utgave nr 10 1994
Redningsvester refleks
Lysende livreddere
Av Ingvar Johnsen
Glorete plagg, refleks og nødlys er billig livsforsikring på sjøen. Vi har konkrete eksempler på folk som har omkommet et titalls meter fra redningen de antakelig både så og hørte uten at det var gjensidig. Bli sett i mørket!
Den som har mistet noe overbord i mørke, vet at det ofte er komplett umulig å finne det igjen selv om man reagerer tvert. I en vind/regn/tordenbyge midt på lyse dagen kan det være så å si umulig og i nattemørke komplett umulig. Lyden fra en stemme eller fløyte kan hjelpe, men støyen fra et uvær toppet med grunnbrott er en kakofoni av lyd som gjør at den eneste sikre løsningen er lys.
En gang hoppet jeg overbord fra en båt full av erfarne båtfolk for å sjekke tiden det tok før jeg var vel ombord igjen. Jeg hoppet med slukket vanntett lykt, flyteplagg og hadde avtalt med kun en ombord som lovet å holde kjeft om at dette bare var en prøve. Det var bekmørkt, klart og helt vindstille. Det tok 20 minutter før jeg var fast fisk. Under vanskeligere forhold kunne tiden fort ha blitt mangedoblet. Uten lys eller refleks hadde jeg antakelig ikke blitt funnet i det hele tatt. Det er lite som skal til for å bli sett. Satt på spissen er det ca 450 kroner som skiller mellom katastrofe og det å bli sett på 10 kilometers avstand. Noe å hviske i øret til en kjær eller nær som strekker sesongen utover vinteren uten å ha denne form for livsforsikring i orden?
Refleks
Vi forutsetter at lanterneføringen er i orden, og at du har det nødvendige av raketter o.s.v. ombord. Men det er først når ulykken skjer at tiden begynner å bli livsviktig. Under et søk vil alltid sterke lyskastere bli brukt. Alle redningsdrakter og flyteplagg har refleks - eller bør ha det. En av de som kunne vært reddet vi kjenner til, hadde redningsvest under en mørk jakke og omkom en høstkveld på Sørlandskysten bare få meter fra Redningsskøyta. En refleks på jakka hadde vært redningen.
Refleks finnes i flere versjoner. En skipshandler eller en velassortert båtutstyrsforretning har refleks til bruk på livbåter. Disse er selvklebende med kraftig lim som sitter på det meste. Hvorfor ikke klistre en på hver side av jolla og en oppe på jollepåhengeren? En refleks på taket eller dekket av båten/jolla er glimrende for flysøk i mørket.
Tron 6F
Jotron electronics a.s. i Vestfold er en av pionerene på nødpeilesendere. Nå er det forresten kommet en nødpeilesender som er velegnet for fritidsbåter. Den skal vi skal komme tilbake til i et senere nummer. Men Jotron har også laget to lysende columbi-egg, nemlig to typer personlig redningslys som etter vår oppfatning bør være ombord i enhver båt og på ethvert flyteplagg som brukes i dårlig sikt - det vil i praksis si på det meste.
Den minste utgaven, Tron 6F, til under 200 kroner er "helautomatisk". Et litiumbatteri aktiviseres med en gang lampen blir våt, og en pære med en styrke på 1,2 candela lyser uavbrutt i 12 timer. Lampen veier 33 gram, er 50 millimeter høy og 42 millimeter i største diameter. Lagringstiden er fem år, og det er enkelt å teste at lampen er i orden. Bare dypp den i vann, og pæren skal lyse umiddelbart. Husk at mye testing nedsetter maks lystid. Ungene syns dette er kjempefestlig leketøy, så pass på.
På bildet ser du at lampen leveres med en orange krage. Det er en borrelås der du syr den ene delen til flyteplagg/redningsvest/annet klesplagg. Derved kan lampen lagres tørt, og enkelt festes til det plagget du skal bruke. Hvis du synes en lysstyrke på 1,2 candela virker lite, så aktiviser lampen i et bekmørkt rom. Du skjønner fort at den lille dubeditten fort kan bli "livets lys".
Nødlys over 10 km
Det andre nødlyset må løses ut manuelt, bruker et vanlig 1,5 volts batteri, blinker som en blitz 50 ganger i minuttet i 12 timer på ett vanlig 1,5 volts C-batteri (det nest største runde lommelyktbatteriet) og synes på 10 kilometers avstand i klart mørke. AQ 4 er vanntett ned til 500 meter og brukes av politiet, forsvaret, brannvesenet og redningstjenesten. Dette redningslyset kan brukes til flere aktiviteter og fungerer bra som markering for dykkere, båter, ved fjellklatring, langturer i fjell, skog og mark, fallskjermhopping, jakt m.m. Husk for all del at lyset ikke kan erstatte lanterner og at du fort får naboene på nakken hvis du bruker et slikt lys som ankerlanterne. De færreste sover godt i nærheten av en som "blitzer" i ett sett.
Xenon gassrøret sender ut en serie korte meget intense blink gjennom linsen som er laget av klar Lexan. Huset er i ABS-plast, veier 190 gram med batteri og er 16 cm høy og største diameter er 4,5 cm. Prisen er rundt 500 kroner. Vi synes imidlertid dette er en så viktig del av sikkerhetsutstyret ombord - ikke minst nå utover vinteren - at vi nå tilbyr redningslyset som medlemstilbud denne måneden for kr 449,-. (Se annonse). Det er ingen dårlig julegave til båten, skipperen, "the first lady", eller til hele mannskapet.