utgave nr 8 2004

TEST: TIKI Navigator

Publisert Sist oppdatert

Test: TIKI Navigator

Godt norsk

Det er nytt, norsk og enkelt å bruke. Karthåndteringen er noe av det beste vi har sett. Men det har sine begrensninger.

TEKST: TERJE BØLSTAD

Tiki Navigator er et nytt kartprogram som er laget for å kunne bruke de gode BSB-kartene fra Maptech. Dette er elektroniske rasterkart som ser akkurat ut som de norske papirkartene, og som det derfor er enkelt å forholde seg til. Programmet har alle av de mest nødvendige funksjoner, og er ifølge produsenten spesielt laget for å være enkelt å bruke for folk flest. Dette er tydeligvis et program som er utviklet av noen som ikke bare kan programmere, men som også har erfaring fra navigasjon på sjøen – og sans for grafikk.

Tre versjoner

Programmet finnes i følgende versjoner: Tiki Light, som er gratis, Oppgradert Tiki Light – som krever at brukeren registrerer seg – men som fremdeles er gratis, og Tiki Pro, som er fullversjonen man må betale for. Alle tre versjoner er egentlig i ett og samme program. Ettersom man oppgraderer, åpnes det for nye funksjoner.
Gratisversjonen kan lastes ned fra www.tiki-navigator.com, eller kjøpes på CD for en symbolsk pris hos Nautisk Forlag i Oslo. Den fungerer med tilkoplet GPS, og kan brukes til seriøs navigasjon på sjøen, men den har noen viktige begrensninger. En av dem er at man kun kan ha én rute med tre kurspunkter – eller veipunkter (VP) som det heter i dette programmet. En annen begrensning er at man kun kan ha ett kartvindu på skjermen.
Hvis man registrerer seg på www.tiki-navigator.com, får man en gratis oppgradering. Da øker antall kurspunkter til 10, og man kan redigere innholdet i alle de 8 databoksene (de som vises på høyre side av skjermen). I tillegg får man noen nyttige funksjoner som notatblokk, startur og kalkulator. Bruk av mus på en PC er ikke alltid så enkelt om bord i en båt i urolig sjø. Derfor kan de fleste funksjoner i Tiki også utføres med hurtigtaster. Tilsvarende kan vi ikke huske å ha sett i andre kartprogrammer.
Produsenten håper naturligvis at du liker programmet så godt at du ønsker å oppgradere til fullversjonen – Tiki Pro. Da får man blant annet et ubegrenset antall kurspunkter og ruter, tre kartvinduer, direkte-rute, nattskjerm og ”digital kartlupe”. Det siste er en nyttig funksjon som gjør at du kan forstørre kartet rundt musemarkøren så lenge du holder høyre musetast nede.

Lett start

Det er enkelt å komme i gang. Les først den medfølgende filen READ_ME.TXT. Der står det hvordan man installerer programmet og eventuelt de medfølgende demokartene. Ved første gangs oppstart leder Tiki deg gjennom en kort og nyttig leksjon, hvor du lærer det mest grunnleggende. Vi installerte og startet programmet uten problemer, og kom hurtig i gang med de viktigste funksjonene. Programmet skal kunne gå på alle versjoner av Windows fra og med Windows 95. Vi testet det på en PC med Windows 2000.

Enkel karthåndtering

Som i alle andre slike kartprogram, kan man kople en GPS til PCen, og få vist posisjonen for eget fartøy på kartet, sammen med fart og kurs, etc. Kartet flyttes etter hvert som båten beveger seg, og nye kart lastes automatisk. Spor (etter egen båt) kan vises og lagres. I tillegg finnes en mengde mer avanserte funksjoner. For eksempel kan andre instrumenter – som dybdemåler, vindinstrumenter og elektronisk kompass – tilkoples via NMEA, og deres data vises på skjermen.
Programmet er meget enkelt å bruke. Spesielt er løsningen for valg, flytting og zooming av kartene eksemplarisk. Likevel savnet vi mulighetene til å zoome litt lenger ut på kartene enn det som er mulig. Man slipper som regel å lukke et vindu i dette programmet. Når man beveger musen bort fra vinduet, lukkes det automatisk. Antall og avstand for avstandsringer kan velges. Alle data – som for eksempel kurs og avstand til et kurspunkt – vises med store tall som kan ses på god avstand.

Kurspunkter og ruter

Det er meget enkelt å tegne ruter på kartet. Det gjøres med noen få museklikk. Tiki gir brukeren kun mulighet til å tegne ruter, og ikke enkelte kurspunkter (som ikke er del av en rute). Imidlertid er det mulig å navigere til et enkelt kurspunkt, med en enkel og nyttig funksjon som kalles direkterute. Programmet kan gi alarm hvis XTE blir større enn en på forhånd valgt verdi. Vil man stoppe navigering i en rute, må man klikke på et felt i rutemenyen merket med det skremmende navnet ”Fjern alle VP”. Siden denne funksjonen heldigvis bare fjerner den nåværende aktive ruten fra skjermen – men ikke fra de lagrede data, burde teksten kanskje ha vært mer beskrivende (og beroligende).
Ruter og kurspunkter kan overføres til en GPS. Vil du ikke ta med PCen om bord, kan du derfor lage kurspunkter og ruter med Tiki Navigator, og overføre dem til GPSen, for navigasjon med GPS og papirkart om bord i båten.

