utgave nr 5 2004
Test Joda 850 TC: rask og romslig fornyet klassiker
Test: Joda 850 TC - rask og romslig
Fornyet klassiker
Halvplanersnekka Joda 850 TC går fort og trygt. Den voluminøse bobåten har god plass til familie og venner. Byggekvaliteten er god, og båten koster ikke all verden.
TEKST: ATLE KNUTSEN
Skroget til Joda 850 TC er i grove trekk det samme som ble lansert under navnet Joda 850 Family i 1979. I 1982 kom båten i en versjon med akterlugar, og ytterligere en oppgradering ble foretatt i 2003. Da ble dekket hevet 7 cm og båten fikk ny vindskjerm med targabøyle og nye utvendige rekker. I tillegg ble innredningen modernisert og toalettet gjort større. Skroget fikk dessuten kraftigere fast flaps akter som gjør det mulig å kjøre båten med større motorer, og fremfor alt utruste den med justerbare trimflaps.
Vi testet byggenummer 11 av den nye versjonen. Båten hadde en firesylindret Volvo Penta TAMD 31 P som yter 144 hk. Bekjentskapet var i all vesentlighet riktig trivelig, og vi mener den oppgraderte Joda 850 TC fortsatt har mange år foran seg i markedet.
Sjøegenskaper
Joda 850 TC har et tradisjonelt halvplanerskrog med strak aksel og ror, konstruert av velkjente Alf Jensen. Han satte sitt navn på tallrike konstruksjoner. Mange av dem har funnet veien ut av lokalene på Hasseltangen på Fevik med navn som Joda, Marex og Scand på siden.
Tradisjonelt har halvplanerens begrensning ligget i at den planer på kjølen når farten blir for stor. Joda 850 viser imidlertid ikke det minste tegn til slike unoter, og det er med en viss forundring at vi legger roret i borde i 21 knop og kun opplever at båten svinger - i en meget skarp, men kontrollert kurve. Det fine med halvplanerskroget er at det ikke har noen planingsterskel, noe som gir et meget nyansert fartsregister - som i tilfellet Joda 850 TC. Manøvreringsegenskapene er svært gode.
Når båten passerer 15-16 knop, antar propellvannet en søyle som stiger til værs bak båten. Vi vil tro at dette kan tilskrives en ugunstig sammenheng mellom propellens slipp og utvekslingsforholdet mellom gear og motor. En justering av dette forholdet vil kunne gi bedre driftsøkonomi, og muligens mindre støy.
Uteplassen
Uteplassen er tradisjonell. Akterlugaren troner med puter og sitteplasser på toppen, og muligens kan en liten person slikke sol i horisontal stilling fra denne posisjonen. På hver side akter er det en L-sofa med plass til totalt seks personer, foruten fører- og passasjerplass i fartsretningen. Et stort bord på søyle monteres enkelt mellom de to L-sofaene. Det er flere smarte, små stuerom på uteplassen. Byssa er til babord, og kjøleskapet har sin plass under førerstolen. Ved dørken foran både passasjer- og førerposisjon er det nedfellbare plater som fungerer som solide fothvilere. En brannslukker er strategisk plassert ved passasjerplassen. Når skyveluken til salongen under dekk er trukket til side, danner den et skikkelig kartbord foran passasjerplassen.
Over uteplassen strekker det seg en targabøyle i aluminium. Det er montert et lysstoffrør på bøylen, og det samme ved byssa. Høyden under bøylen er hele 1,98 m. Kalesjen er grei å håndtere. En nyttig detalj er klaffen som kan åpnes over førerposisjonen, slik at man utmerket godt kan stå og kjøre med kalesjen for øvrig montert. Den eneste negative reaksjonen vi har i forhold til uteplassen, er fottrinnene i tre på dollbordene ved sofaen akter. Disse blir antakelig lett slitt ved tråkking når man skal i land eller om bord, og kunne med fordel erstattes av noen i et mer slitesterkt materiale.
