst bilde
+ Fin bildeforflytting
+ Stor bildeflate
+ Dybdevisning
- MOB-knappen er gjemt
- Kartbrikken sitter hardt

Horizon CP 175 C - for mange knapper

Karakter: @@@
Horizon produseres av Standard Horizon i USA, som også lager digitale instrumenter og VHF-apparater. For mindre båter leveres to fargeplottere med liggende bildeskjermer, CP 150 C med fem tommers skjerm og CP 175 C med seks tommers skjerm. Importøren valgte den siste til vår test. Den fantes på testtidspunktet kun med ekstern antenne, men en modell med innebygd antenne skal være på vei. En interessant detalj med denne plotteren er skjermen. Den ligger dypere i kassen sin enn de øvrige i testen, og består av to lag. Det tar bort en hel del reflekser, og gjør det dessuten lettere å se kartbildet fra siden.
Horizon CP 175 C er den eneste plotteren i testen som har to spor til kartbrikker, begge på fronten. Kartografien er C-Map NT, med blant annet havne- og serviceinformasjon. Programvaren inneholder også et verdenssjøkart for oversiktsnavigering. Plotteren sitter i et enkeltfeste og er lett å løsne. Men hvorfor er ikke dette gjort vribart som hos Navman?
Navigaasjonsarbeidet med Horizon CP 175 C utføres med en mengde knapper, undermenyer og en joystick. Det vil si langt fra den enkelheten flere andre i testgruppen preges av. Joysticken var dessuten svært følsom og ikke helt lett å bruke når båten hoppet i bølgene. Men når man kommer inn i alle funksjonene finner man mange finesser. For eksempel et kartbilde som kan forandres helt til ulike farger, og med et svært bra nattbilde som kan justeres med både lys og kontrast. Kartbildets form kan også forandres. Plasseringen av kurspunkter er enkelt: Markøren flyttes ut med joysticken og siden trykker man på knappen Mark på riktig punkt. Horizon CP 175 C kan kobles til en ekkoloddgiver, og skjermen blir da delt i 50 prosent sjøkart og 50 prosent dybdekurve.

Vurdering

+ To spor for digitale kart
+ Godt nattbilde
+ Stor bildeflate
+ Refleksfri skjerm
+ Dybdevisning
- Mange knapper
- Følsom joystick

Raychart RC 435 - beste dagslysbilde

Karakter: @@@@@
Raymarine er kanskje mest kjent for sine større fargeplottere og radarskjermer. Med RC 435 sikter man seg inn på småbåtmarkedet, i forsøket på å gi Garmin og Magellan konkurranse. RC 435 har en enestående seks tommers skjerm, og plotteren finnes både med og uten innebygd antenne.
En detalj RC 435 har felles med de større modellene er det fine dagslysbildet. Samtlige plottere i vår test - bortsett fra Magellan - har godt dagslysbilde, men Raychart RC 435 har det beste. Det er både skarpt og fint i fargene. Den mangler imidlertid nattbilde.
Kortsporet på siden har plass til èn kartbrikke. Kartografien kommer fra Navionics Gold, og lagres på Compact Flash-kort. Kartene har service- og havneinformasjon, og du kan lagre din egen informasjon på brikken. Sjøkartene er sømløse og flyter elegant fram uansett båtens hastighet. Vi testet plotteren opp til 45 knop uten problemer. En spesiell finesse på denne plotteren er såkalt bildeforskyvning. Det innebærer at ca 80 prosent av sjøkartbildet alltid vises foran båten, uansett retning. Det gir navigatøren bedre anledning til å være på forskudd.
Med Raychart RC 435 har Raymarine laget en svært lettbrukt plotter med et fåtall knapper på frontpanelet. Men det holder, for i skjermbildets underkant får man alltid opp et antall funksjonsfelt med tydelig anvisninger for arbeidet.
Med Page-knappen blar man gjennom seks ulike navigasjonssider, og her finnes blant annet to tydelige grafiske sider når man går mot et kurspunkt. Den ene viser avviket fra utlagt kurs (CDI-indikator) og den andre viser avvik fra kompasskurs (BDI-indikator). Den enkleste måten å legge ut et kurspunkt er å trykke inn knappen GOTO, flytter markøren og trykke Enter.
Raychart RC 435 er en av våre favoritter etter denne testen, og får et stor pluss for det gode dagslysbildet.

Vurdering

+ Skarpt dagslysbilde
+ Lett å bruke
+ Fin bildeforflytning
+ Stor bildeflate
+ Bildeforskyvning
+ God brukerhåndbok
- Kartbrikken sitter hardt.

