utgave nr 5 1997

Minitest: Magellan 2000XL

Publisert Sist oppdatert

Minitest: Magellan 2000XL

Nesten helt bra

Dette skulle vært omtalen av Magellan 3000 GPS mottaker, men eksemplaret vi fikk til vurdering startet sent og mistet fort kontakten med satellittene under vanskelige forhold. Importøren tittet på den og fant ut at noe var galt. I stedet fikk vi den helt nye Magellan 2000XL som har en del forbedringer.

Tekst: Olav Momyr

Storebroren til 2000XL heter 3000XL og ventes til landet i mars. GPSene er stort sett like men 3000XL har etter hva vi fikk opplyst dataport for opp og nedlasting av data, NMEA 183 og RTCM og har muligheter for tilkobling av ekstern antenne.

Funksjoner

Magellan 2000 XL gir et robust og tiltalende inntrykk og ligger godt i hånden. Produsenten oppgir at den er vanntett. Den kommer med et futteral med beltehempe og baksiden av GPSen har gummipolstring som gjør at den ikke sklir så lett. Antennen er innebygget og den bruker 4 stk. LR6 batterier eller 9-16 V eksternt. Dataminnet har ikke batteribackup men 20 minutter skal den klare uten batterier eller annen strømtilførsel. Displayet er bra og har et ripebestandig vindu. Belysningen er ved hjelp av lysdioder som gir en jevn og sterk belysning. Strømforbruket er lavt i forhold til konkurrentene. Produsenten oppgir opptil 24 timers varighet på et sett med batterier, 80 mA strømforbruk og 145 mA med lys.
Den svenske bruksanvisningen er stort sett god og har en del nyttig informasjon for de som aldri har brukt en GPS før. Mottakeren holder rede på 12 satellitter samtidig. Den kan lagre 200 “landmarks” (kurspunkter/waypoints) som det heter hos Magellan, og 5 ruter med 20 ben (kurspunkter) hver. Oppsett for visningsformat, rutenett og kartdatum har de nødvendige alternativer. Man kan også definere sitt eget rutenett. Sol opp- og ned, månefaser og to tripptellere hører til de nyttige tilleggsfunksjonene.

Brukervennlighet

Magellan 2000 XL har forholdsvis harde knapper, noe som kan være en fordel med votter på. Batteriene er lette å skifte. GPSen er lett å anvende. Menyene er greit oppbygd og stort sett lette å huske og navigere imellom, men vi kunne ønske litt bedre utnyttelse av plassen i vinduene. Simulatormodus kunne det vært gjort mer ut av.
For å slå av GPS'en trengs bare et kort trykk på Av-knappen. Dette er ikke bra selv om du kan se at den er i ferd med å slå seg av, og har mulighet til å avbryte prosessen innen 5 sekunder.
Den grafiske visningen er ikke den sterkeste siden til Magellan 2000 XL. Den har en funksjon som kalles "Last Fix buffer". Når GPSen står på vil den automatisk lagre opptil 21 posisjoner med 10 minutters mellomrom, og den eldste posisjonen blir erstattet av den nyeste. Disse posisjonene kan så brukes til å lage en rute. Enkelt og greit men ikke særlig fleksibelt.
En rad med symboler nederst på displayet gir viktige meldinger. Når man stopper opp blir bevegelsesretningen satt til 0 grader. Mer praktisk ville det være om GPS'en husket siste retning.
Magellan 2000 XL vil nok finne flest brukere på sjøen. Den er absolutt ikke rask til å finne satellittene i oppstarten. Under vanskelige forhold, som i skog, er den ikke så effektiv som man kan ønske. Når den først er i gang reagerer den raskt på fart og kursendringer og har god nøyaktighet på beregningene.