utgave nr 8 2011

Kysten rundt: Linjer i gammelt håndverk mm

Sa pang under sjøsetting, Stolte vikingskiptradisjoner mm

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: Svein E. Børresen

STAVERN Liggende ved siden av hverandre representerer sjektene gammelt håndverk og vakker linjeføring. De er representanter for en æra som er i ferd med å forsvinne fra norske båthavner. Derfor er det godt å se at noen fortsatt holder på tradisjonen med eldre tresjekter. Disse to ligger i sjektekanalen i Stavern.

Sa pang under sjøsetting

SOLVIK: Sesongen ble meget kort for Håvard Tønsberg. Under sjøsetting av sin 2000-modell Bayliner 1850 i Solvik båthavn i Bærum eksploderte den helt plutselig. Familien var klar for grilltur i fint forsommervær og hadde akkurat bunkret 150 liter bensin da ulykken inntraff.
- Vi hadde akkurat sveivet den av hengeren og fått den ute på vannet. Da jeg dreide på nøkkelen hørtes det ut som motoren gikk på fri eksos. Kort tid etterpå smalt det og dekket løftet seg. Da var det bare å komme seg ut, sier Tønsberg til Budstikka.no. Alle kom fra det uten skader.
Båten hadde vært på service i vinter og eieren hadde pusset den to lange dager.
Den overtente båten drev mot andre båter i havna, men politiet maktet å dytte den unna med en lang båtshake. Skum fra brannbåten var det som skulle til for å slukke brannen.

Stolte vikingskiptradisjoner

TEKST OG FOTO: FRODE KLOKKERNES

SUNNMØRE: Båtbyggermiljøet i Bjørkedalen i Volda kommune på Sunnmøre har eksistert i 1000 år. Stedet er blant annet kjent for bygging av flere vikingskip. Fremdeles bygges det vikingskip her, og i Bjørkedalen finnes det kopi av flere vikingskip, som Osebergskipet og Gokstadskipet. To av disse kopiene er ”Tori” og ”Gange-Rolf”. De blir i sommersesongen brukt til turer på det idylliske Bjørkedalsvatnet, som er omkranset av vakre og ville sunnmørsfjell. Her kan turistene få oppleve å være om bord i et ekte vikingskip, mens den lokale guiden forteller om skipenes lange og spennende historie. Bjørkedalen er et vakkert sted som mange turister besøker. Den store attraksjonen er møtet med vikingskipene og det gamle tradisjonsrike båtbyggermiljøet som fremdeles eksisterer.

Nasjonalparkens utpost

HVALER: Akerøya utgjør en sentral del av Ytre Hvaler nasjonalpark som ble opprettet i 2009. Fra i år blir det vesle huset, hvor Johan Borgen hadde tilhold i flere år, en del av kystleden.
Akerøya er et av de mest populære utfartsstedene for båtfolket i Ytre Oslofjord. Østsiden av øya ligger som oftest i le. Øya har flere små bukter med sandstrender og mange fine svaberg.
Oslofjorden friluftsråd var en viktig drivkraft da hele øya ble kjøpt opp og omgjort til friområde i 1955.
Bygningen, som åpner for publikum i år, er fra slutten av 1800-tallet. Her er det sengeplass til åtte. Egen båt eller taxibåt må til for å komme til og fra. Den er tilgjengelig for alle i ferieukene som har behov for et enkelt overnattingstilbud, der friluftslovet står i fokus. Kystleden er et populært tilbud og nye hytter, som Akerøya, er viktige bidrag for alle som ønsker å oppleve friluftslivet i fjorden. Alle hyttene kan bookes fra www.oslofjorden.org.


"BEFFEN" - Norges minste ferge

Tekst og foto: Frode Klokkernes

BERGEN: Folk som har vært i Bergen, har nok lagt merke til den vesle fergen som dagen lang krysser byvågen i Bergen. "Beffen" er i seg selv blitt en liten attraksjon. For bergenserne er den et kjært innslag i havnebildet, og den sparer travle byborgere for den lange omveien det er å gå rundt Vågen. Over 150 ganger pr. dag tar "Beffen" den to-tre minutter lange turen over. Noen ganger fullastet, men den går like gjerne bare med en passasjer. Navnet "Beffen" har den fra Bergen Elektriske
Fergeselskap A/S, som startet opp denne fergetrafikken helt tilbake i 1894. Den gang kostet billetten bare fem øre. Den vesle fergen i "byen mellom de syv fjell" er trolig Norges minste ferge - men helt sikkert en av de mest populære og mest fotograferte. "Beffen" har altså krysset byvågen i Bergen i 117 år, men den har helt sikkert en lang fremtid foran seg. Ja, for alle har et forhold til "Beffen", og den er en viktig del av det travle havnemiljøet i Bergen..