FabrikatGarminMagellanNavmanGeonavHorizonRaychart
Modell182 CFX 324Tracker 55006 SunshineCP 175 CRC 435
Skjermstørrelse
i tommer5555,766
Skjerm (h x b)103x7573x100103x75115x8594x112115x85
Piksler320x234 320x240320x234320x240320x240320x240
VanntettJaJaJaJaJaJa
Karttype Blue
ChartBlue NavC-Map NTNavionics GoldC-Map NTNavionics Gold
Ant. brikkespor111121
Nordiske språkD,N,SD,N,SSD,N,SN,SD,N,S
Nordisk håndbok JaJaJaJaI 2004Ja
Track-funksjonJaJaJaJaJaJa
Vendbart bildeJaJaJaJaJaJa
Frontknapp for:
- belysningJaJaJaJaJaJa
- kontrastNeiNeiNeiJaJaJa
- zoomJaJaJaJaJaJa
- MOBJaJaJaNeiJaJa
Belysning, trinn11415354
Start med
full belysningNeiNeiJaJaNeiNei
NattbildeNeiNeiJaJaJaNei
Flush-monteringJaJaJaJaJaJa
Vribart festeNeiNeiJaNeiNeiNei
Høyde (mm)160160167220170185
Bredde (mm)160260164170230175
Dybde (mm)806064807580
Garanti (år)322322
Ekkoloddversjon188 C----**)**)--
Pris inneb. ant.9.6418.4008.49510.999--11.098
Pris ekst. ant. *)9.938--9.19012.22910.95011.780

Anmerkninger: *)Inkludert antenne. **) Ekkoloddsvinger er ekstrautstyr.

Forklaringen til faktatabellen

Skjermstørrelse (tommer)
Diagonalmål på skjermen, målt i tommer. Oppgitt av produsenten.
Skjerm (h x b)
Maksimalt kartbildestørrelse i mm. Målt av oss, unntatt all tekst (fart, kurs m.m.)
Piksler
Bildeskjermens oppløsning. Piksler=punkter. Flere piksler gir normalt bedre bilde.
Vanntett
Alle plotterne er "vanntette" i henhold til ulike normer. F. eks. IPX 7, som betyr at plotteren klarer 30 minutter på èn meters dyp. Kan dermed monteres ved en åpen styreposisjon som er utsatt for regn eller annen fukt.
Karttype
Fire ulike kartografier: C-Map NT, Navionics Gold, Blue Nav og Blue Chart. Alle er vektoriserte, hvilket betyr at de er satt sammen av flere lag med informasjon som kan vises etter ønske, f.eks. dybdetall, fyrsektorer m.m. Alle karttypene kan oppdateres.
Ant. brikkespor
Plotterne har ett eller to spor for kartbrikker. Fordelen med to er naturligvis at man har muligheten til å dekke et større område uten å bytte brikke. Med ett spor kan et større område dekkes ved å bruke en større brikke med plass til mer informasjon.
Nordiske språk
Grunnspråket i de fleste er engelsk. Men de fleste kan endres til f.eks. svensk (S), dansk (D) eller norsk (N).
Norsk håndbok
En norsk (eller i alle fall nordisk) brukerhåndbok bør finnes for å kunne finne alle innstillinger og bruke alle funksjoner fullt ut.
Track-funksjon
En finesse som betyr at leia du går - kjølvannet - tegnes opp som et spor på skjermen og blir liggende i minnet selv om plotteren slås av. Dette sporet kan siden brukes, f.eks. ved retur.
Vendbart bilde
Kartbildet er normalt orientert med nord oppover og sør nedover (Nord opp), uansett hvordan båten beveger seg. Med vendbart bilde menes at man kan få et bilde med utlagt kurs oppover (Kurs opp) eller med båtens baug oppover (Båt opp).
Frontknapp for…
Her har vi markert hvilke plottere som har hurtigknapper for sentrale funksjoner. Enkelte modeller har disse funksjonene "gjemt" inne i ulike menyer.
Belysning, trinn
Ved mørkenavigasjon kan hvert eneste trinn i lysstyrke være viktig, spesielt hvis plotteren står ved førerplassen.
Start med full belysning
Det er en fordel om plotteren starter opp med maksimal belysning. Har man stilt belysningen helt ned kvelden før, kan det være vanskelig å se bildet i dagslys, og finne fram i menyene.
Nattbilde
Enkelte plottere kan skifte til et nattbilde som passer bedre til mørkenavigering, f.eks. med svart vann og fyrsektorer i sine rette farger.
Flush-montering
Samtlige plottere i testen kan felles inn i et instrumentpanel, enten direkte eller med et monteringssett.
Vribart feste
En av de testede plotterne hadde vribart feste. Dermed kan den vris til en bedre stilling dersom f.eks. solen gir forstyrrende reflekser.
Høyde / bredde / dybde
Mål i mm målt av oss, inkludert knapper og med monteringsbøyle.
Priser
Veiledende priser fra respektive importør, innhentet i midten av mars 2004. Andre priser kan forekomme ute hos forhandlerne.

Importører:

Garmin: Belanor AS, tlf 69 26 90 44. www.belanor.no
Geonav: Sleipner Motor AS, tlf 69 30 00 60. www.sleipner.no
Horizon: Seatronic AS, tlf 69 25 09 60. www.seatronic.no
Navman: Termomarin AS, tlf 33 42 00 90. www.termomarin.no
Raymarine: Belamarin AS, tlf 69 26 46 00. www.belamarin.no
Magellan: Semitronic AS, tlf 22 80 37 80. www.semitronic.no