utgave nr 9 2011

Kysten rundt september 2012

Sjektedefilering mm

Publisert Sist oppdatert

Sjektedefilering

LYNGØR: Denne kortesjen defilerte gjennom Lyngør en dag midt i juli.
-Vi er en uhøytidelig forening som kaller oss Lille Svalsund Sjekteforening med tilholdssted i Lyngør, forteller Lars-Erik Løvdal.
- Vi er ca 15 stk. som hvert år har en sjektetur til et utvalgt sted i nærheten.
I år har vi 10 års jubileum og turen gikk til Askerøybukta hvor vi ble tatt imot av familien Marcussen og fikk fortalt øyas historie, samt besøk i den gamle butikken som nå er museum.(Foto: Hans Due).

Hjemmeseier i Farsund

FARSUND: Byen er kjent som Kaperbyen og det årlige, tradisjonsrike Kaperspillet tar utgangspunkt i krigen 1804-1814. Napoleonskrigen herjet, og engelskmennene hadde tatt med seg det meste av den dansk-norske flåten i København i 1807. Som et ledd i krigføringen oppfordret myndighetene kystbefolkningen til å utruste raske seilbåter som kaperfartøy.
Dagens Kaperspill tar utgangspunkt i en autentisk hendelse i september 1810 da den norske kaperen ”Pophan” ble tatt av et engelsk krigsskip. Noen dager senere erobret kaperen ”Veiviseren” skipet tilbake og denne hendelsen gjenskapes i havnebassenget i Farsund. Med soldater, kanoner, bål og røyk blir man ført 200 år tilbake i tiden. Etter en vellykket kapring, tas seilfartøyet til land ved Torvkaia og fangene føres til prisonen
Også i årets utgave av det tradisjonsrike kaperspillet i Farsund ble det en solid hjemmeseier.

Til bunns i Tønsberg

TØNSBERG: En 24 fots Scand gikk til bunns ved brygga i Tønsberg en varm sommernatt i juli. 11 mennesker var om bord, og mye tyder på at vekten akter ble mer enn båten kunne bære, slik at vannet plutselig fosset inn gjennom lufteventilene. Alle 11 kom seg helberget på land. Brannvesenet la straks ut lenser for å begrense omfanget av drivende olje og drivstoff.
Foto: Odd Helge Sundby Bugten

Verdensarven Nærøyfjorden

Tekst og foto: Frode Klokkernes

NERØY: I 2005 kom Norsk fjordlandskap med Nærøyfjorden og Geirangerfjorden med på UNESCOs kultur og verdensarvliste. En slik nominering gir en ekstra anerkjennelse og status, og dette gjør at stadig flere turister kommer på besøk. I Nærøyfjorden har trafikken økt merkbart, og også båtfolket har nå for alvor oppdaget denne naturperlen i Sogn.
I sommer har en strøm av små og større båter besøkt Nærøyfjorden - som er en av norges vakreste fjorder. Fjorden er ca.17 km lang og er bare 250 meter bred på det smaleste. Stupbratte fjell omkranser fjorden og med sine imponerende fosser - er dette et flott turmål for båtfolket på Vestlandsferie. Sognefjorden har i det hele mye å by båtfolket, og fjordarmen Nærøyfjorden med sin verdensarvstatus er virkelig norsk natur på sitt villeste og vakreste.
Vikingliv i Gudvangen

Tekst og foto:Frode Klokkernes

GUDVANGEN: Denne flotte treskulpturen av en viking med sitt stolte skip finner vi i Gudvangen i Sogn. En figur som passer fint inn akkurat på dette stedet som er preget av vikinger hele sommeren igjennom. På den store vikingmarknaden som ble arrangert i juli deltok over 400 vikinger fra hele Europa, og tusenvis av turister lot seg imponere over vikingkulturen som ble vist frem. Når cruiseskipene ankrer opp på fjorden ved Gudvangen, blir de ofte rodd i land i et vikingskip - til stor glede for turistene.
Så denne flotte vikingskulpturen står derfor på et sted der vikingkulturen virkelig blir holdt i hevd.

Innsamling
FLOSTA: Hans Martin og Elisabeth var miljøengler ved Klokkholmene i Flostaleden. De putret rundt og samlet søppeposer fra alle båtene i havna og sørget for å få kastet dem på rett plass.(Foto: Hans Due)

Merke(lig)
I Hantosundet ved Tvedestrand er det to grunner man skal passe seg for. Den ene har noen klokelig merket - om enn med noe uortodokse sjømerker, en plankebit og en fortøyningsbøye.(Foto: Grethe Due).