utgave nr 8 2005

Kysten rundt - september 2005

Publisert Sist oppdatert

Havnefestival i Stavanger

4.-7. august arrangeres det for første gang en havnefestival i Stavanger. Det skal være en kystkulturfestival, supplert med flytende båtutstilling og utstillinger i telt på land.
- Publikum skal kunne rusle gjennom boder, se på båter, lukte på tjærebehandlet tauverk og få seg mat og drikke. Barna blir aktivisert med blant annet fiskekonkurranse, bygging av krabbeteiner og mulighet til å lære bøting av fiskegarn. Sjøspeidere, Redningsselskapet og fagfolk i båtbransjen er til stede med råd til småbåtfolket, sies det i pressemeldingen om arrangementet.
For voksne blir det blant annet kurs i dieselmotorlære og bruk av GPS. Festivalen arrangeres av bladet Båtforeningen i samarbeid med arrangementfirmaet Høydepunkt AS.

Lindesnes-kanal i 2007

Spangeriedkanalens Venner har samlet inn den siste, avgjørende millionen for å bygge en kanal over Lindesneshalvøya. Det melder Vest-Agder Fylkeskommune på nettsted.
Fylkeskommunen dekker totalt ni millioner av en kostnadsramme på 35 millioner. Det øvrige dekkes av private midler, stort sett samlet inn av Spangereidkanalens Venner.
Spangereidkanalen innerst på Lindesneshalvøya blir ca 800 meter lang og 12-16 meter bred. Dersom byggearbeidene kommer i gang i år, kan båtfolket sommeren 2007 gå gjennom denne kanalen i stedet for å utfordre havet og været rundt Lindesnes.

Må flytte båt 60 cm

En nabokrangel i Sande er avgjort av fylkesmannen i Vestfold. Krangelen dreide seg om vinterlagring av en 33 fots båt i en hage, 40 cm fra grensa til naboen. Naboen irriterte seg over at båten skjermet for sol og utsikt, og klaget til kommunen.
Nå har fylkesmannen stadfestet kommunens avgjørelse om at båten skal stå minst en meter fra nabogrensa. Båteieren er altså pålagt å flytte båten 60 cm til neste vinterlagring, i underkant av tre eksemplarer av Båtmagasinet lagt ved siden av hverandre.

Eva den første

Eva Hustad (46) fra Hasvik er Norges første kvinne med tittelen båtbesiktigelsesmann. Etter et kurs i regi av Norske Sjø fikk hun sertifikatet med den maskuline tittelen.
Hun er egentlig utdannet radiotelegrafist, men kom seg aldri til sjøs. Til daglig arbeider hun i flytårnet på Hasvik Lufthavn, mens fritiden i stor grad nytes på sjøen. For ti år siden fikk mannen Lars invitasjon fra Hasvik Båtforening, men ikke hun. I ren trass meldte hun også seg inn, som foreningens hittil eneste kvinne.
Før dette kurset fantes det ingen besiktigelsesmenn mellom Harstad og Kirkenes. Hun deltok på Norske Sjøs kurs i Hammerfest sammen med sin mann og åtte andre nå nybakte besiktigelsesmenn fra Vest-Finnmark.

Baklengs til Hellas

Ivar Samuelsen (55) fra Vestby i Akershus har tatt ett års permisjon fra lærerjobben for å ro til Hellas.
Turen startet fra Son om morgenen sankthansaften. Reisen skal foregå med en åpen Åfjordfæring fra 1930.
Ferden går sydover svenskekysten mot Danmark, langs østkysten av Danmark til Kiel, gjennom Kielerkanalen til Nordsjøen. Ved Wilhelmshaven entres kanalsystemet som til slutt bringer ham til Middelhavet ved Marseille.
Deretter bærer det sydover langs Italias vestkyst. Etter å ha rundet sydspissen forlater han Italia ved Otranto, 50 nautiske mil fra den greske ferieøya Korfu. Fra Korfu går ferden videre sydover, inn i Egeerhavet. Turen vil etter planen avsluttes ved landsbyen Platanidia på halvøya Pilion utpå våren neste år.
Som de fleste gamle færinger er også denne utstyrt med rigg slik at han kan veksle mellom å seile og ro. Seilingen må foregå når vinden kommer bakfra eller fra siden, den grunne kjølen gjør disse båtene nærmest umulig å seile i mot vind.
- Jeg vil tilbake til det enkle, primitive livet. Fjerne meg fra tidsfrister og stress, bare bli fysisk sliten. En slags frihet, sier Samuelsen.
Han har tidligere gått på sine føtter gjennom Europa og inn i Asia, der han etter 18 måneder endte i Isfahan.