Tobias 24 Combi

Tobias mot Goliat

I et lite båtbyggeri nord for Bergen bygges ujålete Tobias 24 Combi – den eneste norskproduserte kombibåten i sin størrelse. En ujålete og hederlig tur- og bruksbåt i et marked som stadig sterkere domineres av europeiske storprodusenter.

Publisert Sist oppdatert

Den typisk norske flerbruksbåten mellom syv og åtte meter var lenge ensbetydende med Viknes, Westbas, Hansvik og Saga. Få gjorde dem rangen stridig som de beste i sin nisje. Mellomstore, halvplanende bakveggbåter ble solgt i store antall, med bokomfort og akterdekk skreddersydd norsk skjærgård og båtbruk. Denne delen av markedet er i dag fullstendig dominert av de franske produsentene.

Rett nok kom Askeladden på banen med sin P77 med strak aksel og innenbords diesel våren 2013, men også den er produsert i Polen.

I Austrheim ved Mongstad finnes et hederlig unntak. Tobias Plastindustri AS har full produksjon og god etterspørsel, og har drevet uavbrutt i årtier. Hovedsakelig er det produksjon av arbeids- og fiskebåter som legger beslag kapasiteten, men de har også en kombibåt på programmet. Arvtageren til Tobias 22 Combi på 24-fot ble lansert i 2009 og har fått lite oppmerksomhet, til tross for at den i dag er ganske alene som norskprodusert båt i sin del av markedet.

Sjøegenskaper

Tobias 24 har et skrog som i stor grad bygger videre på 22-fots-skroget til båtbygger Kjell Hopen. 24-foteren kan leveres med motorer fra 70 til 145 hk. Testbåten hadde en 107 hk Yanmar 4JH4-HTE.

24-foteren har i praksis et skrog som ligger nærmere deplasementsskroget enn halvplaneren. Kraftig kjøl og relativt lite bæring akter gjør at denne båten trives best i fartsområdet opp til rundt 12 knop. Som vi også har påpekt i to tidligere tester av Tobias 22, har produsenten en hang til å putte større motorer i dette skroget enn det har fartspotensiale til. Allerede rundt 10 knop legger skroget seg tydelig utover i sving og forskipet reiser seg høyt når man forsøker å presse båten opp mot maksfart, som vi målte til rundt 15 knop. Alle tegn på at “fartsgrensen” er nådd, med andre ord. For å få forskipet ned må flapsene brukes maksimalt, og med tanke på drivstofforbruk og komfort er ikke det en holdbar løsning. Erkjennelsen er derfor at Tobias 24 klarer seg godt med det minste motoralternativet, og at dette er en båt som fungerer veldig bra i deplasementsfart med en øvre marsjfart på rundt 10 knop, og en toppfart på 12-13.

AKTERDEKKET er rent og ryddig, med utvendig førerposisjon og en tverrgående benk akter. En større port i akterspeilet ville vært et pluss.
AKTERDEKKET er rent og ryddig, med utvendig førerposisjon og en tverrgående benk akter. En større port i akterspeilet ville vært et pluss.

Uteplassen

Tobias 24 har et hederlig akterdekk med god innvendig fribordshøyde og med en stålrekke på toppen. Dekket er selvlensende med kraftige gjennomføringer og to dekksluker med adkomst til innvendig dreggkasse og stuverom, samt en stor luke til motorrommet. Siden båten tilfredsstiller kravene i designkategori C, har den ikke låsbare luketerser. På innsiden av akterspeilet er det en tverrgående benk mellom de to faste hjørnekassene. En lav port i akterspeilet kan åpnes for å gjøre adkomsten ut på den beskjedne badeplattformen enklere, men med tanke på at dette er en båt i CE-kategori C som henvender seg til en godt voksen kundegruppe, hadde det forenklet ombord- og ilandstigning betraktelig med en større port og en noe lengre badeplattform i full bredde. Adkomsten ut på dollbordene er helt grei, men bredden på dem er ikke mer enn den bør være. Det er rikelig med solide håndtak og rekker på hyttetaket. Vi savnet et kryssholt midtskips i tillegg til de to akter og to forut.

