utgave nr 16 2008

Med verktøykassa på tur

Publisert Sist oppdatert

Med verktøykassa på tur


Båtturen blir ikke helt den samme uten verktøykassa og skrinet med det rare i. Det er noe trygt og godt med den. Men hva bør den inneholde?

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Vi har sett litt på hva som kan være greit å ha med i en vanlig turbåt, for å være rustet til forefallende arbeid og mindre reparasjoner. Altså ting man gjør selv, om det nå er å skru opp en ny hylle over byssa, justere en dørhengsel, reparere pumpen på doen eller skifte en lampe. Vi tar i denne omgang bare med håndverktøy, ikke spesialverktøy som man for eksempel har behov for ved ”mekking” på motoren.
Uansett hvordan behovet er, er det greit å ha verktøy for hånden. Det finnes ikke noe mer irriterende enn om man holder på med et arbeid, og så mangler verktøy. God verktøy er halve jobben, sies det. Det er også greit å ha et system på verktøyet, slik at man vet hvor det er når man trenger det. Vi har gjort det slik at vi har en myk verktøyveske for det mest nødvendige verktøyet, som vi bruker jevnlig. Dette har vi lett tilgjengelig. Spesialverktøy og tyngre verktøy, som oljefiltertang, store skiftenøkler, popnagletang og de mindre brukte pipenøkler, har vi i en egen veske som vi stuver bort. Generelt kan man si at når du skal kjøpe verktøy, så får du det du betaler for. Gjør du ett og annet forefallende arbeid trenger du ikke det dyreste verktøyet. Er du blant dem som liker å skru svarer det seg å kjøpe kvalitetsverktøy. Uansett så lønner det seg aldri å kjøpe det ”kjipeste” verktøyet. Det er irriterende med slarkete skiftenøkler og skrujern som ryker med en gang skruen viser litt motstand.

Her er vårt forslag til et velassortert verktøyskrin:

For en skrue løs:
Du trenger en del skrujern i forskjellig størrelse – både stjernetrekkere og rettsportrekkere (flate). Til elektrisk anlegg trenger du et smalt ”lysterjern”. Du bør ha noen korte ”kubbejern”, både i stjerne og rettspor. Mange steder er det vanskelig å komme til med vanlige skrujern. Da er korte skrutrekkere praktisk, for eksempel til slangeklemmer. Vi liker også å ha et kort skrujern vi kan skifte bits på, gjerne med skralle. Vær oppmerksom på at stjernetrekkerne kommer med forskjellige spisser, PH (Phillips) og PZ (Pozi). I tillegg kommer Torx (sekskantede spor). Ved å ha en skrutrekker for bits, og et godt utvalg i bits, er du godt hjulpet for å kunne skru alle typer skruer. Bitsene kan også brukes om du har en oppladbar skrutrekker eller boremaskin.

Ting og tang
Du trenger et lite utvalg i tenger. Til generelt bruk er det greit å ha en kombinasjonstang (knipetrang), en flattang og/eller spisstang, eventuelt også en flattang/spisstang med vinkelen, en sideavbiter (avbitertang) og en polygriptang (vannpumpetang). Polygriptengene er anvendelig til mangt, ha dem gjerne i to størrelser. Til å ta isolasjon av elektriske ledninger er det greit å ha en avisolasjonstang og til det elektriske er det også kjekt å ha en kabelskotang, for å knipe kabelsko og skjøtemuffer. Eventuelt kan du supplere med en rundtang og en låseringtang.

Mangt til mutrer
Skiftenøkler bruker du alltid. Ha dem i minst to størrelser. De rimeligste skiftenøklene kan være irriterende slarkete. Du må ha noen kombinasjonsnøkler (fastnøkler). Det er greit å også ha leddnøkler, som er mer anvendelige på kronglete steder. Har du kombinasjonsnøkler, og eventuelt leddnøkler, i 8, 10, 13, 17 og 19 millimeter er du godt hjulpet. I tillegg bør du ha et lite pipesett (hylsenøkler), gjerne i samme størrelse som angitt ovenfor. Ha en liten og en større skralle til dem. Foruten dette må du ha et sett med sekskantnøkler og gjerne et torxnøkkelsett, som stadig er mer brukt.

