utgave nr 13 2009

Test Marex 370 ACC: Max Marex

Marex 370 ACC har høstet mange lovord og priser etter at den ble lansert for ett år siden. Ikke uten grunn: Med stor oppfinnsomhet og detaljfølelse har Marex fornyet det hederlige akterkabinkonseptet til noe nær det fullkomne.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Det nye flaggskipet til Marex ble lansert i september i fjor, og produsenten er nå henimot ferdig med alle justeringer. Dette er den første norske testen av en av de spenstigste satsningene innen bobåtsegmentet på lenge. Marex 370 ACC (Aft Cabin Cruiser) er basert på det tradisjonelle akterkabinkonseptet, som Scand uten nevneverdig produktutvikling har dominert de senere årene.

Mange husker 32-foteren Marex Friendship – et ikon fra en annen oppgangsperiode i nordisk båtbransje. Nå har Marex kastet seg inn i dette segmentet igjen med en båt som har alle forutsetninger for å erobre en stor tilhengerskare. Produsenten har klart å integrere en rekke innovative løsninger i et velprøvd konsept. Båten har walkaround-løsning i form av brede, nedsenkede sidedekk rundt overbygget, et stort og genialt soltak, en like letthåndtert kalesjeløsning akter, og fremfor alt rikelig med luft og plass. Kronen på verket er den gigantiske akterkabinen.

Sjøegenskaper (smil)
Båten har et planende skrog med strak aksel og ror, med motoren plassert omtrent midtskips. Likevel er ytelsene imponerende – både med tanke på manøvreringsegenskaper, støy og vibrasjoner, men ikke minst fart. Testbåten var utstyrt med standard-motoren – en Volvo Penta D6-435. Med den oppnådde vi en toppfart på 31 knop, og en fin marsjfart i området mellom 25 og 28 knop.
Båtens svingegenskaper i planende hastigheter imponerer. Den er like responsvillig som en båt med drev, og har en liten svingradius. Styringen fra Volvo Penta krever kun 2,5 tørn på rattet fra borde til borde. Det er ingen antydning til kavitasjon eller at roret ”slipper”, selv ikke ved maksmanøvere ved toppfart.
Takket være en effektiv tunnel, er propellakselens vinkel redusert til 8 grader og i kombinasjon med tunnelutformingen gir det god utnyttelse av skyvekraften – noe man også tydelig kan lese av kjølvannet. Dyptgående blir også redusert. Båten har en viss planingsterskel uten bruk av trimplan og i det kritiske fartsområdet blir sikten forover redusert, men i fartsområdet 24 til 31 knop legger båten seg fint i plan.
Marex 370 ACC er utstyrt med både baug- og hekkthruster som standard.

Uteplassen (smil)
En rekke finesser skiller uteplassen til Marex 370 ACC fra mengden. Man entrer salongen/uteplasen via en bred passasje på styrbord side av akterkabinen og kommer inn i akterkant av byssebenken. Kalesjeløsningen i hardtopen er en genistrek. Den er en videreføring av løsningen i Marex 350 CC og er i praksis en gigantisk takluke i kalesjeduk som løper i en meget presis skinne i hardtopen. Kalesjen kan festes i tallrike posisjoner. Man åpner og lukker kalesjen på under ett sekund. Den neste innovasjonen er kalesjen over akterlugaren. På toppen av lugaren er det en romslig og flott solseng. Den ytre delen av madrassen er splittet slik at man med et par håndgrep legger hele kalesjen med bøyler og duk ned i garasjen.

Når man skal ut på dekk, går man enkelt ut på båtens nedsenkede dollbord på styrbord side. Her er det svinerygg hele veien, og en høy og godt dimensjonert rekke i kombinasjon med håndrekker på overbygget gjør dette til en suveren løsning. Dollbordet er 26 cm bredt, hvilket innebærer at man kan gå med hendene i bukselommene om man vil.

Totalt er båten forsynt med åtte solide kryssholt – alle med slitekant i stål. I fordekket er det to dype dreggkasser. Testbåten var ekstrautrustet med et anker som går gjennom et stort klyss i baugen og dermed gir snublefri passasje for den som skal bevege seg i land over baugen. På fordekket er det en stor solseng. Materialet i madrassen skal ikke trekke vann, slik at den kan ligge ute gjennom hele sesongen. Dekket på testbåten var i varmbehandlet ask, og trearbeidene er meget flott utført.