Båten leveres med utvendig styreposisjon. Herfra har føreren god sikt over styrhustaket og man står i le bak den kombinerte targabøylen og jagerskjermen. Testbåten hadde kalesje med full ståhøyde over akterdekket som ekstrautstyr.

FOR TRE: Salongen gir plass til tre personer rundt bordet. I tillegg kan denne avdelingen gjøres om til en køye for en person.
FOR TRE: Salongen gir plass til tre personer rundt bordet. I tillegg kan denne avdelingen gjøres om til en køye for en person.

Salongen

Via døren i bakveggen kommer man ned i salongen, hvor det er full ståhøyde. Med tanke på båtens størrelse, er det fremfor alt romsligheten vi merker oss – og som mange utenlandske konkurrenter med større akterdekk og mindre styrhus ikke kan varte opp med. På styrbord side, aktenfor førerplassen, er det en sittegruppe rundt et bord. Den doble førerstolen har vendbar rygg, mens det mot akterveggen er et fast sete. Totalt tre personer får plass rundt bordet. Bordet kan senkes slik at man kan re opp en køye her. I dørken under sittegruppen og i den aktre benken er det romslig stuveplass. Via akterbenken har man også adkomst til kabler og slanger til den utvendige styreposisjonen. I forkant av akterbenken er det panel med hovedstrømbryter som burde fått en langt enklere plassering.

Salongen er godt belyst med downlights og en leselampe på akterskottet.

Innredningen består i hovedsak av teak og laminat som er samvittighetsfullt tilpasset, men nokså rustikt i uttrykket. Hyttetaket er kledt med pent skai-polstrede plater.

IKKE HELT GOD: Den doble sittebenken byr på helt grei komfort, men rattet sitter litt for høyt, motorspakene litt for lavt. Hele setearrangementet burde vært hevet noen cm.
IKKE HELT GOD: Den doble sittebenken byr på helt grei komfort, men rattet sitter litt for høyt, motorspakene litt for lavt. Hele setearrangementet burde vært hevet noen cm.

Førerposisjon

Den enkle og nøkterne stilen i båten er vel og bra, og gjenspeiler seg også i prisen. Men førerplassen henger ikke helt med i tiden. Den doble sittebenken byr på helt grei komfort, men rattet sitter litt for høyt, motorspakene litt for lavt. Hele setearrangementet burde vært hevet noen cm. Det er plass til en innfelling av en liten plotter, men konsollen kunne med fordel ha vært designet for minst en 8’’. Her er et 12 volt uttak, men ingen koppholdere og heller ingen plass til å legge fra seg småsaker.

Passasjerstolen står på byssebenken på babord side. Denne kan felles frem slik at man får ekstra avsettingsplass i byssa. Inn under dollbordet er det et åpent stuverom med plass til småsaker, og på konsollen foran passasjerplassen er det et solid håndtak.

Hovedlugar

En stor dør fører inn til en enkel og kurant lugar med en V-køye under fordekket. Køya kan konverteres til en dobbeltkøye med hjelp av ifyllingsplater og ekstra pute. I de støpte benkene er det rikelig med stuveplass. Også langs sidene er det avsettingsplass, men disse mangler fullstendig en skikkelig slingrekant. På styrbord side er det en luke som gir adkomst til installasjonene i førerkonsollen, og bak en tilsvarende luke på babord side er det et stuverom. Det er også et stuverom inn i forpiggen. Belysningen består av to leselamper, men det kunne gjerne ha vært en taklampe her i tillegg. Den runde dekksluken er den eneste ventilasjonen på lugaren, og åpnes i forkant. Vi foretrekker luker som er hengslet motsatt vei for å unngå store mengder vann å lugaren dersom man glemmer å lukke den.

OVERRASKENDE: Byssa forbløffer med sin romslighet og sitt innhold. Skapplass er det også rikelig med.
OVERRASKENDE: Byssa forbløffer med sin romslighet og sitt innhold. Skapplass er det også rikelig med.