Litt isenkram
En skarp kniv er en selvfølge i alle verktøyskrin. En Morakniv er skarp og rimelig. Så rimelig at den kan skiftes ut når man har brukt den for mye til åpne malingsbokser og slikt med. En liten hammer og en gummihammer kan være greit å ha med. Et multiverktøy kan være utrolig kjekk å ha. Disse kommer i en mengde forskjellige utgaver, med ulikt verktøy – og med høyst ulike priser. De nyeste har holder for bits, da behøver du ikke være redd for at skruspissene går i stykker. Du får dem fra en femtilapp til over tusen kroner. Skal du ha glede av dem må du litt opp i pris. Mest kjent er ”Leatherman”, som i dag kommer i flere forskjellige utførelser. Et multiverktøy er grei å ha i beltet.

Kjekt å ha
I avdelingen for lure ting er det smart å ha et inspeksjonsspeil, som kommer på en bevegelig arm. Veldig praktisk når du skal se noe på vanskelig tilgjengelige steder. En tilsvarende bevegelig arm med magnet er praktisk når du skal få tak i skruer, mutre eller verktøy du mister ned på vanskelig tilgjengelige steder – for eksempel under motoren eller i kjølsvinet. Husk bare at magneten ikke viker på rusfritt, som rustfrie skruer og mutrer. O-ringverktøy er praktisk når du skal ta ut O-ringer og pakninger uten å skade dem. Verktøyet ligner det tannlegene bruker når de graver i gapet. Spør gjerne tannlegen din om han har noen utslitte slike (fil spissene litt runde).

På strøm, for strøm
En liten lykt bør ha sin plass i verktøyskrinet. I tillegg er det veldig kjekt å ha en hodelykt, gjerne med LED. Da har du begge hendene ledig selv om du trenger lys. Alle bør ha et multimeter om bord, for å måle spenning og annet på det elektriske anlegget. Eventuelt kan du ha en prøvelampe/spenningsprøver, som er enkel og tar lite plass i skrinet. For boring og skruing er det greit å ha en oppladbar skru- og boremaskin. Mange av disse er kraftig og fin der du trenger litt kraft. Imidlertid er de relativt store og fungerer ikke så bra om du jobber på trange steder. Da er det fantasisk å ha en liten, oppladbar skrutrekker. Mange av dem er forbausende kraftfulle, til tross for at de er veldig kompakte. Noen kan man også vri håndtaket på, slik at det blir ekstra lett å komme til. Noen modeller er dessuten utstyrt med lys, slik at du ser der du jobber. Ikke en boremaskin, men det finnes små borer som går inn i bitsholderen. Til slutt er det greit å ha en loddebolt som går på lightergass. Da slipper du å tenke på ledninger (og 220 volt) om du skal lodde noe. Husk loddetinn. Den gassdrevne brenneren kan dessuten brukes til å krympe krympestrømper, svi tauender og annet.

Skrinet med det rare…


En bitteliten jernvarebutikk vil alltid ha brukt for.

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Behovet for hva du skal ha i ”duppeditt-skrinet” kan være forskjellig, avhengig av båt og hva slags arbeid du selv er i stand til å gjør. Vi har sett litt på hva det kan være greit å ha med for å løse situasjonene som dukker opp. Her har vi ikke tatt med reservedeler.