Fra sidedekkene så vel på styrbord som babord side, kommer man enkelt ned på den gigantiske, integrerte badeplattformen.Badestigen er kraftig og lar seg utmerket felle ut selv om du ligger i vannet. Ankeret går ut på babord side, men kunne med fordel ha vært integrert i badeplattformen slik at det lå flush. I akterkant av akterkabinen er det en stor kasse med gassdemper på lokket. Foruten å fungere som en sittebenk etter morgendukkerten, rommer kassen fendere, tauverk, fiskeutstyr osv. Propanflasken er plassert i et separat, drenert rom i kassen.

Førerposisjon (smil)
Også førerplassen er et ergonomisk blinkskudd. Her faller alle funksjonene rett i hendene. Konsollen er utført i et matt materiale som ikke gir reflekser i vinduene. Miljøet er bygget opp rundt en 12’’ kartplotter midt i siktlinjen og har et har et rent og funksjonelt design. Det eneste vi ville ha endret her, er å flytte bryterne til vindusviskerne ned i underkant av motorspaken, og satt EVC-panelet et annet sted. Vindusviskerne slår man erfaringsmessig av og på til stadighet, og da er greit å ha bryterne enkelt for hånden. De øvrige bryterne er plassert på en rekke i forkant av rattet. To store, lettleste klokker fra Volvo Penta presenterer all nødvendig motorinformasjon. For øvrig er her koppholder, plass til autopilot, og under et polstret armlene mot skottet er det god plass til småsaker. Nede ved dørken er det også montert et 12 volts uttak, men vi kunne ha ønsket oss et tilsvarende uttak inne i selve stuverommet. På skottet ved dørken er det også et oversiktlig panel med hurtigsikringer. Her sitter også to paneler med lensealarm (både lyd og lys) for båtens to elektriske lensepumper. Disse kunne ha hatt en mer synlig plassering.
Frontvinduene er forsynt med tre solide viskere på parallellarm og et kompass montert lett synlig i båtens senterlinje. Førerstolen er en av de mest komfortable vi har stiftet bekjentskap med. Den har også oppvippbar lårpute som gjør det mulig å stå og kjøre.

Salongen(smil)
Tankegangen bak planløsningen under hardtopen er i utgangspunktet tradisjonell. Her er en meget stor og komfortabel U-sofa på babord side med vendbar seterygg på passasjersetet. Et solid forankret bord med klaffer på hver ende gjør det enkelt å bevege seg inn og ut av sofaen. På den ene av de to bordsøylene er det en uttrekkbar barkrakk – en original og velfungerende løsning. Åtte mennesker sitter rundt bordet uten problem.

Passasjersetet gir plass til to personer i fartsretningen. De har en solid håndrekke å holde seg i, og på skottet foran passasjerplassen er det oppbevaringslommer i alcantara, blant annet med plass til sjøkart. To koppholdere er også på plass, foruten tv og strømuttak for 12 og 220 volt.
Det er romslig stuveplass i den langsgående sittebenken, under dørken mellom passasjer- og førerplass og under fothvileren ved førerplassen.

Hovedlugaren (smil)
Lugaravdelingen under dekk kan stenges til med en skyvedør. Mellomgangen som knytter sammen dusjrom, toalettrom og hovedlugar er meget romslig. Panelet til dieselvarmeren er montert på skottet i mellomgangen – en utmerket plassering. Det er gode inspeksjonsmuligheter til bunnen via luker i dørken. Lukene er lydisolert og har skikkelig pakninger.

Som overalt i båten er det god ståhøyde i mellomgangen. En skyvedør fører inn til hovedlugaren forut. Her er det en midtstilt, king size køye med trinn på hver side som gjør det lett å komme opp i køya. Utnyttelsen av rom til stuveplass er både kreativ og omfattende. Under dollbordet på hver side er det tallrike skap. I tillegg har lugaren et stort hengeskap på babord side, samt flere andre skap og stuverom.
Ventilasjonen består av to koøyer som kan åpnes – alle med persienne - og en stor takluke som åpnes i akterkant. I tillegg får man lys inn fra en vindusrekke oppunder dekk. Den elektriske belysningen om bord består i hovedsak av strømsparende LED-downlights. I hovedlugaren er det hele ti av dem, pluss leselamper på skottet mot forpiggen. All belysning betjenes via sentralt plasserte brytere. På akterskottet er det et panel med 12 og 220 volt uttak og antenneuttak for TV.

