utgave nr 8 2004

Båtfolk: Terje Formoe, Kaptein Sabeltanns skaper

Publisert Sist oppdatert

Kaptein på egen skute

Terje Formoe (54) skapte Kaptein Sabeltann for 15 år siden. Det ble en av norgeshistoriens største suksesser innen familieunderholdning. Men det tok ti år før Kapteinen lot Formoe få kommando på sin egen skute.

TEKST: JØRN SØDERHOLM

- Det ble så mye jobb at det ikke var tid. Jeg bodde på Sørlandet i nesten 30 år uten båt. Jeg har gått glipp av utrolig mye på denne tiden. Men nå koser vi oss sammen i båten hele familien. Det er en investering i livskvalitet, sier Formoe.

Tur

Vi har dratt ham ut av en hektisk hverdag med jubileumsshowet. Det hadde premiere 9. juli. Ikke bare det, vi har til og med fått bli med Kaptein Sabeltanns "far" ut på båttur. I familiens 2001-modell Aquador 26, langt unna Kaptein Sabeltann, Pelle og Pysa, Maga Khan og Den Sorte Dame, er vi på vei fra Formoes hjemmehavn et sted utenfor Kristiansand. Målet er Fiskebrygga, midt i Kristiansand sentrum. Terje Formoe trenger ikke dra langt av gårde for å ha det fint i båt. Siden han ble båteier for seks år siden har det blitt korte og lengre turer i fjordene og skjærgården mellom Søgne i sør og Lillesand i nord. Nilen, en trang kanal i blindleia, er et av favorittstedene.
- Det er så mange fine steder her, for eksempel Blindleia. Steder vi skal besøke, kjente vi skal hilse på og ukjente vi kan bli kjent med. Det kan ta tid å komme seg til Lillesand, gliser han over trerattet og Volvo Pentas elektroniske motorkontroll.
Aquadoren har en 255 hk dieselmotor brummende under aktersalongen, og den kan skyve den godt voksne båten opp i 36 knop. Det hender ikke så ofte, men det er praktisk å ha muligheten når det trengs. Og marsjfarten på effektive 25-26 knop gjør at det kan gå raskt å svelge noen mil hvis Kaptein Sabeltann skulle kalle. Men båten begynner å bli litt i trangeste laget, og skipperen ser ikke bort fra at han blir å finne som mer enn vanlig nysgjerrig publikummer på neste års Sjøen for Alle på Lillestrøm. Litt mer innvendig plass og en lugar med dør som kan lukkes står på ønskelisten. Men det må vises nøysomhet, for havna der Formoe trives utmerket med å ha båten sin har nemlig 32 fot som øvre grense.

Opp

Terje Formoes arbeid har de siste ti årene utelukkende dreid seg om den beryktede og bejublede sjørøverkapteinen. Fra en beskjeden start i 1989 har det gått jevnt og trutt oppover. Det er - som med de fleste andre suksesser - ikke tilfeldig, men resultat av gode ideer, en klar plan og hardt arbeid. Gjennom mye av 80-tallet jobbet han som markeds- og underholdningssjef i Dyreparkens fritidspark, med ansvar for å skaffe artister til familieunderholdning i parken. Der lærte han hva som fungerte - og hva som ikke gjorde det.
- Der er artisten en av 100 attraksjoner. Hvis barna kjeder seg i fem minutter, forsvinner hele familien raskt til de 99 andre. Det viktigste var å skape en forestilling - fortelle en historie - bygd på tidløs spenning og humor. Som eneste menneskelige vesen hadde jeg kontor i Kjuttaviga. Vann på alle kanter bidro nok også til at det ble en sjørøverhistorie, innrømmer multiartisten Formoe.
Men det er ikke nok å skrive en historie. Det sterke visuelle særpreget er viktig. I utviklingsfasen brukte Formoe to dager bare på å tegne figurene han ville ha fram. Med historien og utseendet vel på plass var det tid for å legge bort skaperen og ta fram strategen.
- Jeg laget en treårsplan for lanseringen av Kaptein Sabeltann. Første år skulle vi kjøre forestillingen, det andre skulle vi få ut en kassett lokalt i Dyreparken og det tredje året skulle vi på TV og lansere en CD over hele Norge. Planen holdt, konstaterer han fornøyd.
Hele tiden har målet vært å gjøre Kaptein Sabeltann til en norsk barneklassiker. Det er langt på vei oppnådd. Et annet mål har vært å gjøre Kapteinen til en internasjonal barnefigur. Til det er TV helt nødvendig, og tegnefilmen om Kaptein Sabeltann er vist på kino i New York og solgt til flere land. Så hvis du et øyeblikk trodde at suksessen skyldes kunstnerisk geni og ren flaks, er det altså herved motbevist. Den gamle piraten er forresten nøye med formene: Ingen, ikke en gang mannskapet, får kalle ham bare Sabeltann.
- Fornavnet hans er nok Kaptein, med stor K, opplyser Formoe.

Fellestrekk

Terje Formoes intensjoner og ønsker med Kaptein Sabeltann har et viktig fellestrekk med det livet Formoe og de fleste andre båtfolk gjerne vil ha på sjøen.
- Opplevelse. Felles opplevelser gir samhold for flere generasjoner. Når både minstemann og bestemor har det bra, da er det en suksess.
- Hva gjør man for å skape familiekos i båten?
- Gjøre? Det er ikke nødvendig å gjøre så mye. Dra til en bukt eller en strand. Bade, rulle i sanden eller fiske noen krabber. Bare la tida gå og være sammen. Man kommer nærmer hverandre av det. Og folk har en helt annerledes holdning til hverandre her ute på sjøen. Alle hjelper hverandre, og det er gjort på et øyeblikk å bli kjent med nye mennesker.