utgave nr 7 2011

Kysten rundt: Stolte vikingskiptradisjoner mm

SUNNMØRE: Båtbyggermiljøet i Bjørkedalen i Volda kommune på Sunnmøre har eksistert i 1000 år. Stedet er blant annet kjent for bygging av flere vikingskip....

Publisert Sist oppdatert

Fremdeles bygges det vikingskip her, og i Bjørkedalen finnes det kopi av flere vikingskip, som Osebergskipet og Gokstadskipet. To av disse kopiene er ”Tori” og ”Gange-Rolf”. De blir i sommersesongen brukt til turer på det idylliske Bjørkedalsvatnet, som er omkranset av vakre og ville sunnmørsfjell. Her kan turistene få oppleve å være om bord i et ekte vikingskip, mens den lokale guiden forteller om skipenes lange og spennende historie. Bjørkedalen er et vakkert sted som mange turister besøker. Den store attraksjonen er møtet med vikingskipene og det gamle tradisjonsrike båtbyggermiljøet som fremdeles eksisterer.

Cruiserekord i sogn

TEKST OG FOTO: FRODE KLOKKERNES

SOGN: Sognefjorden er ved flere anledninger blitt kåret til ”verdens beste reisemål”. Dette er nok en medvirkende årsak til at det denne sommeren blir satt cruiserekord. Til sammen 132 skip, med 155.000 passasjerer, vil besøke Sogn i sommer. De fleste av skipene har Flåm som reisemål, og her er det nok turen med den spektakulære Flåmsbanen fra Flåm til Myrdal som er det store høydepunktet.
Men Gudvangen innerst i verdensarvfjorden Nærøyfjorden er også et populært reisemål for cruiseskipene som tar turen inn Sognefjorden. Skipene som kommer hit blir stadig større. Det er et flott syn å se de stilige skipene omkranset av vakre og ville vestlandsfjell.

Teater i havgapet

TEKST OG FOTO: FRODE KLOKKERNES
KINN: For båtfolket som reiser langs Vestlandskysten, er sagaøya Kinn vest for Florø et kjent navn. Ikke minst på grunn av fjellformasjonen Kinnaklova, som med sin spesielle profil er et kjent seilmerke for alle sjøfarende. Men visste du at det på denne øya ytterst i vest hver sommer blir fremført et historisk spill?
Kinnaspelet ble første gang oppført i 1985, og siden den gang har Kinnaspelet vært en årlig begivenhet. Nærmere 80.000 mennesker har på disse årene sett forestillingen. Spillet har sin handling fra Kinn, med innføringen av reformasjonen i 1537 som ramme, men her finnes også barske vikingscener. I år blir Kinnaspelet arrangert 18.og 19.juni, på Norges vestligste teaterscene. Her er himmel og hav naturens egne kulisser, sammen med den gamle Kinnakyrkja og Ytterøyane fyr som troner i det fjerne.
Så båtfolket som er på Vestlandstur i juni bør ta turen innom Kinn for å få med seg denne opplevelsen som Kinnaspelet er. Det å kunne oppleve teater på de ytterste skjær i havgapet, er slett ingen dagligdags kost for båtfolket på tur langs kysten vår.

Lyngør fyr for allmennheten

TEKST OG FOTO: HANS DUE

LYNGØR: Det var stor festivitas da fyrvokterboligen på ærverdige Lyngør Fyr, som ble bygget i 1879, ble åpnet for allmennheten lørdag 7. mai. Da kunne fruktene av tre års dugnadsinnsats og 1300 dugnadstimer fra Aust-Agder Turistforening høstes og Lyngør Fyr innlemmes i Kystledhyttenes rekker. Dette var Den Norske Turistforenings 470’ hytte, og den ble realisert takket være godt samarbeide med Kystverket og Redningsselskapet.
Styreleder i Aust-Agder Turistforening, Svein Hjorth-Olsen ledet sermonien og lot Tvedestrands-ordfører Jan Dukene trykke på åpningsknappen som aktiviserte tåkelurtutet fra Lyngør fyr. Jens Ragnar Larsen, som har ledet dugnadsarbeidet på turisthytta, kunne presentere 22 sengeplasser, kjøkken, flere oppholdsrom, dusj og do i to fredede hus for de ca 120 fremmøtte som deltok på åpningssermonien. Musiker og forfatter Ketil Bjørnstad, som har bodd 16 år på naboøya Sandøya, urfremførte en egen komposisjon tilegnet Lyngør fyr. Musikkstykket gikk naturlig nok i E-moll som er tåkelurlyden til fyret. Mest stemningsfult av alt var kanskje da han fremførte sin aller mest kjente komposisjon, ”Sommernatt ved fjorden”.
Kunstnerne Kjell Nupen og Tony Larsen stilte ut noen av sine verker i den ene av de to bygningene, den såkalte kunstnerboligen og Torungenpoeten Sondre Foyn Gullvåg leste spesialskrevet dikt til Lyngør fyr. Rammen rundt det hele satte Arendals-koret Cantabile.
De fremmøtte ble servert smakebiter av villsaukjøtt og villsaupølse, laget på villsau fra Aust-Agders andre kystledhytte på Torungen utenfor Arendal.


Krim på båtturen?

Næringsminister Karl Figens selvmord ble slått stort opp – det er tross alt ikke hver dag et regjeringsmedlem velger å ta sitt eget liv. Samtidig mister Abel Eik journalistjobben, og samboerskapet knaker faretruende i sammenføyningene. Men når det viser seg at Bente Figen, næringsministerens datter, mistenker at noe ikke stemmer med farens selvmord, kommer Abel Eiks erfaring fra Spesialstyrkene til nytte. Sammen starter de to å lete etter sannheten – og det viser seg at den er mørkere enn noen kunne ane.
Forfatter Rune Angell-Jacobsen har bakgrunn fra E-tjenesten og er en av Norges mest leste forfattere med over 100 bøker bak seg. En statsråds død er første roman om krimhelten Abel Eik. Bok nummer to om Abel Eik, Drapsmenn, blir utgitt nå i juni 2011. Båtmagasinets lesere kan kjøpe boken for halv pris ved å gå inn på www.allerbok.no. Noe å kose seg med på båtturen i sommer?

Alt håp er ute

Vi har lært en gang at det er det løpende vedlikeholdet som teller. Det begrenser jobben og holder verdiene oppe. Noe løpende vedlikeholdsprogram er neppe fulgt på denne engang så stolte Grand Banks som ligger fortøyd på selveste promenadebryggen ut til Kongen i Oslo. Her er alt håp ute. Vi skal ikke spekulere i årsaker og sammenhenger, men dette er et virkelig trist syn for alle som med respekt og glede har et forhold til båt og båtliv, og slett ikke noe hyggelig syn hverken for svermende på brygga, turister eller båtfolk som legger sin tur til hovedstaden. Men kuriøst nok, her ute på Kongen kan de da ta en titt på den styggeste båten og kanskje den vakreste. Et vårstelt Kongeskip ligger i bøya bare 100 meter unna. (Foto: Amund Rich. Løken).