Madrassen er splittet i forkant og vippes forover slik at man får adkomst til stuverommene under køyebunnen. Alle lukene er forsynt med luftehull som gir ventilasjon til madrassen. For å komme til baugpropellen må man løsne noen skruer. Vi hadde foretrukket en luke som kunne åpnes.
Polstring og trearbeider er i ypperste klasse.

Stikklugar (smil)
Med adkomst fra mellomgangen er det en stikkøye under dørken på uteplassen, i forkant av motorrommet. Også denne er overraskende romslig med sine 105 cm køyebredde. Mot skrogsiden på babord side er det to store skap og hyller. Her er også to leselamper. Et vindu mot uteplassen og et koøye i skrogsiden gir både lys og ventilasjon. Via køyebunnen har man adkomst til sumpen med den automatiske lensepumpen til dusjen, og gjennom en stor luke i skottet har man også meget god til gang til baksiden av førerkonsollen.

Akterlugar (smil)
Marex 370 ACC har en egen leilighet på hekken. Den inneholder tre køyeplasser og egen liten toalettavdeling med vask, speil og skap. Med en ståhøyde på 187 cm er dette en virkelig romslig lugar der barna kan husere, eller et vennepar kan trekke seg tilbake. Panoramautsikten gjennom de originale vinduene oppunder dekk, får oss til å lengte etter å våkne opp en ”smeigedag” i en naturhavn lengst ute i skjærgården.

Også i denne lugaren er plassutnyttelsen bra. Her er rikelig med stuveplass, skap og hengeskap. Under den største køya på babord side har man adkomst til batteribanken som står solid festet i en lukket, drenert kasse. Vi vil anbefale produsenten å plassere batteriene et annet sted enn i en av lugarene om bord med tanke på utvikling av knallgass. Også i akterlugaren er det rikelig belysning – hele syv downlights. I tillegg bør det monteres en leselampe i hver køye. Lugaren har god ventilasjon.
Via en luke ved køya på babord side, har man adkomst til ankervinsj og taukasse. Adkomsten er bra, men siden luken kun er en relativt tynn kryssfinerskive festet med borrelås, vil det utvilsomt kunne bli fuktig i køya når ankertauet vinsjes inn. Døren vil også raskt ta skade av det fuktige miljøet, og et grisete ankertau vil utvikle lukt. Her bør produsenten få på plass en tett luke.

Byssa (smil)
De små detaljene røper ofte båtprodusentens innsikt i de små og store problemer en båtbruker har i sitt båtliv. Blant annet i byssa er det tydelige bevis på sådan innsikt i Marex 370 ACC. For det første er det så bredt mellom byssebenken og salongen at ferdsel fra for- til akterkabin går svært uhindret selv om noen står ved grytene. Videre er arbeidshøyden ved byssebenken 95 cm – rundt fem cm høyere enn i tilsvarende båter. Benkeplaten er i corian, med integrert, dyp vask og koketopp med tre bluss. Hverken inn mot skroget, rundt koketoppen eller rundt vasken er det sprekker eller gliper som det kan legge seg smuss i.

Byssebenken er dermed enkel å holde ren. På undersiden av lokket over vasken er det en skjærefjøl i steamet ask. En ypperlig løsning. Benken er lang og har mye god arbeidsplass. Foruten seks store skuffer og et stort stuverom integrert i motorromsluken, er det en gigantisk søppelkasse i enden av byssebenken. Svært mange båter har ikke noe sted å gjøre av en søppelpose, i Marexen er det plass til en hel sekk.
Det er montert 220 volts uttak i tilknytning til benken. Under førersetet er det en 35 liters fryseboks og i benken er det et 130 liters kjøleskap. Og i benken er det integrert et stekeovn. Byssa, i likhet med resten av salongen, har bra belysning som består av totalt 10 downlights med demping.

Toalettrom (smil)
Marex 370 ACC har adskilt dusjrom og toalettrom. Toalettrommet er på styrbord side i forkant av førerplassen, er det stort og tiltalende. Her er et vakuumflush toalett med romslig plass rundt. Dorullholderen har fått en klønete plassering ved siden av toalettet og bør flyttes.
I forkant av rommet er det en benk med rikelig skapplass, i tillegg til overskap inn under dollbordet. Tannkrusholdere og knagger har funnet sin berettigede plass på skottet, og rommet er ventilert med en elektrisk vifte. Tre velplasserte downligths sørger for tilstrekkelig belysning over et stort speil. Også i dette rommet er det montert 220 volts uttak. Rommet er meget komplett, det eneste vi savnet er en søppeldunk og en toalettbørste.

