utgave nr 8 2002

Test: Syv fargerike kartplottere

Publisert Sist oppdatert

Test: Syv fargerike kartplottere

Lysende skjermer

De nye dagslysskjermene i firefarger slår ut alt annet på markedet. Både PC-skjermer og plottere med sort/ hvitt skjerm er rene steinalderen sammenliknet med en lyssterk TFT-skjerm med 256 farger. Vi har testet syv kartplottere med skjermstørrelser fra fem til syv tommer. Fem er nye for sesongen.

Tekst: Lars H. LindénNorsk tilretteleggelse: Jan Harry Svendsen

Utviklingen av skjermer som tåler direkte sollys har gått fort. For nesten tre år siden testet vi 10 kartplottere. En av de store nyhetene i den testen var AP Leica MK30 med fargeskjerm. Den gang vant den testen. I denne testen har vi plukket ut alle nye kartplottere med fire farger som er presentert på vårens båtmesser, og hva gjelder skarphet, farger og lysstyrke har AP Leica blitt grundig frakjørt. Den nye Garmin 2006 C har nesten samme fargegjengivelse som på papirkart, noe som også gjelder for Raymarine Raychart 530. Begge plotterne har skjermer som er fullt lesbare i direkte sollys, og en kartografi som inneholder 256 farger. Den nye Simrad CP33 og Garmin 182C ligger heller ikke langt etter. Disse fire plotterne fikk alle gode karakterer i testen, spesielt ved bruk i sollys. Navman Tracker 5500 og AP Leica MK30 har enklere skjermer.

Test i høy og lav fart

Vi monterte plotterne i en bobåt og testet dem i Stockholms skjærgård i tre dager. Samtlige håndbøker ble lagt vekk, for å sjekke hvor enkelt det er å sette seg inn i grunninnstillinger og menystruktur. Noen av plotterne har bare knapper på frontpanelet, mens andre har menyvalg som kommer opp i underkant av bildet.
Vi brukte samme grunninnstilling på alle plotterne. Det betyr at vi hadde lagt inn tre og seks-meters kurver, sjømerker og leder. Dybdeangivelser hadde vi skrudd av, og vi kjørte med full belysning og maksimal kontrast. Skaleringen på sjøkartet satte vi til 1,5 sjømil. Alle plotterne var i gang samtidig under testen. Vi kjørte i fullt dagslys, i mørke, i syv og 25 knops fart.
I den første testen konsentrerte vi oss om brukervennlighet, en viktig detalj i en fritidsbåt hvor skipperen både kjører og navigerer. Det er viktig at knappene er riktig plassert, har god merking og at de er lette å trykke på. Knapper for belysning, zooming, "mann over bord", finn båt og markering av waypoint er de som oftest brukes når du kjører i skjærgården, at disse funksjonene er lette å komme til er derfor viktig. Enkelte av plotterne, så som Garmin 2006 C og Raychart 530, har i tillegg til knapper direkte menyvalg i underkant av bildet. Simrad CP 33 har en rekke faste knapper på fronten, blant annet mulighet til å kunne forstørre kartbildet.
I denne testen undersøkte vi i tillegg hvor fort man kan legge inn waypoint i fart, og få opp "motorveisbildet" med styreinformasjon. Her var Simrad CP 33, Geonav 8 og Raychart 530 de beste av plotterne.

Dag- og nattbilde

Vi har også sett på hvordan kartet vises i mørke, i fullt dagslys, og i en vinkel på 45 grader. På et par av plotterne kan man veksle mellom dag- og nattmodus - hvilket er en stor fordel. På andre justerer man belysningen til et minimum. Dessverre var det et par av plotterne som det ikke gikk an å dempe tilstrekkelig til at vi fikk et tilfredsstillende bilde om natten. De ble for lyse og ødela dermed nattsynet.
Best i samtlige tester ble Garmin 2006 C og Raychart 530, tett fulgt av Simrad CP33 og Garmin 182 C. Geonav 8 har også et bra bilde om kvelden, men skarpheten forsvinner når du ser på den fra siden. AP Leica MK 30 har dårligst bilde. Det er uskarpt og fargene er ikke like gode som hos konkurrentene.

