utgave nr 1 2004

Båtfolk: Monica Kristensen Solås, NSSR

Publisert Sist oppdatert

Sitat 1: "Sjøredningskorpsene er selvoppnevnte hjertebarn som har kommet og lagt seg i fanget mitt"

Sitat 2: "Jeg gleder meg til å komme ut og besøke det faste mannskapet - elitedivisjonen vår"

Sitat 3: "Sjøvett må sitte i beina på folk og være en del av balansen på havet"

Båtfolk i fokus (vignett)

- Vi må hjelpe flere på havet

Flere kommer til å trenge hjelp. Nybegynnere og profesjonelle, fra Oslofjorden til Arktis. - Redningsselskapets styrke ligger i mangfoldet, sier Monica Kristensen Solås. Vitenskapskvinne, sjøfarer og Selskapets påtroppende generalsekretær.

TEKST: ATLE KNUTSEN

Matematikeren, fysikeren, glasiologen og polfareren Monica Kristensen Solås har overtatt roret i Redningsselskapet. Bondekjerring fra Kongsvinger i Hedmark er hun, men med et antall nautiske mil under føttene det står respekt av. Selv i Redningsselskapet.
Hun har selv beferdet noen av verdens tøffeste havområder på egen skute. I redsel har hun spydd seg tom under orkaner i Antarktis mens båten slingret 50 grader - hver vei. Og hun er en av ytterst få kvinner som med rangen æresoffiser har seilt til Antarktis på et britisk marinefartøy.
Hun har gått dundrende på grunn i karrieren. Selv hevder hun yrkesveien har samme profil som fjellene i Antarktis: rett til værs og så stup ned igjen. Nå er Monica på en av toppene. Der akter hun å bli de neste fire årene.
- Det er en ære å bli tilbudt jobben som generalsekretær i Redningsselskapet, en enestående organisasjon. Humanitært arbeid bør være en samfunnsplikt for alle i løpet av livet. Jeg vil legge vekt på å delta i det frivillige arbeidet, sier Kristensen Solås. Under innsamlingsaksjonen i slutten av november organiserte hun bøssebærere for redningssaken.

Nybegynnere

Hun går til jobben med det som har vært organisasjonen mål i 112 år: å gjøre havet trygt for folk. Hun synes det er riktig at en generalsekretær setter seg egne delmål. Monica Kristensen Solås vil - blant annet - fokusere på å hjelpe nybegynnerne på havet.
- Interessen for sjøen tiltar. Vi får mange medlemmer som er nybegynnere, gjerne fra innlandet. Et hovedmål de fire neste årene må være å fange opp og hjelpe disse folkene til kunnskap om sjøen. Kunnskap som gjør dem trygge. Det krever et litt annet apparat og annet materiell enn det som tidligere var rettet mot å hjelpe større skip og fiskefartøyer, sier hun.
Fritidsbåtflåten fostrer sjøfolk som definerer nye krav til NSSR. Sjøredningskorpsene er viktige verktøy for å møte disse.
- De er selvoppnevnte hjertebarn som har kommet og lagt seg i fanget mitt. Korpsene viser en utrolig innsatsvilje, sier hun.
Men også i den andre enden av skalaen ser hun behov for annen type assistanse, spesielt på kysten av Nord-Norge og mot polarstrøkene. Behovet for slepekapasitet i disse havområdene er sterkt økende. Båtene må være raske og ha stor trekkraft, og det er behov for både små og store fartøyer.
Hun er forsiktig med å si noe konkret om hvordan flåten skal se ut.
- En komité skal komme med forslag til fremtidig fartøybehov. Vi må regne med en omfattende utskifting av eldre fartøyer. Vi er i ferd med å miste inntektene fra spilleautomatene. Derfor står vi overfor betydelige økonomiske utfordringer. Men det er ingen tvil om at fornyelse av flåten vil ha høy prioritet.
- Hva vil være selskapets strategi overfor fritidsbåtflåten?
- Vi må skape holdninger tidlig. Sjøvett må sitte i beina på folk og være en del av balansen på havet. Bedre dialog med skolene kan bidra til dette. Redningsvest må bli det nye in-plagget på sjøen. Nye og moderne redningsplagg er veldig bekvemme. Jeg vet jo at det er moro å ro i bar overkropp. Men når det finnes materiell med så lite volum så skylder en seg selv å ta det på. Det er aldri den situasjonen du forutser og venter som er farlig; det er alltid den situasjonen som kommer som lyn fra klar himmel.
Selv har vært i båt siden hun var barn, men i voksen alder skriver båterfaringen seg hovedsakelig fra polare strøk. Familien har nøkterne båtplaner.
- Jeg synes tresnekker er nydelige. Men vi har også snakket om en motorseiler mellom 30 og 40 fot.
Monica Kristensen Solås har en fortid som leder av Vervarslinga i Nord-Norge. Hun tror klimaendringer vil føre til endringer i båtlivet. Sjøisens utvikling gjør at både store motorbåter og seilbåter søker lenger nord. Økende båttrafikk på Svalbard er et tegn på det. Men også trafikken langs norskekysten vil øke. Sesongen forlenges, med hetebølger om høsten og tidligere vår. Dessuten vil den nordøstlige sjørute åpne seg mer i årene som kommer.

Beste sjøfolk

- Hva vil du gjøre med misnøyen mellom sjøfolkene og ledelsen i selskapet?
- For det første har jeg ikke hørt om noen slik konflikt. Når det er sagt, tror jeg at jeg er i stand til å prate med mannskapene. Jeg tror også at de er i stand til å forklare meg hva de har problemer med. Og jeg forutsetter at problemene kan løses. Redningsselskapet er totalt avhengig av at sjøfolkene våre er de mest kompetente og best motiverte vi kan få tak i. Jeg gleder meg til å komme ut og besøke det faste mannskapet - elitedivisjonen vår - for å høre både sukker og salt. Vi må ta vare på mangfoldet i Redningsselskapet.
Miljøet i selskapet skal være friskt, og stemmene skal være forskjellige rundt om i landet. Enhver organisasjon må ha en dyktig og velfungerende administrasjon. Og når organisasjonen fungerer best, så merkes knapt administrasjonen, mener hun.
- Du har erfaring med å ta raske beslutninger. Vil man komme til å merke det i Selskapet?
- Innimellom er det viktig å ta en beslutning, uten å bekymre seg for om den er så riktig. Du skal helst gjøre begge deler, men ofte er det slik at det er bedre å gjøre hva som helst fremfor ingen ting. Jeg har veldig lett for å si "sånn er det og det skal vi gjøre". Her må jeg nok passe meg litt; bremser er ikke dumt å ha.
Monica Kristensen Solås mener at en kvinnelig leder kan være positivt i en organisasjon. Ikke minst fordi kvinnelige ledere ofte har en større evne til å ha mange saker i hodet.
- Nærmest som en gourmetkokk; en som kan stå med femten retter og likevel ha kontroll. Kvinner har en annen måte å pleie nettverk på, på godt og vondt. Dessuten kan vi være for fokusert på folks følelser. Jeg tror en god balanse mellom kvinnelige og mannlige ledere er bra. Man må ikke lage en flaggsak av at det skal kvinner inn overalt. Der det naturlig synes jeg det er bra at man ansetter kvinner, sier hun.

OVERTAR: 2. januar tiltrer Monica Kristensen Solås som generalsekretær i Redningsselskapet.