Byssa
Byssa er av det enkle slaget, med de nødvendigste funksjoner. Den omfatter tre skuffer og et lite skap. Platen over vasken er hengslet og legges ut akterover slik at man får ekstra avsettingsplass. Brennstoffbeholderen til byssa er plassert lett tilgjengelig i skapet. Passasjerstolen kan vippes fremover, og gir tilgang til et to bluss Safeflame kokeapparat med keramisk topp. Videre har byssa en skikkelig stålvask med ettgreps armatur og varmt og kaldt vann. Arbeidshøyden ved byssebenken er i laveste laget for en person på 1,76 m. Vi synes dessuten at det er litt knepent med stueplass for matvarer m.v. i forbindelse med byssa. Langs babord skrogside er det en hylle som for eksempel kunne vært utnyttet til stueplass for glass.
Førerposisjon
Det varmer et hjerte å se en skikkelig førerposisjon. Enkel, funksjonell, uten dilldall - og med et skikkelig kartbord tilpasset båtsportkart! Plassen mellom vindskjermen og akterkanten av konsollen er senket og gir god plass til kart og andre løse gjenstander.
Førerplassen er fornuftig disponert. Man sitter bra i en bred stol som kan justeres i lengderetningen. Mot skroget på styrbord side er det en liten hylle. Trerattet er horisontalt montert og gir "skutefølelse". Plassering av ratt og spak fungerer bra både når man står og sitter, også med hodet over vindskjermen. Brytere og instrumenter er lettleste og ergonomisk fornuftig plassert. Bryterne til vindusviskerne bør derimot plasseres nærmest føreren idet panelet har en ubenyttet bryterrekke. Dessuten ville vi foretrukket at kompasset ble hevet noen få centimeter. Vi merket oss også en del plagsomme reflekser i rutene som følge av den hvite konsollen.
På dekk
Adkomsten til dollbordet går via L-sofaene akter. Dollbordene er brede, og skrådd innover mot overbygget. Man tar seg ubesværet frem til fordekket, og båten har tilstrekkelig med griperekker. Dessuten er rekka betryggende høy.
På akterenden er det montert en meget stor og god badeplattform. Dreggkassen akter er i selve skroget. Badestigen er gedigen og kan felles ned selv når man ligger i vannet. Båten er forsynt med seks gode kryssholt. Vi ville foretrukket at kryssholtene midtskips var skrådd utover for å unngå ublide møter med stortåa. Lanternene er forskriftmessig montert og godt skjermet. Også på fordekket er det en skikkelig dreggkasse, og en trygg, åpen pulpit.
Akterlugaren
Fremfor alt er Joda 850 TC en bobåt med gedigen plass. Akterlugaren er romslig, og slett ikke klaustrofobisk. Man tar seg greit gjennom nedgangen som er dekket av en bred dobbeltdør med plexiluke på toppen. Her nede finner vi en stor køye på hver side. I midten er det en utmerket sittebenk. På akterskottet er det to fornuftig plasserte leselamper. Under køyen på styrbord side er det adkomst til blant annet manuell septikpumpe og diverse gjennomføringer. Fjerner man det kantsydde teppet, kommer man enkelt til skrogbunnen ved å fjerne en dørkplate. Via midtbenken har man adkomst til rormekanismen, der det også finnes en rorkult til nødstyring. Helt etter boken, med andre ord. På babord side er det også tilsvarende god adkomst til et stort stuerom og varmtvannsberederen. Alt er pent og prydelig montert, og polstringen er nennsomt utført. I akterkant av lugaren er det et koøye oppunder dekk.
Salongen
Nedgangen til salongen forut er bred og fin. En stor dør slåes innover og tre trinn leder ned. I det nederste trinnet er det et stort stuerom. Også her det en dørkplate som kan fjernes slik for inspeksjon av bunnen. Også dørkene i salongen er forsynt med kantsydde tepper. Vi synes teppet under bordet burde hatt en splitt. Salonggruppen har god plass til seks personer, men bordet egner seg bedre til pjoltere enn store middager. Bak sofaryggen er det en avsettingshylle. I selve hovedbenken er det ingen stuerom på langsiden, men ett stort i hver ende. Rikelig med lys fra hele fem lamper i salongen. Salongen er dessuten godt forsynt med vinduer. All polstring er pent gjort og trearbeidene holder høy kvalitet. Ståhøyden er formidabel, med hele 1,95 m fra dørk til tak. Køyearrangement er gedigent. To personer sover bra forut. I tillegg er det mulighet til å lage en dobbelkøye av sittegruppen, og i tillegg er det plass til ytterligere to personer på køyenivå to forut. I testbåten sto ikke antallet køyeplasser i forhold til stueplassen. Kun ett halvlangt hengeskap er i snaueste laget, men produsenten tilbyr alternative innredningsløsninger som inkluderer vesentlig mer skapplass. I forkant av overbygget er det en nødutgang/luke til fordekket. I benken under køya forut er det et stort stuerom, samt adkomst til baugpropellen. Testbåten var ikke utstyrt med baugpropell, men det elektriske opplegget gjøres klart på alle båter.
