utgave nr 14 2008

Liaskjæret: Nytt liv til gammel naustmiljø

Publisert Sist oppdatert

Liaskjæret: Nytt liv til gammel naustmiljø

Av OTTO VON MÜNCHOW

I skjærgården utenfor Bergen ligger det mange gammel og idyllisk naustmiljø. Mange forfaller og blir bare liggende brakk, men mange blir renovert og gitt nytt liv, som Liaskjæret.

Liaskjæret er en lun og trivelig havn på innsiden av Sotra, noen sjømil vest for Bergen. Det gamle fiskebruket, naust og sjøboder som omkranser den lille havnen skinner nyoppusset i intenst bonderødt. En trang passasje leder inn til den indre havnen som ikke er større enn at bare småbåter får plass og som innerst inne ender i en ørliten og myk sandstrand.
Det lille havnebassenget er avgrenset av “Gamlabøteriet” på landsiden og “Notbingen” på utsiden. En ny trekai er bygget opp inn forbi “Gamlabøteriet”, konstruert som terrasser i flere plan ned mot sjøen. Et par benkeplasser rundt et bord skaper en lun krok til å sitte ned, slappe av og nyte det idylliske naustmiljøet fra.
På utsiden av “Gamlabøteriet” og avskjermet av en steinmolo, fortsette kaianlegget med plass for større båter. Her ligger motorbåter, cabincruisere, gamle og nyere fiskeskøyter side om side. Helt ytterst ved fiskebruket har Libas fast kaiplass – når dette teknologiske vidunderet av en fiskebåt da ikke er ut på fiskefeltene.

SOSIALT MØTESTED
Liaskjæret har opplevd en renessanse etter kommunene på Sotra bestemte seg for å gjøre kaien til et sosialt møtested. I sommer ble naust og sjøboder ryddet, pusset opp og malt på dugnad. Det ble arrangert åpningsfest med sosiale aktiviteter, kunstutstillinger og mattilbud, der mange av sjøbodene hadde fått et helt nytt innhold.
Under åpningen av Liaskjæret ble således “Notbingen” brukt som kino der det ble vist en nylaget film om den lokale fiskehistorien, mens det i “Gamlabøteriet” ble brygget øl i den ene enden og bakt lefser i den andre. I den ene av sjøbodene er det dessuten blitt opprettet et fiskebrukmuseum.
Ideen bak revitaliseringen av Liaskjæret var å skape økt trivsel og ny næring ved å koble næringslivet opp mot lokale kunstnere. Lie Gruppen som blant annet eier fiskebruket ved Liaskjæret og Libas, har brukt 1,5 millioner kroner på å oppruste Liaskjæret. Resultatet er et levende naustmiljø, ikke bare med et aktivt fiskebruk, men med en båthavn som innbyr til all slags virksomhet. Ikke minst er Liaskjæret blitt en attraktiv båthavn for båtfolk.

ET KNUTEPUNKT
Fortsatt står kunstverk rundt omkring ved det staselige naustmiljøet. Men først og fremst fremstår Liaskjæret som et autentisk og originalt fiskebåtmiljø. De gamle, men nyoppussede naustene og sjøbodene vagler oppå de opprinnelige steinkaiene. I den indre del av havnen henger en eldet oselvar i to daviter.
Rett utenfor Liaskjæret går hovedleden sørover fra Bergen gjennom Raunefjorden. Fra Liaskjæret kan en se over på et lite eldorado av et øyrike med små øyer, holmer, skjær og sund. Her ligger Bjørøyna og Tyssøyna som de største, og rundt spredt omkring Kjeholmen, Liholmene, Naustholmene, Molltveitholmene – bare for å nevne noen.
Liaskjæret er igjen blitt et lite knutepunkt for båtfolk i disse farvannene. I gamle dager var båthavnen en naturlig møteplass. Nå har Liaskjæret tatt opp de gamle anene og innbyr nok en gang båtfolk av alle slags til å ta turen innom.