utgave nr 9 2008

Gjør-det-selv: Montering av omformer

Publisert Sist oppdatert

Gjør-det-selv:

Montering av omformer

En kombinert omformer fra 12 volt likestrøm til 230 volt vekselstrøm, batterilader og landstrømsentral er hva Victron har utviklet. En kjempesmart innretning som vi her viser hvordan du kan montere selv.


Tekst og foto: Lars H. Lindén
Omformeren gir en ren sinusstrøm og den modellen som vi har montert (12/1600/70-16) har en kontinuerlig effekt på 1600 Watt. Det betyr at den klarer mikrobølgeovn, bormaskin og andre strømkrevende produkter så sant man har riktig størrelse på batteribanken.
Laderen klarer å forsyne alle typer batterier. Den har to utganger, og modellen vi monterte gir hele 70 ampere til forbruksbatteriene og 4 ampere til startbatteriet. Den førstnevnte er en såkalt firetrinnslader som leverer strømmen i forskjellige steg for ikke å skade batteriene.
Landstrømsentralen har fire innebygde automatsikringer og en jordfeilsbryter. En av disse sikringene ligger utenfor systemet og er tenkt benyttet til varmtvannsbereder eller en annen storforbruker som kan hente strømmen rett fra landstrømstilkoblingen og som ikke kan belaste båtens batterier.
Automatikk
En av de største finessene med det nye EasyPlus-systemet er noe som kalles for ”Power Assist”. Det er en teknologi som beskytter landstrømstilkoblingen fra overbelastning ved at systemet ved behov også henter ekstra kraft fra batteriene. Via et panel stiller man inn hvor mye strøm som maksimalt er tilgjengelig fra landstrømsuttaket, for eksempel 10A. Dersom spenningen synker fra landstrømmen, hvilket slett ikke er uvanlig hvis mange båter henter strøm fra samme uttak, så tar EasyPlus automatisk den manglende kapasiteten fra batteriene i båten. Det betyr at PCer eller annet elektronikkutstyr fortsetter å virke uten forstyrrelser.
Når spenningen så øker igjen fra landstrømsuttaket, og forbrukerne ombord klarer seg med denne strømmen, så starter batteriladingen automatisk. EasyPlus har to grove standardkabler som man kobler til batteriet plus- og minuspol. Disse kbalene har to funksjoner – å hente strøm fra batteriet til omformeren ved behov og for lading av batteriene.
Gjør det selv
EasyPlus har et kabelsystem som gjør at båteieren har lov til å montere selv. Ferdige kabler mellom sentralen og el-uttakene finnes i forskjellige lengder og de er utstyrt med hurtigkoblinger. Det finnes to kabeltverrsnitt, enten 1,5 kvadratmillimeter (for opp til 10A) og 2,5 kvadratmillimeter (for opp til 16A).
I bunnen på EasyPlus har man formontert alle kabler man trenger for installasjonen, og her sitter også hurtigkoblingene for 230 volt inn og ut. Blant de formonterte kablene finner man de to før omtalte grove kablene på 1,5 meter (rød og svart) som man trekker direkte til forbruksbatteriets pluss- og minuspol. Her sitter også en sensorkabel som skal trekkes til batteriets minuspol og en blå kabel til et separat kontrollpanel.
Hele anlegget er IP 21-klassifisert, hvilket betyr at det skal monteres slik at det er beskyttet mot vannsprut, og helst i et godt ventilert rom. Anlegget bør monteres stående for best mulig kjøling. Skapet avgir en viss varme og har en vifte som starter dersom temperaturen i omgivelsene blir for høy. Et monteringsbeslag skrus fast på et skott inne i båten, og på dette henger man opp hele anlegget og sikrer det med et par skruer i underkant. Med andre ord en veldig enkel installsjon.
Korrosjonsbeskyttelse
Systemet vi monterte har vi også utstyrt med en såkalt skilletrafo som man monterer inn mellom landstrømsinntaket og EasyPlus. Skilletrafoen gir en perfekt beskyttelse mot galvanisk korrosjon som kan være et stort problem når man kobler landstrøm til båter. Den store skurken i denne sammenheng er som oftest gjestehavnen eller båtforeningens eget elanlegg som kan gi lav spenning og stor forskjell på nettjord og moder jord. Via en varmtvannsbereder eller andre 230 volts forbrukere kan denne nettjorden havne på motorblokken, hvilket medfører en strømvandring ut i vannet som forårsaker korrosjon. Normalt skal dette forhindres av offeranoder, men det er ikke bestandig tilstrekkelig.
En skilletrafo har minst to spoler av kobber som er spolet runt en felles jernkjerne. Setter man strøm på den ene spolen, oppstår det et magnetfelt i jernkjernen som igjen induserer en strøm i den andre spolen. På denne måten får man to uavhengige og skilte galvaniske system.

Fakta om Phoenix EasyPlus

Modell12/1600/70-16
Høyde510 mm
Bredde214 mm
Dybde110 mm
Vekt11,7 kg
BeskyttelsesklasseIP 21
Omformer:
Innspenning9,5 - 17 V
Utspenning230 VAC (sinusbølge)
Utgangsfrekvens50 eller 60 Hz (omstillbar)
Effekt, peak3000 VA
Effekt, kontinuerlig1600 VA
Batterikapasitet200-700 Ah
Batterilader:
Innspenning187-265 VAC
Ladestrøm, forbruk70 A
Ladestrøm, start4 A
Pris18.428 kr
Pris, kontollpanel1.305 kr
Pris, transformator5.553 kr
Importør: www.farco.no og www.anda-olsen.no