Toalettet
Toalettrommet er stort som en katedral. Ståhøyden er hele 1,83 cm. Belysningen består av et lysstoffrør, i tillegg til et stort vindu. Speilet er litt lite, men montert i fornuftig høyde, og ved vasken er det montert en knaggrekke. Selv velvoksne mennesker har god plass, og dorullholderen er riktig plassert. Mot skroget er det en avsettingshylle, og i benken er det et lite skap under vasken. Vasken er i stål, og ettgreps stålarmaturen er i skikkelig kvalitet. Det eneste vi savnet på toalettrommet var bedre lufting, gjerne en ventil eller et koøye som kan åpnes. Rommet er ikke forberedt for dusj.
Motor/teknisk
Motoren i Joda 850 TC er midtmontert under dørkplatene på uteplassen. Motorrommet er romslig, ryddig organisert og har gode adkomstmuligheter til alle servicepunkter på motoren. Rommet er rimelig godt støyisolert, men det kan hende at pakninger mellom flensen og dørkplatene ville redusert lydnivået ytterligere. Alle skroggjennomføringer har doble slangeklemmer. Testbåten var motorisert med en Volvo Penta TAMD 31 P. Den gir godt skyv i den nærmere fire tonn tunge båten. Motoren var forsynt med dieselfilter med vannutskiller som standard. Oppsamlingstrau for oljesøl under motoren gir pluss i margen.
Batteriene er plassert i et rom under dørken rett forenom akterlugaren. En luke i selve dørken leder til et stuerom, og så kan man igjen fjerne dørkplatene i stuerommet og få tilgang til batteriene. Adkomsten til disse er ikke den enkleste vi har sett. Når man først har fått opp lemmene har man god plass. Batteribanken er på 2x105 Amp. Vi målte ladespenningen til 14,0 volt, som er i nærheten av godkjent. I stuerommet over batteriene er det montert to skikkelige hovedstrømsbrytere, en til motor og en til forbruk. Her er det også montert en fettkopp til hylsa. Det elektriske anlegget er ryddig organisert og har et kabeltverrsnitt på 70 kvadrat ut fra batteri.
Konklusjon
Joda 850 TC er en trivelig "turbosnekke". Den er en vellykket halvplaner med betydelig bokomfort og gjennomtenkte løsninger. Båten har høy teknisk standard og trenger kun mindre praktiske justeringer før den fremstår som en helstøpt og fullendt turbåt.
Tekniske data
Lengde:8,50 meter
Bredde:2,98 meter
Dyptgående:0,90 meter
Drivstoff:220 liter
Ferskvann:135 liter
Varmtvann:30 liter
Septik:135 liter
Vekt tørr båt:3.000 kg
CE-kategori:C
Motor:Volvo Penta, 53-193 hk. (D255 HS25A - TAMD 41P HS45A)
Motor i testbåt:Volvo Penta TAMD 31P, 144 hk
Pris standard båt med Volvo Penta TAMD 31P:731.163,-
Pris testbåt:742.013,-
Mer informasjon:Joda Industrier AS, 4870 Fevik, telefon 37 04 85 44, E-mail: joda-as@c2i.net
Fart og støy
Farten ble målt med en person om bord og fulle tanker. Støynivået på toppturtall er 89,1 desibel, som er i høyeste laget. Tiltak som reduserer propellstøyen og bedre isolering av motorromslukene bør foretas, slik at verdiene nærmer seg 84 desibel.
Omdr./min.Fart i knopStøy db (A)
4.00021,589,1
3.50018,487,6
3.00012,682,8
2.5009,081,3
2.0007,577,3
1.5006,572,4
1.0004,767,2
8004,064,6