Nyttig simulator

Det beste stedet å lære å bruke et slikt program, er på stuebordet hjemme. Derfor er en simulatorfunksjon viktig. Tiki har en meget god simulator- (eller demo-) funksjon. I den er alle funksjoner tilgjengelige (selv om du bare har gratisutgaven), bortsett fra at man ikke kan ha en GPS tilkoplet for navigasjonsformål. Man kan enten la den simulerte båten gå langs en rute, eller man kan styre den selv ved å kontrollere dens fart og kurs. Det kan være litt vrient å få plassert egen båt på et bestemt sted på et nytt kart, men ved å zoome ut først, går det greit.
Simulatoren (selv i gratisversjonen) har ingen begrensninger på antall kurspunkter. Den kan også brukes til å overføre rute og kurspunkter til en GPS. Dermed kan man sitte hjemme og planlegge så lang tur man vil, og eventuelt overføre rute og/eller separate kurspunkter til GPSen.

Begrensninger

Programmets svakeste side er funksjonene for overføring av ruter og kurspunkter til en GPS. Når man ønsker å overføre en rute eller et kurspunkt, må de først velges og lagres i Tiki Navigator. Så må Tiki Navigator avsluttes. Deretter må det separate programmet EasyGps startes, og GPSen må settes/stilles om fra NMEA til dens spesielle datamodus (som for eksempel hos Garmin heter Garmin). Behovet for endringen av GPSens oppsett sies det dessverre ikke noe om i Tikis hjelpemenyer. Dette blir litt tungvint. Men vi har testet det, og det fungerer greit. Det er ikke mulig å overføre noe fra en GPS til Tiki, men produsenten opplyser at det muligens vil komme i neste versjon. Programmet EasyGps kan lastes ned separat – gratis – fra Internett.
I Windows-sammenheng er Tiki Navigator et ukonvensjonelt program. Mens Tiki går, er det derfor ikke tilrådelig å velge andre programmer ved å trykke på ALT-TAB-tastene. Da kan det skje uforutsette ting. Spesielt kan musemarkøren bli noe uregjerlig. Men vi har ikke hatt noen tekniske problemer med programmet.

Verdt pengene?

Sammen med hver CD med BSB-kart man kjøper følger det med et annet og brukbart kartprogram – Offshore Navigator Lite – gratis. Det store spørsmålet er om de som kjøper BSB-kart synes at Tiki Navigator er så mye bedre enn gratisprogrammet at de er villig til å betale ekstra for det. Vi tror det, men det gjenstår å se. Last ned og prøv gratisversjonen, og avgjør selv.

Oppsummering

Bra
·Fort gjort å lære
·Enkelt å bruke
·God simulator
·Opptil 3 samtidige kartvinduer
·Bestikknavigering
·Norsk tekst på skjermen
·Enkelt å lage ruter
·Direkte rute med ett klikk

Ikke så bra
·Ukonvensjonelt Windows-program
·Overføring av kurspunkter og ruter til GPS

Savnes:
·Styring av autopilot
·Overføring av spor fra GPS

Sammenligning med noen andre vanlige kartprogrammer:

Egenskaper/funksjonerDLSOffshoreSeaClearFugawiOziTiki
NavigatorExplorerNavigator
------------------------------------------
MOB-funksjonNeiJaJaJaNeiJa
Overføring av kurspunkter til GPSJaJaJaJaJaJa
Styring av autopilotNeiJa (*)JaJaJaNei
Simulator-funksjonNeiJaJaJaJaJa
Føring av tekstloggJaNeiJaNeiNeiNei
Spor ("track")JaJaJaJaJaJa (*)
Overføring av spor fra GPSNeiJaNeiJaJaNei
Bestikk ("dead reckoning")NeiJaJaNeiNeiJa
Flere samtidige kartvinduerNeiJaNeiJaJa (*)Ja (*)
Goto Waypoint (kurspunkt)NeiJa (*)NeiNeiJaJa (*)
NattskjermJaJaJaJaJaJa (*)
Kan bruke BSB-kartNeiJaJa (**)JaJa (*)Ja
Kan bruke egen-skannede kartNeiNeiJaJaJaNei
Kan også brukes på PDANeiNeiNeiJaJaNei
Språk på skjermenNorskEngelskNorskEngelskNorskNorsk
Språk i bruksanvisningNorskEngelskSvenskEngelskEngelskNorsk
Ca. pris (inkl mva)1.3001.30001.1005001.300

Våre vurderinger
----------------------------------------
Håndtering av kart-++++++++
Håndtering av kurspunkt og ruter-++++++
Brukervennlighet++ -++++

Kommentarer til tabellen:

(*)Ikke i gratisversjonen.
(**)SeaClear kan foreløpig ikke bruke de nye (beskyttede) BSB4-kartene.

Offshore Navigator Lite følger gratis med når man kjøper en CD med BSB-kart til ca. kr. 1.000. En norsk versjon av Fugawi koster omtrent det dobbelte av den angitte prisen. DLS, Offshore Navigator, SeaClear, Fugawi og OziExplorer er tidligere testet her i Båtmagasinet i henholdsvis nr. 9/2002, 12/2002, 3/2003, 4/2003 og 10/2003.

Ord og forkortelser

"Dead Reckoning"Bestikknavigering. Beregning av egen posisjon, etter

          ført bestikk basert på kompasskurs og hastighet
DLSDet levende Sjøkartet
GPSGlobal Positioning System, også brukt om en GPS navigator
MOBMann Over Bord
NMEAEt sett standarder for overføring av data mellom forskjellige instrumenter om bord i båter
nmNautisk mil
PCPersonal Computer
PDAPersonal Digital Assistant, Pocket PC
VPVeipunkt
WaypointVeipunkt, kurspunkt, stedpunkt, rutepunkt
XTE’Cross Track Error’. Avvik til høyre eller venstre fra den ideelle kurslinje

Mer informasjon

Tiki Navigator AS, telefon 91 31 95 76. www.tiki-navigator.com

Nautisk Forlag AS, telefon 22 00 85 00. www.nautisk.com