utgave nr 4 2007

”Småbåter” i Skipsregisteret

Publisert Sist oppdatert

”Småbåter” i Skipsregisteret

Snart kan vi med små fritidsbåter menge oss med de store gutta i Skipsregisteret (NOR). Fra 1. juli kan båter helt ned til syv meter registreres. Det betyr blant annet bedre finansieringsløsninger med pant i båt.


AV AMUND RICH. LØKEN

At Regjering og Storting nå åpner for at båter helt ned til syv meter kan registreres i Norsk Ordinært Skipsregister, er en god nyhet for båteier, båtbransje, bank og forsikring.

Administrasjonssjef Anita Malmedal i Skipsregisteret (NOR) sier i en kommentar til Båtmagasinet at det lenge var vært et betydelig påtrykk for å få registrert båter også mindre enn 10 meter.

- Også en båt under 10 meter kan ha en stor nytte av å bli registeret i vårt register. Ved finansiering kan pant i båt gi økt trygghet for alle parter. En oppføring i registeret betyr også at hele båtens historikk er kjent og at eventuelle økonomiske heftelser er registrert, sier hun.

Som registrering i fast eiendom
Skipsregisteret er et realregister, det vil si et rettighetsregister på linje Grunnboken for fast eiendom. Her er all informasjon om objektet registreret, i motsetning til løsøreregisteret i Brønnøysund, hvor utlegg i løsøre, som båt ofte er, er registrert på person.
Veien inn i Skipsregisteret (NOR) kan være utfordrende. Krav til dokumentasjon er streng og ufravikelig. Det betyr at hele båtens historikk, fra dag én, skal være kjent. Det finnes visse muligheter selv om ikke all informasjon om båten er tilgjengelig, blant annet hjemmelsdokumentasjon 10 år tilbake etterfulgt av kunngjøring, eller eventuelt domstolsbehandling. Dette kan være komplisert og det kan utvilsomt bli et langt lerret å bleke.

- Strenge rutiner er nødvendig for at Skipsregisteret (NOR) skal kunne oppfylle sine forpliktelser som et realregister og for at båteierne av den grunn skal nyte godt av de fordeler det innebærer å ha båten registrert der, sier hun. I samarbeid med NORBOAT legger Skipsregisteret nå i vei med en offensiv for å gjøre den nye ordningen kjent blant brukere, importører og produsenter. På årets ”Sjøen for alle” hadde Skipsregisteret egen stand i med informasjon om registeret og de nye reglene.

NORBOAT fornøyd
- Dette applauderer vi. Ideelt sett kunne vi tenkt oss en åpning for båter helt ned til fem meter, for det er snakk om store verdier også helt ned i denne størrelsen. Men vi må absolutt si oss fornøyd med den forbedringen som endringen innebærer, sier adm. direktør Erlend Prytz i båtbransjeforbundet NORBOAT til Båtmagasinet.

- En båt som er oppført i Skipsregisteret vil trolig ha en større verdi for eieren enn om den står utenfor, sier Prytz. Han vil ikke spå noe om båter i dette registeret kan få en høyere bruktbåtpris i markedet enn båter som ikke er innmeldt, men han tror det vil bli enklere å omsette båter som kan dokumentere hele sin historie og som har en offentlig registeroppføring som sier alt om pant og heftelser.

- Kan en oppføring bety økt salg av nye båter som følge av nye finansieringsmuligheter?

- Kan ikke spå noe om det, men den nye regelen skaper ryddige forhold og gir utvilsomt store muligheter både for produsenter, importører og brukere. Først og fremst er det båtbrukeren som vil nye godt av det nye tilbudet, sier Prytz

Skipsregisteret (NOR)

Skipsregisteret NOR, Norsk ordinært skipsregister, tilbyr frivillig registrering av båter. Dette gjelder i dag norske skip med største lengde under 15 meter, dersom skipets største lengde er minst 10 meter. Fra første juli blir nedre grense syv meter. En innmelding i Skipsregisteret er ikke så kostbar, for tiden 1548 kroner. Ethvert objekt som skal registreres i Skipsregister (NOR) skal fysisk besiktiges av Sjøfartsdirektoratet, for å konstatere at det vitterlig eksisterer, samtidig som det blir foretatt merking.
Nærmere informasjon om de nye reglene, se
www.nis-nor.no, eller ta kontakt med registeret direkte på tlf. 55 54 12 50