Dusjrom (smil)
På babord side har båten et stort og herlig dusjrom. Også her det bra med tørr skapplass til håndklær osv. Rommet er belyst av tre downlights i tilegg til et matt vindu i taket og vindu ut i siden. Ventilasjonen består også her av en elektrisk vifte. Dusjarmaturet er montert på det aktre skottet hvor man har god plass til kroppsvask. Man står på et teaktrallverk over en dyp sump slik at vannet umiddelbart forsvinner. Trallverket bør imidlertid kunne løftes opp slik at man kommer til og får rengjort i sluket. Båten er forsynt med solide husholdningsarmaturer – så også i dusjrommet. Håndkleholdere og helfigurspeil er på plass. Bra!

Motorrom (smil)
En av forutsetningene for å lage en akterkabinbåt, er at motoren må plasseres under salongdørken omtrent midt i båten. Det gir utfordringer med tanke på adkomst, og ikke minst vekt og støyproblematikk. I Marex 370 ACC er alt dette løst på en utmerket måte. Adkomsten til motorrommet er suveren. Både luken og motorrommet er så stort at man må opp i en tilsvarende størrelse bakveggbåt for å finne en like god løsning. Deler av dørken ved byssa og salongen er en del av en hengslet modul som når den løftes opp gir full adkomst til motorrommet. Det ytre hjørnet av den aktre seteputen i salongen bør justeres noe for at motorromsluken kan åpnes helt uhindret.

I det romslige motorrommet har man meget godt adkomst til alle daglige servicepunkter, inkludert sjøvannsfilter, grovfilter, drivreimer, peilepinne osv. Automatisk brannslukker er på plass, og alt av pumper, dieselvarmer, varmtvannstank, batterilader m.v. er montert meget lett tilgjengelig. Installasjonene har høy teknisk kvalitet, alt av kabler og slanger er godt oppklamret og støyisoleringen er pietetsfullt utført. Alle skroggjennomføringer er forsynt med doble slangeklemmer. Dieseltankene er montert i ytterkant på hver side. Tankene har ingen dreneringsmulighet utover et mannlokk på toppen av hver tank. Septiktanken er montert noe lettere tilgjengelig montert på innsiden av babord dieseltank.
En finesse med Marex 370 ACC er at motoren er koblet til et hydraulisk thrustlager. Dette lageret er støpt fast i skroget, og propellakselen løper i en hylse helt akter til propellen. Skyvekraften som genereres av propellen tas opp i lageret (og dermed skroget). En av fordelene med denne løsningen er at motoren kan monteres på myke labber – som i sin tur gir mindre støy og vibrasjoner.

TESTFAKTA MAREX 370 ACC

KONKLUSJON:
Til tross for at Marex 370 ACC bygger på et velprøvd konsept, er den likevel noe nytt. Den har de ekstra centimeterne over alt som gjør dette til en særdeles romslig bobåt perfekt for en stor familie eller to par. Båten er ikke en utvikling av en eksisterende modell – men utviklet fra bunnen av. Derfor er det ekstra imponerende at den både designmessig og teknisk er henimot komplett. Den fyller dessuten et tomrom i markedet – og imponerende flytende landsted.

PLUSS
+ Dekkslayout
+ Interiørlayout
+ Sjøegenskaper

MINUS
- Batteriplassering
- Luke til ankertau
- Ankerplassering på plattform

SPESIFIKASJONER
Største lengde: 11,37 meter
Skroglengde: 9,00 meter
Største bredde: 3,50 meter
Vekt tørr båt: 6.500 kg
Vekt fullastet båt: 7.500 kg
Største dyptgående fullastet: 1,05 meter
Kapasiteter i liter
- Ferskvann: 400
- Drivstoff: 650
- Septik: 150
- Varmtvann: 60

MOTOR OG FREMDRIFT
Motorfabrikat: Volvo Penta
Modellbetegnelse: D6-435
Årsmodell: 2009
Drivstofftype: Diesel
Ytelse ahk: 435
Ytelse kW: 320
Antall sylindere: 6
Max turtall ihht produsent: 3.500
Max turtall i test: 3.600
Type fremdrift: Strak aksel
Utveksling gear: 1:2
Propeller
- type: Highskew
- materiale: Bronse
- stigning i tommer: 22x26
- antall blad: 4

