utgave nr 9 2005

Test: Brukt Draco 2000 DC

Publisert Sist oppdatert

Test: Brukt Draco 2000 DC

Klassiker med sjarm

Rundt 3.000 produserte eksemplarer gjør Draco 2000 DC til et volumprodukt av de sjeldne i norsk båtbransje. Det sier sitt om egenskapene at båten solgte jevnt og trutt fra 1969 til 1990. Vi har testet den klassiske og trivelig daycruiseren.

TEKST: ATLE KNUTSEN

Draco 2000 DC er antakelig en av de mest kjente båtene i Norge, og det kommer ikke som noen overraskelse at konstruksjonen er signert Jan Herman Linge. 20-foteren var på 1970- og 80-tallet en meget attraktiv båt. Ved siden av 17-foteren solgte den i bøtter og spann, og er den Draco-modellen som det ble produsert flest av. Den siste båten gikk på vannet i 1990. Gjennom de 21 årene den ble produsert, gjennomgikk båten mange ansiktsløftninger og fikk blant annet en mer tidsriktig vindskjerm med buede ruter. En annen innovativ løsning var kalesjegarasjen rundt aktersofaen. Båten er etter hvert blitt en klassiker med mye sjarm. Den er enkel og tidløs, og et pent holdt eksemplar er fortsatt et godt alternativ til en ny båt.

Sjøegenskaper

Draco 2000 DC er en sporty liten båt med et skrog som oppfører seg hyggelig i sjøen. Skroget i seg selv fungerer greit i alle hastigheter. Det største problemet med vår testbåt var at den hadde telefleksstyring. Rotasjonskreftene fra propellen forplanter seg i styresystemet og fører til at båten vil dreie mot babord. Følgelig må man bruke en del krefter på å holde rett kurs og det kan være direkte farlig å slippe rattet når båten går i plan.
Med en Mercruiser 3.0L, en konvensjonell firesylindret forgassermotor som yter 135 hk, har man mer enn nok krefter til å få båten opp i plan med to personer om bord. Båten planer lett og vi oppnådde en toppfart på 32,4 knop. Den er imidlertid ikke særlig mottakelig for drevtrim, og har en tendens til å gå litt på "nesa". Likevel er det rimelig tørt uten spurt over dekk ved normale værforhold. Vår testbåt hadde trimplan som kan være greie å ha når man skal kompensere for vektfordeling eller sidevind.

Uteplassen

En tar neppe munnen for full når man hevder at Draco 2000 DC, sammen med flere av sine søstermodeller, er en ganske utradisjonell båt. I linjeføring og planløsning representerer den noe helt eget. Kort oppsummert er dette en enkel daycruiser fra 1980-tallet. Den er enkel i den forstand at uteplassen kun består av to bøttestoler i fartsretningen, og en U-sofa akter. Vår testbåt hadde fått nye stoler og nye puter i sofaen. Også dørken var fornyet og fronten på benkene hadde fått noen strøk med lakk. Både fører- og passasjerstol kan justeres i høyde og lengderetning, samt vendes mot sofaen. Ved passasjerplassen savnet vi noe å holde oss i, og det føles litt ubekvemt å sitte der når luken ned til lugaren er åpen. Det er lite stuveplass om bord, med unntak av noen små nisjer ved fører- og passasjerplass. Det er også noe stuveplass i benkene under sofaen.
Man sitter komfortabelt i U-sofaen akter, som totalt gir plass til fem personer. Sammen med de to bøttestolene gir det plass til syv personer. Det har skjedd en del med nordiske daycruisere siden denne båten kom på markedet. I dag er det vanligere å se mer fleksible løsninger, med solsengvarianter osv. I benkefrontene i U-sofaen er det montert lamper som begynner å bli tæret av tid og saltvann. Et festebeslag til et cocktailbord er på plass i dørken.
Siden denne båten ikke har selvdrenerende uteplass, er kalesjen et nødvendig gode. Vi ble positivt overrasket over kalesjegarasjen med lokk bak sofaryggen. Her er det plass til den aktre kalesjedelen, mens den fremre må stuves unna i lugaren. Kalesjen var hel og fin. Helt akter er det to små dreggkasser. Det er også en hånddusj her med kaldt vann.
Vurdert under ett, fremstår uteplassen i meget god stand. Interiøret er helt, rent og pent.

Skrog og dekk

Båten har i alt fire solide kryssholt, to på låringen akter og to på fordekket. Badeplattformen er en variant i rustfritt stål og teak som er skrudd fast i akterspeilet. Båten har dessuten en meget god badestige som man får tak i når man ligger i sjøen.
I fordekket er det en romslig dreggkasse, som eieren har laget ved å montere et ekstra skott i lugaren. Teakstavene på fordekket begynner å bli modne for utskifting. For øvrig er skroget utvendig uten skader og har en fin glans. Fenderlisten er også hel og pen. Det samme gjelder vindskjermen.

Førerposisjon

Førerplassen er en historie for seg. Konsollen har et sjeldent og meget enkelt design - rett ut sagt ganske uergonomisk. Rattet er montert rett på skottet og det er kun styresnekka som bygger litt ut. Det gir lite plass til knærne. Avstanden mellom ratt og spak er også litt knepen når spaken er skjøvet frem. Spaken begynner dessuten å bli litt slarkete og upresis. Førerstolen er derimot veldig god. Drevet og trimplanene opereres fra separate brytere på konsollen og krever litt tilvenning. Instrumenteringen er den originale og består av turteller, temperaturmåler, oljetrykksmåler, tankmåler og amperemeter. Alt virker.
Både fører og passasjer sitter god beskyttet bak vindskjermen. Foran førerplassen er det en vindusvisker. Den virker, men begynner å bli rusten og sliten.