Byssa

Også byssa er en positiv overraskelse med tanke på plassutnyttelse. På babord side, forenom toalettrommet, er det en stor byssebenk med totalt fire skuffer og et stort skap. I tillegg er det stuveplass i et skap inn under dollbordet – med andre ord betydelig mer enn man trenger til en weekendtur. Et Wallas kokeapparat med to bluss er felt ned i benkeplaten, og vender man passasjerstolen for å få ekstra avsettingsplass, dukker det opp en stor stålvask og et solid ettgrepsarmatur. Ventilasjonen besørges av et koøye som kan åpnes, samt en mekanisk ventil i hardtopen.

IKKE DUSJ: Toalettrommet er renskåret, men kun med det nødvendigste tilbudet. Et sjøvannstoalett, en vask og en liten hylle
IKKE DUSJ: Toalettrommet er renskåret, men kun med det nødvendigste tilbudet. Et sjøvannstoalett, en vask og en liten hylle

Toalettrom

Helt i akterkant av salongen, på babord side, er det et romslig separat toalettrom. Innredningen er enkel og består av en støpt benk med vask inn under dollbordet, og et mekanisk sjøvannstoalett. Her er ingen skap, kun litt stuveplass med høy slingrekant i benken. Rommet er belyst av en enkel taklampe. I testbåten var det ingen mulighet til å trekke for det store vinduet. Et sett gardiner her ville vært å foretrekke.

GOD ADKOMST til motoren under en stor luke i akterdekket. Rommet er godt støyisolert.
GOD ADKOMST til motoren under en stor luke i akterdekket. Rommet er godt støyisolert.

Motorrom

Den daglige adkomsten til motorrommet foregår lettvint gjennom den hovedluken i dekket – som gjerne kunne hatt en gassløfter. Vil man ha tilgang i forkant av motoren, løfter man enkelt ut trappen i salongen og kommer direkte til reimer m.v. Her sitter også grovfilteret plassert. Vi ville neppe ha plassert det der, men tanken er antakelig at man skal kunne drenere det innenfra i dårlig vær. På babord side av motorrommet er det adkomst til vannpumpe, ekspansjonstank til kjølevæske og manuell septikpumpe. Lett tilgang også til pakkboks til rorhylse og aksel. Også stengekranene er lett tilgjengelig og alle er forsynt med doble slangeklemmer. Batteriene er godt festet på styrbord side, men på grunn av slangene til det solide sjøvannsfilteret, er disse noe vanskelig tilgjengelig. En luke i dekket ville vært en overlegent mye bedre løsning. Testbåten var utstyrt med en hydraulisk kraftblokk. Tilhørende tanker, pumper og slanger la beslag på en god del plass i motorrommet.

KONKLUSJON:

Vi er ikke fullt så imponert over Tobias 24 Combi som vi var da vi testet Tobias 22 Combi. 24-foteren har fått et oppgradert, tidsmessig ytre, men savnet litt mer gjennomarbeidede innredningsløsninger og fremfor alt en bedre førerplass. Men, prisen er tiltalende og bokomforten bra i en bunnsolid og sjarmerende båt som har gode sjøegenskaper og et fartspotensiale opp til 12-13 knop.

PLUSS

+ Pris

+ Bokomfort

+ Akterdekk

MINUS

  • Førerplass
  • Mangler to kryssholt
  • Ombordstigning

FOTO: TROND J. HANSEN OG ATLE KNUTSEN

TESTFAKTA TOBIAS 24 COMBI

SPESIFIKASJONER

Største lengde:

7,70 Meter

Skroglengde:

7,30 Meter

Største bredde:

2,65 Meter

Vekt tørr båt:

2.500 Kg

Vekt fullastet båt:

3.600 Kg

Største dyptgående fullastet:

1,00 Meter

Kapasiteter i liter

 

  • Ferskvann:

150

  • Drivstoff:

160

  • Septik:

40

  • Varmtvann:

22

MOTOR OG FREMDRIFT

Motorfabrikat:

Yanmar

Modellbetegnelse:

4JH4-HTE

Årsmodell:

2012

Drivstofftype:

Diesel

Ytelse ahk:

107

Ytelse kW:

78

Antall sylindere:

4

Max turtall ihht produsent:

3.200 omdr./min

Max turtall i test:

3.100 omdr./min.

