utgave nr 11 1993

Fiske for alle penga!

Publisert Sist oppdatert
Pia Clarholm:

Fiske for alle penga!

AV SVEIN AURMARK

-Båtfiske er først og fremst en fin familieaktivitet. Der er alle bokstavelig i samme båt og fisker med de samme forutsetninger. Og så tar man vare på det verdifulle det er å gjøre noe sammen. Ingen er for unge eller for gamle. Fiske fra båt gir deg alt du kan forlange av rekreasjon!

Pia Clarholm (27) må være en av de mest fiskegærne jentene i Norge. I hele sitt liv har hun fartet land og strand rundt med fiskeutstyr og i dag er det fiske for alle penga, også i yrkessammenheng. To spesialforretninger for fiskeutstyr har hun nå. Pima i Asker ble startet i 1988, mens Pima i Oslo er en del av Villmarkshuset, som nylig ble åpnet. Her blir det etter hvert et titalls forretninger som skal dekke alt innen friluftsliv.
-Det var pappa som ga meg interessen. Og han forsto hvor viktig det var å gi en lita jente det riktige fiskeutstyret. Mange foreldre er nokså bevisstløse når det gjelder akkurat det, og tror det er greit hvis ungene bare har et eller annet de kan hive ut i vannet. Gir du ikke barn utstyr som passer til deres forutsetninger og som er beregnet på det fiske de skal drive, vil de etterhvert miste interessen, sier Pia.
-Dyrt?
-Overhodet ikke. Bra fiskeutstyr behøver ikke koste all verden, hverken for liten eller stor. Og dessuten har man det lenge. Jeg vil påstå at fiske er en rimelig hobby. De dyrere tingene, som stang og snelle, behøver man ikke kjøpe ofte. Fornyelsen skjer stort sett i sluker, pilker, hvirvler og sene.
Pia har fisket så lenge hun kan huske. Hun innrømmer å ha hatt en liten downperiode i 16-årsalderen, men noe alvorlig anslag mot fiskeinteressen ble de aldri. Samboer Stein er selvfølgelig nødt til å ha den samme interessen, men galskapen er ikke så velutviklet som hos Pia, påstås det.
-Din far er jo også ganske hekta på fiske. Det var kanskje nesten umulig å ikke få interessen, av den grunn?
-Broren min ble ikke fiskeinteressert. Det vil si, han er blitt det nå i en alder av 23 år, så det er vel på tide!
-Hvorfor forsvinner nesten alltid sportsfiske-jentene på veien mot voksen alder?
-Det henger nok sammen med at man stifter familie og får barn. Da får jentene nok å stelle med på hjemmebane, mens fiskehobbyen forblir fars hobby. Senere kommer som oftest denne interessen aldri skikkelig tilbake.

Kjempegjedde på 13,2 kg

For tre år siden skapte Pia Clarholm trafikkaos i Drammen sentrum. Det er ikke daglig kost å se unge damer i båt ute på Drammenselva bakse med en kjempegjedde på 13,2 kg og dra den opp med fiskestang.
-Jeg tror ikke mange er klar over hvor fint fiske du kan ha midt i Drammen. Rett utenfor Park hotell. Gjedde, abbor, brasme, flyndre og torsk i fin blanding, sier Pia.
Noen sportsfiskere begynner også med det som kalles casting, presisjons- og lengdekasting med flue- og haspelstang. Det gjorde også Pia, med Nordisk mesterskap i lengde enhånds fluestang som topplassering. 45 meter kastet hun! Hun deltar også i andre fiskekonkurranser, og i år er det blitt tredjeplass i Norgescupen i sjøfiske i Lofoten. Hun var også med på det laget som ble nr. 2 i Verdensmesterskapet i skreifiske.
-Jeg har egentlig ikke noe favorittfiske. Det varierer med årstid og stemning og jeg er like glad i alt, fra isfiske til havfiske og laksefiske. Viktigst er det at man er ute i naturen. Jeg har hatt utrolig mange fine opplevelser ute på fjorden i familiens 16 fots With, på Storegrunnen etter sild og torsk. Vi er heldige som har Oslofjorden. I løpet av de siste årene er den blitt bare renere og renere og med stadig større fiskemengder, sier hun og blir fjern i blikket.