Lugar

Ved siden av førerposisjonen er det en gigantisk luke i glass og elokserte aluminiumsrammer. Åpningen er hele 100 x 97 cm, og gir god adkomst til den lille lugaren under fordekket. Her kan man rigge til en liten køye når man vil bruke U-sofaen til overnatting. Lugaren ser ut som en vrengt polvott - med teddyfór på skottene og benkene. Her har det vært en vannlekkasje i vindusrammen, noe som har satt spor på polstringen og putene. Begge deler er modent for utskiftning. Dørken har derimot fått nytt teaklaminat. Det er festebeslag til en bordsøyle i dørken, og ved hjelp av en ekstra pute konverterer man lett sofaen til en køye som måler 180 x 250 cm. Den eneste belysningen i lugaren er et nytt lysstoffrør som er ettermontert. I tillegg får man rikelig med lys fra vinduene. I benkene det greit med stuveplass, og i det midterste rommet er det plass til et bærbart toalett. I skottet bak konsollen er det en luke med tilgang til installasjonene bak førerkonsollen. Ståhøyden i lugaren er 130 cm.

Motor/teknisk

Eieren av vår testbåt hadde skiftet alt det elektriske ombord, inkludert sikringspanel som tidligere bestod av glassikringer. Tilgangen til motoren er ukomplisert. Man fjerner den midterste puta i aktersofaen og finner en Mercruiser 3.0L på 135 hk med Alpha One-drev. Motorrommet er rent og prydelig, med god tilgang til alle servicepunkter. Det er støyisolert med forholdsvis nye porolon-matter. Motoren virket tett og fin, uten en eneste oljedråpe verken på motoren eller i skrogbunnen. Båten har to batterier på 110 Ah hver, med separate hovedstrømsbrytere. Batteriene er plassert på hver side av motoren. Det er ettermontert en elektrisk lensepumpe i motorrommet.
Bensintanken sitter under dørken på uteplassen. Skal man få tilgang til tanken, må man fjerne en av dørkplatene. Via et mannlokk er det da mulig å drenere tanken.
Draco 2000 DC ble tilbudt med flere forskjellige motoralternativer fra Volvo Penta, Mercruiser og OMC. Den mest solgte varianten var Volvo Penta AQ130/270 på 130 hk. Dernest en Mercruiser på 140-hester, og OMCs 120-hester.

Fart og støy

Målingene er fortatt med to personer om bord og full bensintank. Støyverdien på toppfart er noe i overkant av hva som er behagelig. Ved marsjfart rundt 25 knop er den akseptabel. Farten er i tråd med hva man kan forvente med båtens motorinstallasjon.

Turtall (omdr./min.)Støy (i dBA)Fart (i knop)
4.50086,032,4
4.00085,028,7
3.50080,324,0
3.00078,518,0
2.50074,510,0
2.00069,27,5
1.50064,56,5
1.05061,54,3

Konklusjon

Vår testbåt, som var i svært god stand, ble kort tid etter testen solgt for 190.000 kroner, noe som er en sjeldent god pris for en Draco 2000 DC. Prisen for båter med mer normal standard vil ligge rundt 150.000 kroner. Båten er enkel, men forholdsvis praktisk. Den virker solid bygget og forutsatt at motoren er i rimelig bra stand, er fortsatt Draco 2000 DC et aktuelt alternativ for den som leter etter en liten, rimelig daycruiser.

Data Draco 2000 DC

Årsmodell:1986
Produksjonsland:Norge
Designer:Jan Herman Linge
Lengde:6,0 meter
Bredde:2,30 meter
Dyptgående:0,70 meter
Deplasement:1.100 kg
Drivstoff:140 liter
Motor:Mercruiser 3.0L, 135 hk med Alpha One-drev
Pris:Kr 190.000

Sjekkliste - Draco 2000 DC

INTERIØR/KOSMETISK
- Vurder om putene må trekkes om.
- Se etter fuktskader og lekkasjer.
- Kontroller kalesjen.
- Sjekk eventuelle trearbeider dersom båten er et selvbyggerprosjekt.

MOTOR/TEKNISK
- Sjekk det elektriske anlegget.
- Sjekk ladespenning (ideelt 14,4 volt).
- Undersøk at alle instrumenter og brytere virker.
- Sjekk motorens historikk. Har motoren hatt skader eller større reparasjoner. Hvorfor?
- Vær spesielt oppmerksom på motorer med saltvannskjøling.

PRØVEKJØRING
- Motoren bør starte lett.
- Lytt etter ulyder.
- Styringen bør gå lett.

DIVERSE
- Se etter skader på skrog (plastpest viser seg som små bobler i gelcoat under vannlinjen)
- Sjekk båtens historie, snakk med tidligere eiere.
- Er du usikker, ta med en ekspert!

Listen er ingen komplett sjekkliste for bruktkjøp av Draco 2000 DC. Den er ment som en hjelp. Noen av tipsene er av generell karakter, andre er feil vi fant på båten vi hadde til test. Før du kjøper bruktbåt er det viktig at du tar deg god tid til å sjekke båten. Ta med deg en kyndig person dersom du ikke er det selv.