utgave nr 11 201

Leder: Tommelen opp og promille

De fleste har vel pakket inn båtene sine for vinteren nå. Det er dvaletid for familiebåtene, men fremdeles er det noen som nekter å oppgi båtlivet.

Publisert Sist oppdatert

Her i midten av oktober traff jeg på et par familiebåter i en havn på Sørlandet. På spørsmål om hva det gjorde ute i skjærgården så sent på året, så de spørrende på meg, og jeg må jo medgi at jeg slo blikket litt ned da jeg møtte blikkene, for det var helt vindstille, solskinn og mange varmegrader i solsteken. Helt stille og bare noen få måkeskrik. Egenfanget, nykokt hummer og kald hvitvin sto på bordet. Familiene koste seg uten problemer med å finne ankringsplass og uten forstyrrende hekkbølger.
-Vi går hjemover i morgen ettermiddag. Ikke noe særlig å starte opp allerede fra morran av når værmeldingen er god og noen få promillerester fremdeles kjemper om eksistensen i kroppen, sa den ene skipperen. Vi skal ikke bli en del av statistikken, sa han med et flir om munnen og minnet oss om at 112.000 båtførere drakk alkohol sist de første fritidsbåt, i følge organisasjonen Av-og-til (tidligere Alkokutt). Dette skal i følge organisasjonen utgjøre 3,8 prosent av båtførerne. En av våre lesere har regnet ut at da var det to millioner og 950 tusen båtførere på sjøen i år. Det er lystige tall for båtbransjen. Ikke på grunn av kjøring i alkoholpåvirket tilstand, men det faktum at tre av fem nordmenn er båtførere. Hvis vi trekker fra ungdom og barn under 18 år og innlandsbosatte, fjellfolket og innlagte på sykehus og aldersinstitusjoner, nærmer vi oss at den resterende delen av befolkningen er båtførere. Ikke mye trolig, og en merkelig måte å lage statistikk på. Skal Av-og-til tas på alvor med sitt seriøse budskap, bør de vel være noe mer edruelig i forhold til tall og statistikk. Vi anbefaler et kurs i prosentregning.
Alle båthavner har en snill onkel eller tante. De sitter nødvendigvis ikke i styre og stell, men er sånne som pusler med smått og stort og er tilgjengelig. De har alltid en hyggelig kommentar eller et smart tips, og de gir deg en hjelpende hånd hvis du trenger det. De er ikke av typen som gnur rumpa på ljugekrakken i havna hele dagen og som venter på neste grunnstøting eller at noen skal tabbe seg ut på annen måte og som megetsigende kan nikke på hodet og uffe seg over dårlig sjømannskap eller amatørmessig opptreden. Snarere tvert imot. Det er hverdagsheltene som gjør livet lysere for sine felles båtforeningsmedlemmer, som har medfølelse og engasjement og er levende opptatt av et godt miljø og hjelpsomhet. Det er disse personene vi oppfordrer dere til å tipse oss om i denne utgaven av Båtmagasinet. For vi var raske med å svare ja på om vi ville stå for utvelgelsen av en slik person som skal få ”Tommelen-opp”-prisen hvert år her i Norge. Vanligvis er det gallionsfigurene i foreningene som blir fremhevet, men er det altså det menige medlemmet vi vil hedre. Og prisen er et stipend på 15.000 kroner som den utkårede kan benytte fritt. Lignende pris har man hatt i Sverige noen år, og vi følger mer enn gjerne opp her på berget.