utgave nr 11 2004

GPS test: Magellan eXplorist 100

Publisert Sist oppdatert

Test: Magellan eXplorist 100

Førsteklasses land-GPS

Dette er en av Magellans beste og rimeligste GPSer på mange år. Mottakerfølsomheten er den beste vi har sett, men manglende MOB og XTE gjør den uegnet på sjøen.

TEKST: TERJE BØLSTAD

Vi var så heldige at vi fikk tak i det første eksemplaret av eXplorist 200 på norsk jord. Det er Magellans nyeste håndholdte GPS. Egentlig ønsket vi å teste eXplorist 100. Forskjellen på de to er fargen på plasten samt 200s innebygde bakgrunnskart og nesten tusenlappens høyere pris. Eksemplaret vi testet hadde et mer primitivt kart enn de som går ut til kundene. GPSen har vært testet i sammenhengende bruk i flere uker.
eXplorist 100 er en liten og delikat GPS, hvor man tydeligvis har lagt meget stor vekt på at den skal være lett å lære, og enkel å bruke. Bortsett fra at Magellan ikke har klart å lage en tilgjengelig bruksanvisning som forklarer hvordan den skal brukes (i hvert fall ikke som vi har sett), er det blitt en meget god GPS, men med en noe begrenset funksjonalitet. I pakken lå det med en to-siders ”Les-dette-først” veiledning på norsk, en 16 siders engelsk ”Basic User Manual”, og en CD.
Meningen er at de fullstendige brukermanualene skal ligge på CDen, men de lot seg ikke åpne med vår versjon av Acrobat Reader. Til gjengjeld har eXplorist en slags innebygd bruksanvisning. Det er mer som brukertips å regne, men nyttig likevel.

Uovertruffen følsomhet

Dette er en av de første GPSer på markedet med 14 kanaler. 12 for mottak av vanlige navigasjonssatellitter, pluss to for Egnos-satellitter. Aldri tidligere har vi testet en GPS med så god mottagerfølsomhet. Det er spesielt viktig for bruk på land, hvor høye bygninger og trær ofte skygger for – og svekker – de svake satellittsignalene. Selv om vi brukte GPSen under dekk, inne i bolighus og i biler, opplevde vi sjelden at den mistet posisjonen. Sammenlignet med de beste Garmin GPSer, er dette rett og slett imponerende. Merkelig nok krever den imidlertid meget gode mottagerforhold når enheten slås på. Ved mindre gode forhold klarte den ikke å finne en posisjon i det hele tatt. GPSen gir ingen alarm eller melding når den mister posisjonen. Den sist beregnede posisjonen vises som om ingenting er hendt, og det kan være direkte farlig.
Takket være en gummilist som går rundt hele GPSen, sitter den godt i hånden. Skjermen er god. Fire gråtonenivåer gir fine skjermbilder, selv om oppløsningen er begrenset. Knappene er meget små, og egner seg ikke for bruk med votter eller hansker på. Den største knappen midt på er av joystick-typen, og fungerer godt både som piltaster og enter-knapp (ved å trykkes ned). En esc-knapp virker godt som en tilbaketast i alle sammenhenger.
Det er fire hovedsider: Satellitt, kart, kompass og posisjons. De fungerer godt, og er enkle å forholde seg til. På enkelte av dem kan man selv velge hvilke data som skal vises. Blant valgmulighetene er peiling, avstand, fart, kurs, ETA, ETE, høyde, tid og dato. Gjennomsnittsfart og XTE savnes. For øvrig har GPSen alt som trengs som å bruke kurspunkter, ruter og sporlogg.
Det er enkelt å lage kurspunkter, inklusivt å legge inn egne navn, etc. på dem. I tillegg kan det legges inn en kort setning (inntil 20 tegn) på hvert punkt.
En morsom og fin funksjon som vi ikke har sett på noen andre GPSer, er sol- og månekompass. Denne GPSen har verken MOB-funksjon (mann over bord), motorveiside eller XTE (cross track error, avvik fra ideell kurslinje). Derfor er den lite egnet for bruk på sjøen.

