utgave nr 3 201

Kysten Rundt

Publisert Sist oppdatert

Et avfallsproblem

TEKST OG FOTO: ROY HANSEN

MJØNDALEN: Ved den gamle Mjøndalsbrua ligger det en eldre plastsnekke på svai. Nå frykter politiet at det kan utgjøre en trussel mot miljøet om isen legger seg på elva i vinter. Ingen synes å vite hvem som eier denne og flere andre båter som er funnet drivende på elva.
Senest i dag måtte politi og brannvesen hente inn en drivende båt fra elva. Det var en hvit liten jolle som noen enten har slept for å bli kvitt eller så har den slitt seg. Uansett - eieren bes om å melde seg ti Nedre Eiker lensmannskontor for å hente jolla si.
- Vi har det siste året plukket opp mange båter fra elva. De fleste har nok slitt seg, men vi utelukker ikke at noen bare lar båten drive av sted og på den måten bli kvitt et avfallsproblem, sier politiførstebetjent Kristian Haraldseth ved Nedre Eiker lensmannskontor.
Han er spesielt interessert i å komme i kontakt med eieren av plastsnekka som siden i sommer har ligget fortøyd ved gamle Mjøndalsbrua på Krokstad-siden. Haraldseth frykter at båten kan bli et miljøproblem dersom den blir mye is på elva i vinter.
- Det er ikke ulovlig å fortøye båter i elva, men eierne må forsikre seg om at de ikke utgjør noen trussel for miljøet, sier Haraldseth, som helst ser båten fjernet for vinteren.

Bildet: (båt i Krokstadelva)

Tid for vårpuss

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

BERGEN: Selv om det kanskje ikke har viket slik i vinter, nærmer det seg ubønnhørlig tid for vårpuss. Både for båteiere og fugler. Mens vi som smått begynner å pjuske med vaskemidler, bunnstoff og poleringsmidler tar fuglene seg av fjærdrakten. For som oss ser de frem til en fin vår og sommer. Da er det om å gjøre å ta seg godt ut. Vise seg frem i all sin prakt. Og som oss båtfolk samler fuglene seg i små flokker. Prater litt om vær og vind. Og drømmer fremover, mot en ny sesong.

Vintervakkert

TEKST: THERESE VÅGEN
FOTO: ATLE KNUTSEN

HURUM: Å være på sjøen om vinteren kan by på noen av de vakreste opplevelsene du kan få i båt. Her du heldig kan du seile av gårde på det isblå vannspeilet, bare brutt av hekkbølger og blinkende innslag av sølvstriper fra den skarpe vintersola - helt alene uten andre forstyrrende innslag.
Vintervannet er fascinerende i seg selv, og å seile sakte innover fjorden omgitt av frostrøyk gir en trolsk stemning av en annen verden.

Frosten knakar
i Nòv og Vegg;
Soli gløser
og søv og legg
sitt Eldskin raudt yvi Snøen.
Frostskodda heng
som svivande Bru
yvi Isar og Heid
i Upp og i Sud;
men fri ligg vinterstill Bøen.

Arne Garborg

BÅT?

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

BERGEN: Den anerkjente kunstneren John Audun Hauge åpnet utstillingen ”Båt?” ved Sandviken Kystkultursenter i Bergen i før jul. Utstillingen står frem til påske, så det skal være gode muligheter for alle som er innom Bergen til å få en helt spesiell båtopplevelse.
Utstillingen er todelt. Utendørs, blant tradisjonelle båter på området til Sandviken Kystkultursenter, finner vi steinskulpturer. Blant annet en redningsbøye i stein. Når det gjelder steinskulpturer er Hauge blant annet kjent for at han står bak Tsunamiminnesmerket som står utstilt på Bygdøy.
I Norges Fiskerimuseum sine lokaler i Sandviken er utstilt båtinspirerte skulpturer. For tittelen på utstillingen er Båt? Spørsmålstegnet viser at kunstnerens tilnærmelse til temaet båt er åpent. – Jeg bruker spørsmålstegnet fordi mange av dem ikke kan oppfattes som båt, men mer som et symbol eller fornemmelse av noe farkostlignende. Båt er båt, og kunst er kunst.
Restaurering av båt er noe som følger av historiske kunnskaper og tradisjonelle teknikker, mens kunst har en fristilt posisjon. Allikevel kan disse verdene av og til ligne hverandre, forteller John Audun Hauge. Nå skal det sies at Hauge både har greie på kunst og båt. Han bor i en av bodene tilknyttet Kystkultursenteret og har den flotte skuten ”Selma” liggende her. En båt som han selv har restaurert, og han er levende opptatt av alt som har med båt å gjøre. Utstillingen er et samarbeid mellom Sandviksboder Kystkultursenter og Museum Vest, Norges Fiskerimuseum. Byrådsleder Monica Mæland stod for åpningen 13. november. Besøker du utstillingen til Hauge kan du i samme lokaler få med deg en fantastisk flott utstilling av påhengsmotorer. Begge deler er vel verd et besøk.

Bilder:
1
Utendørs stiller John Audun Hauge ut steinskulpturer. Blant annet en redningsbøye vi nok ville vegret oss mot å bruke i nød.

2 og 3
Innendørs stiller Hauge ut skulpturer inspirert av båtformer. Her kan alle få sin helt spesielle båtopplevelse.

Reserveløsning?

GRAN CANARIA: Reservehjul eller ekstramotor for dorgefiske? Kanskje begge deler? De fleste båtene i havnene på Grand Canaria har to motorer, en stor og en liten. Vi kjenner fenomenet fra norske hobbyfiskere med en liten dorgemotor som ”lystrer” bedre i de lave hastigheter.
På storhavet langt ut i Atlanteren kan det jo også være betryggende med en liten reserveløsning, om motorhavariet er et faktum. (Foto: Svend Aage Madsen)