Motoralternativer

 

- Alternativ 1

Yanmar 72 hk

- Alternativ 2

Yanmar 107 hk

- Alternativ 3

Yanmar 145 hk

Type fremdrift:

Strak aksel

Propeller:

Radice S8

- materiale:

Bronse

- stigning i tommer:

21x19

- antall blad:

4

ELEKTRISK ANLEGG

Batteribank                   

- type og størrelse:           2x100 Ah AGM

- antall standard:             2x100Ah

- antall testbåt:              1xforbruk + 1xstart

Ladespenning forbruk i volt¹): 14,3

Ladespenning start i volt¹):   14,3

¹) Anbefalt ladespenning: 14,4 volt

MÅL I CM

Dollbord, bredde:

13

Uteplass akter:

199x183

Badeplattform:

50x200

Akterdør

 

  • bredde:

55

  • terskelhøyde:

12

Ståhøyde

 

  • under kalesje:

195

  • i byssa:

190

  • ved førerplass:

153

  • hovedlugar:

143

  • på toalett:

196

Køyemål

 

  • hovedlugar:

220x200

CE-MERKING

                               I ORDEN        MANGELFULLT

Designkategori:                C             

HIN-nummer:                    OK            

Samsvarserklæring:             OK            

Brukerhåndbok:                 OK            

FRA CE-SKILTET

Max antall personer:           Kommer

Max antall pers. og last i kg: Kommer

Max motorstyrke:               Kommer(kw)

FART OG STØY

                     I følge produsent   Testet

Max turtall:         3.500 omdr./min     3.100 omdr./min

Max fart:            -                   14,8 knop

Marsjfart:           -                   12,0 knop

Max støy²):          -                   80 dBA

Støy ved marsjfart:  -                   77 dBA

²) Merknad: 84 dBA er Arbeidstilsynets øvre grense for tillatt gjennomsnittsstøy på en industriarbeidsplass.

TESTRESULTAT ³)

Turtall (omdr./min.) Fart (i knop)   Støy (i dBA)  Merknad

3.100                14,8            80           

2.800                12,5            77           

2.500                10,             73           

2.200                8,0             70           

1.900                7,0             70           

1.600                6,4             67           

1.300                5,2             64           

1.000                4,3             65           

800                  3,6             64           

(Reduksjon med 300 omdr./min.)

³) Målingene er utført med en Yanmar JH4HTE.

TESTBETINGELSER

Temperatur

 

- Luft:

6,0˚C

- Sjø:

7˚C

Vindstyrke:

2-5 m/sek

Tankinnhold ved test

 

- Diesel:

120 Liter

- Ferskvann:

100 Liter

- Septik:

0 Liter

Antall personer om bord:

3

UTSTYR

BESKRIVELSE

STANDARD

EKSTRA

I TESTBÅT

Kalesje

 

X

X

Benk på akterdekk

 

X

X

Baugthruster

 

X

 

Trimplan

X

 

X

Kartplotter

 

X

X

Kalesje

 

X

X

Kjøleskap

 

X

X

Dieselvarmer

 

X

X

Radio/CD

 

X

 

Landstrøm

 

X

X

Defroster

X

 

X

Takluke ved førerplass

X

 

X

Varmtvann

X

 

X

PRIS OG OPPLYSNINGER

Pris fra (inkl. avg.)

805.000 kroner

Pris testet båt (inkl. avg.)

Kommer kroner

Konstruktør:

Kjell Hopen

Produsent:

Tobias Plastindustri AS

Produksjonsland:

Norge

Ytterligere opplysninger:

www.tobias.no

KONKURRENTENE

Viknes 750 Ikke testet i Båtmagasinet

Askeladden P77 Weekend Testet i BM