utgave nr 11 2003

Test: Sherpa lommelykt: Sveiv, og den lyser

Publisert Sist oppdatert

Lommelykter som aldri lyser når man trenger dem er slett ikke ukjent. Sherpa har løst det i sin lille lykt. Ved hjelp av en sveiv lader man den enkelt. En god ide, men er Sherpa noen god lykt?

Tekst og foto: Jan Harry Svendsen

Ideen bak Sherpa er i og for seg god. For hvem har ikke forbannet lommelykter som mister gløden når du trenger den som mest. Problemet med Sherpa er at den også mister gløden, selv etter intens sveiving i de foreskrevne 30 sekundene.

Dårlig lys, mye lading

Rett skal riktignok være rett, for på svakeste trinn lyser lommelykten ca. 3 minutter før lysintensiteten blir så dårlig at det ikke lenger nytter å se noe. Men på laveste trinn er den lille pæren bare i stand til å gi ren nødbelysning. Spesielt sterkt lyser den nemlig ikke, og tanken på å bruke lykten til å finne ting i vann med, kan du slå fra deg først som sist. Den er og blir en lykt for bruk inne i båten, også når du bruker den på sitt sterkeste trinn. Det kan du imidlertid ikke bruke dersom du velger å lade lykten med de 30 sekunder med foreskrevet sveiving som produsenten oppgir. Energien du lagrer rekker nemlig ikke til mer enn 30 sekunders lys på kraftigste innstilling.
Rett nok kan lykten lades fra lysnettet. En medfølgende lader sørger for det. Etter tolv timer i stikkontaktet lyser lykten fem timer på svakeste innstilling, men bare 30 minutter på sterkeste. Det er mye lading for lite lys.

Kjøp tradisjonelt

Et annet problem er sveiven. Lykten er rett og slett tungsveivet. Når lykten i tillegg er både stor og klumpete, er det ikke annet enn tanken bak konstruksjonen som får oss til å vise litt entusiasme. Billig er den heller ikke. Prisen er 280 kroner, og for de pengene er det bedre å kjøpe en god tradisjonell lykt. Den er både enklere og gir bedre lys. Så får du heller sørge for å ha med et ekstra batteri i båten.