Kapasitet

Kapasiteten til prosessoren er interessant og kan testes på flere måter. En måte er å kjøre i 25 knop for å sjekke hvordan bildet oppdateres. Det beste er en jevn oppdatering, dessverre var det enkelte av plotterne som ikke greide dette. Resultatet er at man får et bilde som hakker, fordi plotteren tegner om hele bildet når du forflytter deg.
En annen test av kapasiteten kan gjøres ved å følge med på hvor fort plotteren oppdaterer COG-linjen (linjen som peker ut fartsretningen). I 25 knop svinger du 90 grader mot et mål som er synlig både visuelt og på plotteren. Deretter tar du tiden på hvor lang tid det går før COG-linjen følger etter. Den raskeste plotteren brukte ett sekund, mens den tregeste brukte hele 8 sekunder.
Klar vinner ble Raychart 530, men også Garmin 182 C er tilstrekkelig rask. Klart tregest til å oppdatere var Navman Tracker 5500.

Våre favoritter

Både Garmin 182 C, Simrad CP33, Garmin 2006 C og Raychart 530 får gjennomgående bra resultater i testen, mens Geonav 8 og Navman Tracker 5500 havner midt på treet. AP Leica MK 30 havner på jumboplass. Vurderer man på pris og ytelse trekker Garmin 182 C det lengste strået. Plotteren er perfekt for den lille båten som har begrenset plass rundt førerplassen, for eksempel en skjærgårdsjeep.
Er man derimot på jakt etter den beste bildegjengivelsen, er Garmin 2006 C et meget godt valg. Et bedre bilde har vi til gode å se på en plotter. Raychart 530 er et godt alternativ dersom du ser på utbygningsmuligheter, som radar og ekkolodd.

Navman Tracker 5500
En av markedets rimeligste plottere med fargeskjerm. Den er liten og smidig, noe som gjør den perfekt for mindre båter. Skjermen kan stilles inn til å vise informasjonen med ulike kontraster, og har i tillegg en innstilling for mørke, men det blir for diffust i direkte sollys. Fargene kunne også vært bedre. Oppdateringen av kartet går for sakte, noe som tyder på treg prosessor. Allerede i tyve knop fikk plotteren problemer. I lavere hastigheter fungerte imidlertid oppdateringen godt. En artig finesse er at du kan koble en gjennomstrømmingsmåler til plotteren. Dermed kan den gi deg opplysninger om forbruk og tankinnhold.

Pluss:
- Dag og nattbilde
- Starter med lyst bilde
- Justerbart feste
- Rimelig

Minus:
- Langsom oppdatering
- Uskarpt bilde når du betrakter fra en vinkel
- Liten skjerm

Garmin 182 C
Garmin 182 C er dyrere enn Tracker 5500, men er vel verd pengene. Skjermen er skarp, og gjengir farger godt - også i sollys. I mørke er imidlertid skjermen for lys, og forstyrrer dermed nattsynet. Prosessoren i plotteren er dessuten rask, oppdateringer er ikke noe problem. Heller ikke i høy hastighet. Garmin 182 C er en av våre favoritter, spesielt dersom man ser på pris og ytelse.

Pluss:
- Enkel i bruk
- God skjerm
- Rask oppdatering

Minus:
- Litt lys om natten
- Liten skjerm

AP Leica MK 30
AP Leica MK 30 vant forrige test utført for tre år siden. Nå er den taperen. Bildet er uskarpt og med dårlig detaljrikdom. Fargene forsvinner i sollys, og bildet er uleselig når du ser det i vinkel. Også oppdateringen er for dårlig. Plotteren tegner om hele bildet, hvilket fører til at bildet hakker. Når det gjelder betjening, er plotteren blant de beste. Knappene er logisk plassert og menyvalgene i underkant av skjermbildet er praktiske.

Pluss:
- Stor skjerm
- Starter med lys skjerm
- Lett å legge inn waypoints

Minus:
- Vanskelig å lese i sollys
- For lyst bilde i mørke
- Uskarp
- Dårlig fargegjengivelse
- Vanskelig å lese i vinkel
- Treg oppdatering

Simrad CP 33
En rekke hurtigtaster gjør plotteren enkel i bruk. En smart finesse er muligheten til å ha to kart med forskjellig skalering oppe samtidig. Plotteren har en fin skjerm som takler sollys uten problemer. I tillegg har den en egen funksjon for nattbilde, med andre farger enn vanlig. Skjermen er lettlest, også fra siden. Oppdateringen kunne imidlertid vært noe raskere.