Ukonvensjonelt

Oversettelsen til norsk er nærmest perfekt på denne GPSen, men enkelte andre ting er ikke så bra – eller i beste fall uvanlig. Klokken kan kun vises i engelsk/amerikansk 12 timersformat (AM/PM). GPSen kan ikke selv finne beregne lokaltid eller sommertid.
Kurspunkt (waypoint) kalles her Severdighet (!). Det som på andre GPSer heter Innstillinger, heter Preferanser på GPSen, men Innstillinger i den innebygde bruksanvisningen.
Satellittsiden forsøker å vise omtrent hvor på jordkloden egen posisjon er, og tegner omtrent hvor satellittene er plassert i forhold til det. Det blir lett forvirrende i forhold til andre GPSer. Enkelte satellitter tegnes/vises bare delvis
GPSen mangler plugg for datakabel, og kan ikke koples til en PC. For noen er dette kanskje ikke så viktig, men for andre vil det være helt avgjørende ved valg av GPS.

God kvalitet

GPSen har bestått alle våre tester med glans. Fem timer i fryseren og en tur under vann gikk uten problemer. Batterilevetiden var spesifisert til 14 timer, men vanlige alkaliske batterier varte ca. 20 timer. Batteriindikatoren fungerer bra med alkaliske batterier, men viser noe feil med oppladbare NiMH batterier. Bakgrunnsbelysningen på skjermen fungerer godt, med to intensitetsnivåer. Fargen er rød, ideelt for ikke å ødelegge mørkesynet.
GPSens programvare er stabil, uten alvorlige feil. Men helt feilfri er den ikke. Forsøk på å gjøre om et spor til en rute, resulterte i en uforståelig feilmelding. Selv med nautiske enheter (NM/M/knop) insisterer GPSen på å bruke fot som måleenhet på kartsiden. Prosessoren er ikk verdens raskeste.

Overraskende Egnos

eXplorist viser når den mottar signaler fra EGNOS/WAAS. Det har vi aldri sett på noen annen GPS før. Da det ble mottatt EGNOS-signaler, ble posisjonsnøyaktigheten ikke alltid bedre – heller tvert om! Uten EGNOS-signaler rapporterte denne GPSen stort sett en nøyaktighet bedre enn 15 meter. Med Egnos har den vesentlig dårligere, over 60 meter. EGNOS skulle vært operativ fra våren 2004, men driver fremdeles med prøvesendinger. Men at prøvesendingene skal gi dårligere posisjonsnøyaktigheten er oppsiktsvekkende, og interessant i seg selv. Dette stemmer med det andre også har funnet ut. Alle som har mulighet til det, bør derfor SLÅ AV for mottak av Egnos signaler på sin GPS - i hvert fall inntil videre. Det er ikke mulig på eXplorist.

Sammendrag

Pluss:
+ Liten og hendig
+ Enkel å bruke
+ Meget følsom mottager
+ Mister sjelden posisjonen
+ Sol- og måne-kompass
Minus:
- Kan ikke tilkoples PC
- Små taster
- Begrenset funksjonalitet
- Ingen lydalarm
- Ingen alarm hvis posisjonen mistes
- Ingen motorveiside eller XTE
- Manglende bruksanvisning (?)

Magellan eXplorist 100


Størrelse (LxBxH i mm)117x53x33
Vekt med batterier (i gram)110
Antall kanaler14
Antall kurspunkter500
Antall ruter20
Antall punkter i sporlogg2.000
Språk på skjermNorsk
Språk i bruksanvisningNorsk
MOB-tastNei
Tilkopling for ekstern antenneNei
Tilkopling av ytre strømforsyningNei
Antall batterier2xAA
Batteri levetid i sparemodus14 t
Skjerm størrelse (mm)46x36
Skjerm oppløsning (i antall pixels)100x64
Akustisk (lyd) alarmNei
Batteri-indikatorJa
Satelitt status-sideJa
Bakgrunnsbelysning på skjermJa
Bakgrunnsbelysning på tasterNei
Vanntett (ihht IPX7)Ja
FlyterNei
Temperatur-område-10 til + 60°C
NMEA inn- og utgangNei
Opp- og nedlasting av kurspunkterNei
Trip-funksjonerKun tripteller
Simulator modusNei
Tidsjevning av hastighetNei
Anker-alarm, etcNei
MotorveisideNei
XTE (Cross Track Error)Nei
UTM (landkart)-dataJa
Støtte for EGNOS/WAASJa
Garantitid2 år

Våre vurderinger:
------------------------------------
SkjermkvalitetGod
BruksanvisningIkke sett
BrukervennlighetMeget god
Mottagerens følsomhetMeget god
Teknisk kvalitetMeget god
Anbefalt for bruk på sjøenNei

Ca pris (kr. inklusiv mva)1.900

Mer info?

Semitronic AS, telefon 22 80 49 20. www.semitronic.no www.magellangpscom