Valg av fiskeutstyr

Å kjøpe fiskeutstyr kan ofte være en prøvelse for folk. Når ekspeditøren ikke har filla greie på fiske, blir den rådgivingen du hadde håpet på nokså håpløs. Er garvede sportsfiskere så fornøyd med å få råd fra en jente?
-Jeg har hatt mange nye kunder som i begynnelsen har vært skeptiske. Men etterhvert forstår de at jeg har en del kunnskaper. Jeg synes forøvrig rådgivning er det aller viktigste i spesialforretninger . Fiske er egentlig uhyre spesialisert, utstyr skal ikke bare tilpasses det fiske du skal drive, men også din egen personlighet, måten du bruker utstyret på osv.
-Det betyr at man må ha en mengde utstyr?
-Nei, du kan godt ha ett utstyr som du bruker til forskjellig fiske. Men da kan du selvsagt ikke få det optimale utstyr til alt. Du kan jo heller ikke få en bil som både er lastebil og som du kan kjøre Formel 1 med. Men du kan få kjøpt en stasjonsvogn, som kan brukes litt til begge deler.
-Mange dumme spørsmål?
-Jo, det hender. Som for eksempel: Når biter fisken? Hva skal man si til sånt? Den biter iallfall ikke hvis du ikke har snøret i vannet. Og: Hvilken sluk er best? Hadde det vært en sluk som var best, ville vi neppe hatt behov for å ha flere hundre forskjellige typer. I fiske finnes det ingen løsning som gjelder til alle tider. Det som virker i dag, kan være nytteløst i morgen. Det er jo det som gjør fiske så spennende!
-Mange ser på fiske fra båt som mindre sporty enn for eksempel fluefiske etter laks?
-Det er det ingen grunn til. Det er selvsagt noe lettere å få mer fisk med bunnsnøre fra båt enn det er med stang fra land. Det er jo det som gjør det ekstra moro for barn. Men det kan være virkelig krevende å fiske effektivt også fra båt.
-Hva selger du mest av, utstyr for båtfiske eller for fiske fra land?
-Det er svært sesongbetont. Fra høsten til utpå våren går det mye utstyr til bruk fra båt, fordi vi da har en god del havfiske. Og midt på sommeren selger vi adskillig utstyr til ferierende båtfiskere. Det er nok adskillig flere som fisker i sjøen enn i vann og elver.
-Noe nytt sjøfiskeutstyr?
-Kullfiberstengene har gjort sitt inntog også til sjøfiske. Der holdt jo glassfiber lenge skansen. Nå finnes det stort sett bare korte båtstenger i glassfiber. Ellers er det i løpet av de siste to årene skjedd en liten revolusjon når det gjelder bruk av farger på sluker og pilker, og vi har fått en morsom utvikling når det gjelder fargerike sjøfluer, som brukes som opphengsfluer og pilkefluer. Hvorfor skal det bare være blink og gummimark som opphengere? Nå har produsentene gått de samme veier som for eksempel amerikanerne gjorde for mange år siden, men som vi ikke helt turde her i Norge. Mange fiskere har dessuten begynt å binde sjøfluer selv. Det er ganske enkelt og veldig gøy.

Sen utvikling

-Går det an å lage noe som er bedre enn dagens utstyr?
-Utviklingen går nå veldig sakte. Det er mer snakk om finjusteringer og en liten videreutvikling. Kjøper du en kullfiberstang av høy kvalitet i dag, har du en stang som er moderne også om ti år. Men trender vil man jo alltid ha, toppaksjon eller helaksjon, progressive stenger. Slike motesvingninger vil alltid være der. Men det virkelig revolusjonerende nye er det langt mellom.
-Den ideelle stanga til båtfiske?
-Hvis du vil ha en stang som du også kan kaste med, er en tohånds slukstang med multiplikatorsnelle det aller beste. Haspelsnellene er ikke så gode til pilking og er heller ikke så sterke, hvis du fisker mye stor fisk. De senere år har imidlertid mange fått øynere opp for helt lett utstyr, men det er nok mest velegnet til fiske fra land. Og fluefiske i sjøen, særlig etter sjøørret, er blitt veldig populært. Nå kan vi fiske etter sjøørret med stang fra land hele året. Men altså ikke fra båt, noe det er viktig å presisere. Det er tillatt bare noen uker om sommeren.
-Utstyret må tåle saltvann?
-Jo, men alt utstyr som brukes i sjøn er det viktig å skylle i ferskvann når fisket er avsluttet. Selv om det ikke ruster, gir saltvann et belegg som ikke er bra, sier Pia.
-Hva synes du om bruk av ekkolodd og trollingrigger?
-Kjempegøy. Det var tidligere noen som påsto at dette er rovfiske, men undersøkelser viser at det ikke er tilfelle. Det morsomme er jo at du vet presis hvor du fisker og at det er fisk der. Men fortsatt er det viktigst å velge en sluk som fisken vil ta. Og det er ikke alltid det letteste.
-Er det dager i året du ikke kan tenke deg å fiske?
-Nei, egentlig ikke. Jeg kom en gang for sent på nyttårsfest, fordi jeg ikke kunne rive meg løs. Noen vil kanskje påstå at jeg er passe fiskegæern. Men det har jeg da heller ingen problemer med å innrømme, sier Pia Clarholm.