Pluss:
- Fine farger
- Lett å bruke
- Enkelt å legge ut waypoint
- Smarte hurtigtaster
- Starter med lys skjerm
- Dag og nattbilde

Minus:
- Noe treg oppdatering

Garmin 2006 C
I dagslys har Garmin 2006 C det beste bildet og svært god fargegjengivelse. I tillegg har den en av de største skjermene. Øvrige fordeler er enkel oppkobling, logiske frontknapper og smarte hurtigtaster. Menyene er i tillegg greie og plotteren har et elegant kompass. Oppdateringen i fart er dessuten svært bra.

Pluss:
- Stor skjerm
- Fine farger
- Lett å lese i dagslys
- Fint brukergrensesnitt
- Mange belysningssteg
- Enkel montering/ demontering

Geonav 8 Sunshine
Geonav bruker Navionics kartografi i motsetning til de andre i testen som bruker C-map. Dermed blir bildene dårligere, det er for eksempel ikke sjatteringer på vannet for å indikere dybde. Plotteren har heller ikke eget internminne, men henter all informasjon fra et Compact Flash-kort. Det gir blant annet treg oppstart. Fargegjengivelsen er god og nattbildet perfekt. Oppdatering er også godkjent.

Pluss:
- Stor skjerm
- Starter med lys skjerm
- Bra dag- og nattbilde
- Enkelt å legge ut waypoint
- Enkel montering/ demontering

Minus:
- Vanskelig å lese bildet i vinkel
- Ingen frontknapp for MOB (Man Overboard)
- Samme farge på ulike dybdeområder

Raychart 530 Plus
Proffplotteren med svært rask oppdatering selv i 25 knop. Godt bilde i dagslys, og pluss for at den har eget bilde for nattnavigering. Svært bra brukergrensesnitt med logiske knapper og menyvalg. Pluss også for mulighetene til utbygging som ligger i plotteren.

Pluss:
- Stor skjerm
- Fine farger
- Lettlest
- Fint nattbilde
- Mange belysningssteg
- Flott brukergrensesnitt
- Rask oppdatering
- Kan bygges ut med radar og ekkolodd

Fakta

Forklaringer til tabellen

Skjermstørrelse i tommer
Størrelsen målt diagonalt. Fabrikantens opplysninger.

Skjermstørrelse i mm
Maksimal størrelse på kartbildet

Antall farger
256 farger gir et mykere bilde enn 16 farger

Antall pixler
Flere pixler gir bedre oppløsning og bilde

Vanntett
Samtlige plottere er vanntette. En fordel når du skal montere de i en åpen båt.

Karttype
To typer finnes. C-Map og Navionics. Begge er vektoriserte, dvs at de er bygget opp i lag. Dermed kan du plukke vekk detaljer (dybdeangivelser, fyrsektorer osv) for å få et renere bilde.

Antall kassetter
Fordelen med to kassetter er at du kan dekke et større geografisk område enn hva som er tilfellet med en kassett.

Track-funksjon
En finesse som tegner opp ruten som et spor på skjermen. Sporet lagres, selv om plotteren slås av, og kan dermed brukes som Track-back.

Vendbart bilde
Kartbildet er normalt orientert med nord opp. Vendbart bilde gir deg muligheten til å få et bilde med den utlagte kursen opp, eller et bilde der båten peker opp.

Frontknapp for..
Her har vi markert hvilke plottere som har hurtigkommandoer for belysning, MOB (man over bord), kontrast og zoom. Enkelte modeller har dette skjult inne i en menystruktur.

Belysning, antall steg
Muligheten for å justere skjermens lysstyrke

Start med full belysning
Om plotteren starter med full lysstyrke eller ikke.

Dag- og nattbilde
Om plotteren er utstyrt med eget nattbilde.

Flush-montering
Muligheten til å integrere plotteren i instrumentpanelet.

Justerbart feste
Om du kan justere vinkelen på plotteren. Praktisk for å unngå reflekser.

Beskyttelseslokk
En fordel for å unngå riper på skjermen.

Mål (Høyde, Bredde og Dybde)
Våre egne mål, av selve plotteren.