Noen liker å ha mange små skrin, andre foretrekker å ha en store verktøykasse med alt i. Uansett er det smart å ha et system. Her er vårt forslag til hva det er greit å ha med seg i en vanlig turbåt:

Jernvareavdelingen
Enten du gjør lite eller mye om bord vil du alltid få brukt for skruer. Det er greit å ha et godt utvalg, både i plateskruer og maskinskruer. Alle skruene skal være i rustfritt/syrefast. Ha et godt utvalg i plateskruer i forskjellig lengde og diameter. Gjerne med forskjellig type hode; linsehode, forsenket og sylindrisk. Ha også maskinskruer i forskjellig lengde og forskjellig diameter. Også her er det greit å ha litt forskjellig typer hode; 6-kanthode, forsenket, sylindrisk og linsehode. Husk å ha mutre til maskinskruene, gjerne låsemutrer – slik at de ikke skrur seg ut. Ha også et godt utvalg i plateskiver og sprengskiver. Om du skal skru utvendig er det bra å ha en liten tube sikaflex (eller tilsvarende) for å tette hullene.
I jernvareavdelingen bør du ha et utvalg i slangeklemmer, borer i forskjellige størrelser, noen låsesplinter og sakssplinter. Litt streng kan du alltid få brukt for. Popnagler, om du har popnagletang.

Elektroavdelingen
Til det elektriske anlegget trenger du et godt utvalg kabelsko og skjøtehylser, for forskjellige ledningstverrsnitt. Her kan du gjerne kjøpe et ferdig sett, så er du stort sett dekket for alle situasjoner. Slike sett har både flatstifthylser, flatstift, gaffelkabelsko, ringkabelsko og skjøtehylser. I tillegg trenger du gjerne noen større kabelsko om du skal inn på batteriet, startmotor osv. Ha også tilkoblingsklemmer, hvor du kan koble flere ledninger sammen. I dag finnes det flere typer som er enkel i bruk – du stikker bare ledningene inn i dem. De kommer for ledninger med forskjellig tverrsnitt. Selvfølgelig trenger du elektroteip. Buntebånd (elektrikerstrips) er obligatorisk. Ha dem i forskjellig størrelse. Selvklebende monteringsplater for buntebånd er praktisk når du skal feste ledninger til underlaget. Et utvalg i krympestrømpe hører også hjemme i elektroavdelingen. Har du krypestrømpe med smeltelim får du gode og vanntette koblinger. Til slutt må du huske å ha et godt utvalg i sikringer. Også her kan det være greit å kjøpe et sett med assortert utvalg av sikringer for forskjellig strømstyrke (ampere). Selvfølgelig må du ha de sikringene som er i bruk i din båt; glassikringer, flatstiftsikringer osv. Husk bare å etterfylle når du begynner å gå tom.

Orden på sysakene
Sysaker trenger du ikke bare for å lage broderier. Du kan stadig få brukt for det, til å reparere presenning og kalesje, til å lage smertinger rundt tauene, reparere puter eller klær og sko. Også greit for å lage taklinger på tau. Ha seilmakernåler i forskjellige størrelser, taklingsgarn med forskjellig diameter (for eksempel 0,5 og 1,2 millimeter) og en seilmakerhanske. Ha også en kraftig vevteip.

MacGyver-pakken
De fleste av oss husker vel MacGyver fra TV. Her kunne helten løse de aller fleste problemer i verden med en lommekniv, litt ståltråd og en rull med vevteip (sølvteip, Duct-teip). Oppdaterer vi dette litt vil man kunne løse utrolig mange problemer med et multiverktøy, buntebånd og vevteip. Dette bør alle ha om bord, enten det nå er i jolla, landstedsbåten, cabincruiseren, seilbåten eller kajakken. Vevteip kommer i dag fra mange produsenter. Originalen kom fra 3M under navnet Duct-teip. Den er utrolig sterk og kan brukes til det meste. Vi har midlertidig utbedret skader på skroget, tapet sammen en sprukket kajakk, lappet en revnet tørrdrakt og mer med vevteip. Buntebånd er svært kraftige og anvendelig til mange reparasjoner. Som nevnt kan man gjøre mye med et multiverktøy av god kvalitet. Mest kjent er verktøyene fra ”Leatherman”.

Til slutt. Ikke glem å ha en sprayboks med 5.56 – elektriker på boks. Nesten like nyttig som MacGyver-sakene.