utgave nr 16 2007
Krympeplast:Pakket og klart
Krympeplast:Pakket og klart
TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN
Jo større båten er, jo større er jobben med stativ og tunge presenninger. Alternativt kunne eieren velge en tørr innendørslagring. I år valgte han en hel annen løsning, nemlig å overlate innpakkingsjobben til NK Teknikk, et lite firma på Nøtterøy som har spesialisert seg å reise rundt i havnene mellom Oslo og Larvik med utstyr for krympeplasting.
METER PÅ METER
266 m² krympeplast, 20.5 meters lengde i 13 meters bredde. 20 ventiler og en dør med glidelås. Jobben tok syv timer og eieren ble fakturert med 12.000 kroner. Kanskje mye penger for å pakke bort en båt for vinteren, men alternativet hadde vært å ta jobben selv med tunge presenninger og stativ, med den slitasje på gelcoat.
- En annen løsning, og den aller beste for båten, er å lagre den tørt innendørs, men da snakker vi om helt andre opplagskostander. Alt er avhengig av sted, men jeg tror vi kan gå god for at det ligger besparelser på mellom 30-40 % med krympeplast, i forhold til innendørs lagring, sier Runar Pettersen i NK teknikk. Han drivers selskapet sammen med Truls Martin Bakke.
KRYMPER 50 %
Den elastiske plasten som båten pakkes med, kan krympe helt opp til 50 % når den tilføres varme. Bruk av varmepistoler krever en egen teknikk, og det er fascinerende å se hvordan plasten sakte, men sikkert strammer seg rundt båten. Kanskje strammer deg seg så mye, og tetter så godt, at det lett oppstår kondens og jordslag?
Pettersen tilbakeviser dette. Riktig krympeplast krever ekstremt god ventilasjon, det monteres spesielle ventiler til dette formålet, og godt med lufting på toppen blir som ”skorstein” for damp. Krympeplasten blir heller ikke ”salrygget”. Regn, snø og is slir rett av.
En båt som er så solid innpakket er også rask å varme opp. Med adkomst gjennom den lille glidelåsdøren, ligger det til rette for vedlikehold og reparasjoner hele vinteren igjennom.
Det er ikke noe i veien for å gjøre jobben selv, krympeplast er å få kjøpt i båtutstyrsforretninger, men da helst i fire meters bredde. Det kan holde fint, om båten ikke er blant de største, men i tillegg til innkjøp av krympeplast (ca 3000 kroner), trengs godkjente luftblåsere. Og kanskje det viktigste, du skal vite hva du gjør.