ELEKTRISK ANLEGG
Batteribank:
- type og størrelse (forbruk): Excide Excell 4x100Ah
- type og størrelse (start): Excide Excell 1x100Ah
- antall (standard): 5
- antall testbåt: 5
Ladespenning forbruk i volt¹): 14,34
Ladespenning start i volt¹): 14,39
¹) Anbefalt ladespenning: 14,4 volt

MÅL I CM
Dollbord, bredde: 26
Uteplass akter: -
Badeplattform: 290x90
Ståhøyde ved førerplass: 155
Ståhøyde i salong: 205
Ståhøyde
- hovedlugar: 193
- akterlugar: 185
Ståhøyde i bysse: 205
Arbeidshøyde byssebenk: 95
Ståhøyde på toalett: 182
Ståhøyde akterlugar: 187
Akterdør – bredde: 41
Akterdør – terskelhøyde: 15
Køyemål
- hovedlugar: 205x190
- akterlugar: 83x210 + 130x195
- stikklugar: 105x210
Ståhøyde under kalesje: 205

CE-MERKING
I ORDEN MANGELFULLT
Designkategori: B
HIN-nummer: X
Samsvarserklæring: X
Brukerhåndbok: X
FRA CE-SKILTET
Max antall personer: 8
Max antall pers. og last i kg: 1.200
Max motorstyrke: 320 kW
FART OG STØY
I følge produsent Testet
Max turtall: 3.500 omdr./min. 3.600 omdr./min.
Max fart: 30 knop 31 knop
Marsjfart: 25 knop 25 knop
Max støy: - 82 dBA
Støy ved marsjfart: - 79 dBA
²) Merknad: 84 dBA er Arbeidstilsynets øvre grense for tillatt gjennomsnittsstøy på en industriarbeidsplass.

TESTRESULTAT ³)
Turtall (omdr./min.) Fart (i knop) Støy (i dBA) Merknad
3.600 31 82
3.300 28 81
3.000 24 78
2.700 20 77
2.400 16 75
2.100 12 73
1.800 9 72
1.500 8 69
1.200 7 67
900 6 64
600 4 60

(Reduksjon med 300 omdr./min.)
³) Målingene er utført med en Volvo Penta D6-435.

TESTBETINGELSER
Temperatur
- Luft: 18˚C
- Sjø: 14˚C
Vindstyrke: 5 m/sek
Tankinnhold ved test i liter
- Diesel: 50 prosent
- Ferskvann: 100 prosent
- Septik: 0 prosent
Antall personer om bord: 2

UTSTYR
BESKRIVELSE STANDARD EKSTRA I TESTBÅT
Hekkthruster X X
Baugthruster X X
Defroster X X
Dieselvarmer X X
Elektrisk toalettsystem X X
Fryser X X
Kjøleskap 130 liter X X
Gasskomfyr X X
Radio/CD X X
Lader og landstrøm X X
Plotter X X
Tredørk ute X X
Ankervinsj akter X X
Ankerspill forut X X
Solseng forut X X
Lyskaster X X
TV-antenne med 3 uttak X X

PRIS OG OPPLYSNINGER
Pris fra (inkl. avg.) 2.900.000 kroner
Pris testet båt (inkl. avg.) 3.150.000 kroner
Konstruktør: Espen Aalrud/Espen Thorup/J&J Design
Produsent: AS Marex Boats
Ytterligere opplysninger: www.marex.no
KONKURRENTENE
Nimbus 365 Coupé Testet i BM nr 6/2009
Nord West 370 Coupé Ikke testet i Båtmagasinet

Vi følger opp med test
Du har lest om Marex 370 ACC i Båtmagasinet tidligere. I nummer 14/08 hadde vi et Førsteinntrykk av prototypen. Vi tester imidlertid aldri prototyper fordi det verken yter leseren, båten eller produsenten rett. De første 5-10 produksjonsmodellene gjennomgår alltid store forandringer. Produktet er som oftest først ferdig når det er bygget opp mot 10 eksemplarer. Derfor har vi ventet med å teste Marex 370 ACC til vi fikk legge hendene på båt nummer 7.