utgave nr 3 2007
Havn: Sendt til Lindøy
Havn: Sendt til Lindøy
Å bli sendt til Lindøy var noe av verste som kunne skje ”vandartede og forvildede” gutter i gamle Stavanger. Å bli sendt til Lindøy i dag - som reporter for båtfolket - er bare en skjønn fornøyelse.
TEKST: AMUND RICH. LØKEN
FOTO: ATLE KNUTSEN
En stille, vakker sommerkveld la vi til i gjestehavnen på Sørvågen på idylliske Lindøy. Litt trangt om plassen var det, for båtfolket var allerede godt fortøy langs de to fine gjestebryggene. De vet nemlig å sette pris på denne perlen av en by-øy rett vest av Vassøy, båtfolket. Lindøy ligger så stille og fredelig i Byfjorden, men samtidig bare 5-10 minutter med båt fra det yrende livet i Stavanger sentrum.
Skremt med Lindøy
Helt enkelt er det ikke å forestille seg at dette var stedet som ”slemme” barn ble skremt med om de ikke var snille. Barnehjemmet på Lindøy, som ble tatt i bruk for 120 år siden, var en beryktet oppdragelsesanstalt. Heldigvis tilhører beskrivelsen historien. I dag er institusjonen, som drives av Statens barne-, ungdoms- og familieetat, ikke et sted som stempler barnas oppvekst, men tvert i mot en profesjonell institusjon der all fokus er rettet mot individets fremtid. Seks ungdommer fra 10 til 16 år har et korttids behandlingsopphold på Lindøy i dag, men det varer trolig ikke mer enn et par år før hele virksomheten er flyttet over til fastlandet.
Fantastisk natur
Det lille øysamfunnet Lindøy lever som hånd i hanske med friluftsfolket i dag. Den lune gjestehavnen er ikke til sjenanse for institusjonen. Båtfolket kan begi seg på korte og lange vandringer på de flotte turveiene som er skapt av elevene på Lindøy gjennom de siste 120 år.
Ordfører Leif Johan Sevland i Stavanger karakteriserer Lindøy som en perle. Om Staten velger å flytte sin virksomhet, ser ordføreren en glimrende mulighet til å gi allmennheten, både de som kommer med ferge og de som kommer i egen båt, enda bedre tilgang til dette unike friluftsområde.
Mange beitende dyr er i vegetasjonens vedlikeholdstjeneste på Lindøy. Her finnes sauer og geiter og ikke minst skotske høylandsfe. På vei fra båthavnen inn på den 280 dekar store øyen er satt opp informative skilt om disse merkverdige langraggete dyrene med sitt forhistoriske utseende. De ser skumle ut, men gjør ikke en flue fortred og er svært reserverte mot mennesker. Kratt og unyttige vekster er livretten. Derfor er de gode pleiere av det enestående kulturlandskapet.
Hva skjer de neste 120 år?
Ryfylke Friluftsråd har ansvaret for det meste av Lindøy.
Bygningsmassen er fredet og det store spørsmålet er hva dem skal brukes til de neste 120 år. Friluftsrådet mener skoleelevene i Stavanger har bruk for mer enn asfalt under beina.
Mellom 20 og 30.000 mennesker besøker øya hvert år. Mange kommer innom med egen båt for å kose seg i en idyllisk havn og for å komme nært på den praktfulle naturen.
Bryggeanlegg i Sørvåg har plass til 50 båter. Nær havna er det satt opp en gapahuk med grillplass, men det er også grillmuligheter også flere andre steder på øya. Friluftsrådet har ansvaret for toaletter og en kildesortert avfallsstasjon.
I Sørvika, på sørøstsiden av Lindøy, er det fin ankerplass innenfor en liten holme, med dybder fra 3-5 meter. Greie dybdeforhold er det også i den lune havnen med de to trebryggene.
DATA: LINDØY
Posisjon: N 58 59,3 E 05 48.7´Sjøkart: Hovedkart 16Båtsportkart: G-735Den Norske Los: Bind 3(5. utgave 2001) s. 93Internett:www.ryfylke-friluftsraad.noBeliggenhet: Stavanger kommune, Rogaland fylke