utgave nr 11 2006

Båtfolk: Ikke en Dag uten båt

Publisert Sist oppdatert

Båtfolk


Ikke en Dag uten båt


Det siste året har NRK-sjømannen Dag Lindebjerg laget en TV-serie om båten. Nå gleder han seg som en unge til å sjøsette åtte programmer om hva båten har betydd for Kyst-Norge. Det er omtrent det samme som for Dag Lindebjerg: En vesentlig del av hverdagen.


TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN
"Der fartøy flyte kan", behendig rappet fra Bjørnstjerne Bjørnson, er tittelen på den nye TV-serien. Den favner vidt, og tar for seg bredden av norsk båtkultur fra elvebåten til det hypermoderne havfiskefartøyet. I dette farvannet mellom snurper og salongbåt trives Dag Lindebjerg aller best.
Fra sport til sjø
- Hvorfor denne fascinasjonen for yrkessjømannen og yrkesbåten?
- Familien min kommer fra strilelandet rundt Bergen, blant annet fra Askøy, forteller Dag.
- Jeg vokste opp med en del av de gamle fiskerne der på 50-tallet og mine første sommerjobber var å spyle sildekasser. Etter hvert fikk jeg også en tresnekke selv. Livet på og ved havet er min identitet - det sitter i ryggmargen på meg. I tillegg var jeg en av de ungdommene som tidlig på 1960-tallet fikk hyre på en Mowinckel-båt og reiste til sjøs - forresten noe av det jeg angrer minst på i livet. På den måten fikk jeg også et nært forhold til sjøfolk og sjømannsyrket. Selv under alle årene i NRK på Østlandet hvor jeg ropte og skrek pasninger, scoringer og passeringstider, var det hele tiden bare tidsspørsmål om når jeg skulle hjem igjen. For her lå så mye og ventet på meg som jeg har hatt et veldig sterkt ønske om å formidle videre: Kystens folk, natur og livet på havet, forklarer Dag, som er positivt hekta på havet og båtlivet.
- Da vi flyttet tilbake til Vestlandet i 1989 kjøpte jeg hus og båt samme dagen, humrer han.
- Det var helt utenkelig for meg å flytte hjem uten at det lå en båt klar ved brygga på Hjellestad. Siden har jeg vært på sjøen.
Ekte mennesker
- Hva er det du finner når du kommer ut i de veiløse grender?
- Først og fremst finner jeg en fantastisk natur. Det er utrolige kulisser som møter deg, og jeg får rett og slett skikkelige følelser når jeg kommer ut i de ytre strøk her på Vestlandet. Dernest finner jeg et folk alle de stedene jeg kommer som jeg ikke finner i byen. Det er en slags ekte mennesker som har levd på naturens premisser på en helt annen måte enn den øvrige befolkningen. Derfor er det viktig for meg å stoppe opp, prate, bli kjent med folk og gjerne lytte til deres historie. Der ligger opplevelsen for meg, forteller journalisten. Nå må han ta ”straffen” etter å ha kost seg mange måneder på sjøen: I kjelleren på NRK-huset i Bergen venter fire-fem måneder med redigering før TV-serien kommer på luften til våren. I løpet av åtte programmer skal han forteller 26 historier om båter og folk. Det blir en reise gjennom mange tidsepoker, til tallrike steder langs kysten.
Gleder seg
- Jeg gleder meg som en unge til å komme på luften med mye av det vi har gjort. Det har vært unike personlige opplevelser som jeg håper vi klarer å formidle videre til seerne.
På sin uhøytidelige måte, som vi kjenner godt fra seersuksessene SommerDag og serien om norske fyr, kommer Dag Lindebjerg til å lose seerne gjennom den norske båthistorien frem til i dag.
- Vi skal lage opplevelsesprogrammer ut fra båttypene - alt fra robåtene, seilbåtene, passasjerbåtene til de store havgående fiskebåtene. Programmene blir en vandring gjennom båtens historie på kystenm, for å gi folk et innblikk i hva båten har vært - og ikke minst hvor viktig den har vært for bosettingen i landet.
- Og selvsagt har vi fått med oss fritidsbåtene. Vi har gjort opptak både hos Askeladden og Dolvik Båtbyggeri for å vise litt av bredden i norsk fritidsbåtproduksjon. Og vi har vært innom alle fiskerihavnene på Vestlandet som var overfylt av fiskebåter for femti år siden, den gang begrepet fritidsbåt ikke engang var påtenkt. I dag er de samme havnene fortsatt overfylt, men nå av et moderne båtfolk på ferietur. Det er spennende å registrere, mener båtmannen Dag Lindebjerg, som selv har utallige nautiske mil bak seg langs vestlandskysten i sin onsøykrysser Lindy.