Pris med GPS-antenne
Prisene er hentet inn 28.05 2002. Der hvor GPS antenne ikke er standard er dette kalkulert inn i prisen.

Pris for sjøkart
Hele norskekysten. C-map er delt inn i 4 kartbrikker, Blue Chart er delt inn i 7 kartbrikker, Navionics er fordelt på 6 kassetter.

Testresultat

Demontering
Hvor lett det er å løsne plotteren fra sitt feste, slik at du kan ta den med deg.

Brukergrensesnitt
Hvordan plotteren er i bruk. Plassering av knapper, innlegging av Waypoint osv.

Visning i dagslys
Her har vi stilt oss rett foran plotteren og lest skjermen med maksimal belysning og kontrast. Skaleringen på sjøkartet var 1,5 sjømil.

Visning i mørke
Karakteren er gitt etter hvor god plotteren er å lese i mørke. Innstillingen var minste lysstyrke og beste kontrast.

Visning i 45 graders vinkel
Hvordan plotteren er å lese i en vinkel på 45 grader. Her var det store forskjeller mellom de beste og dårligste plotterne.

Oppdatering i 25 knop
Høy hastigheter krever en kraftig prosessor. Dårlig karakter betyr sen oppdatering.

Oppdatering mot mål
Test på hvor raskt COG-linjen foran båtsymbolet flytter seg når du svinger 90 grader i 25 knops fart.

Karakterskala
5 = meget bra
4 = bra
3 = godkjent
2 = mindre bra
1 = dårlig

Importører

Simrad: Simrad Marine AS, Postboks 53 Laksevåg, 5847 Bergen
Geonav: Sleipner Motor AS, Postboks 509 Vestre, Glemmen, 1612 Fredrikstad
Raymarine: Belamarin AS, Tørkoppveien 2, 1570 Dilling
Garmin: Belanor AS, Tørkoppveien 2, 1570 Dilling
AP Leica: ProNav AS, Fiskarvik Maritime Senter, 4370 Egersund
NavMan: Thermomarin AS, Fokserødvn. 33, 3241 Sandefjord

FabrikatNavmanGarminAP LeicaSimradGarminGeonavRaymarine
ModellTracker 5500182 CMK30CP 332006 C8 SunshineRaychart 530
Skjermstørrelse i tommer556,467,26,47
Skjermstørrelse i mm103 x 75103 x 76128 x 95115 x 8697 x 130130 x 90130 x 98
Antall farger1616161625616256
Antall pixler320 x 234320 x 234320 x 240320 x 240640 x 480640 x 480640 x 480
VanntettJaJaJaJaJaJaJa
KarttypeC-MapBlue ChartC-MapC-MapBlue ChartNavionicsC-Map
Antall kassettslotter1121212
Track-funksjonJaJaJaJaJaJaJa
Vendbart bildeJaJaJaJaJaJaJa
Frontknapp for:
- belysningJaJaNeiJaJaJaJa
- zoomJaJaJaJaJaJaJa
- MOBJaJaJaJaJaNeiJa
Belysning, antall steg1511914257100
Start med full belysningJaNeiJaJaNeiJaNei
Dag- og nattbildeJaNeiNeiJaNeiJaJa
Flush-monteringJaJaJaJaJaJaJa
Justerbart festeJaNeiNeiNeiNeiNeiNei
BeskyttelseslokkJaJaJaJaJaJaJa
Spenning i volt11-16,511 – 4010-309 – 3610 – 409 – 3610,4 – 44
Høyde i mm167156155144165225206
Bredde i mm164160270252260210223
Dybde i mm648057707080151
Pris med GPS-antenne10.000 kr14.260 kr19.716 kr18.208 kr27.590 kr30.818 kr35.216 kr
Pris for sjøkart10.91219.96410.91210.91219.96419.27210.912
FabrikatNavmanGarminAP LeicaSimradGarminGeonavRaymarine
ModellTracker 5500182 CMK30CP 332006 C8 SunshineRaychart 530
Demontering3333443
Brukergrensesnitt3344435
Visning i dagslys3424545
Visning i mørke4214455
Visning i 45° vinkel2423413
Oppdatering i 25 knop2414444
Oppdatering mot mål8 sek2 sek3 sek4 sek3 sek3 sek1 sek