PRØVEKJØRT: SEALINE C390

Utadvendt og åpen kupébåt

Sealine C390 er en smart og sosial kupébåt med mye plass både ute og inne, for deg som har råd til å bruke over fem millioner kroner på båtkjøpet.

Publisert Sist oppdatert

Sealine C390 er som navnet indikerer 39 fot, eller nesten 12 meter. Båten er stor på alle måter, den er bred og høy, og innredningen er presset maksimalt ut mot skrogsiden. For å få mest mulig innvendig plass, er det en assymetrisk dekksløsning med bredest dollbord på styrbord side.

Under dekk finner du tre kabiner og to bad. Innenfor bakveggen finner du bysse på styrbord side og salong på babord side, mens førerplassen står på styrbord side. Det er en dør ut fra førerplassen, noe som er praktisk ved tillegging og behagelig når du er utpå i 30 varmegrader, slik det var den vindstille sommerdagen da Båtliv prøvekjørte båten i Oslofjorden.

DØR: Praktisk med dør ut fra førerplassen.
DØR: Praktisk med dør ut fra førerplassen.

SEALINE C390

skjermbilde20190828kl.10.15.30

Båten er helt klart i sitt rette element på slike varme sommerdager. Vi vil kalle Sealine C390 en svært utadvendt båt, og med det mener vi at båten lett kan åpnes opp, og man kan være under åpen himmel.

Nesten hele bakveggen kan skyves til side i form av en foldedør. På styrbord side er det en bardisk, og et vindu fra salongen til akterdekket, som kan vippes opp. Dermed får man en uteservering, kall det gjerne anretning, på akterdekket. Og på akterdekket er det en stor L-sofa i nesten hele båten bredde. Det er her man gjerne inntar frokosten i morgensolen, med maten stående på disken eller det store salongbordet med plass til fem–seks personer.

AKTERDEKK: Det er herlig å åpne opp båten til anretning og sofagruppe på akterdekket.
AKTERDEKK: Det er herlig å åpne opp båten til anretning og sofagruppe på akterdekket.

Dette er samme løsning som du finner på søstermodeller som C330. Hanse har utviklet en klar profil på Sealine etter kjøpet av dette merket for noen år siden. Konseptet til C390 er nesten helt likt som lillesøsteren, bare med større plass og flere smarte løsninger.

Vi stengte alle dører, luker og vinduer for å teste lydnivået under kjøring. Med 30 grader i skyggen ute, ble det varmt som i en badstue inne, og du verdsetter virkelig å kunne åpne den store takluken over salongen og bakdør og luker. Sealines konsept kjennetegnes av mange store vindusflater. Fra salongen er det panoramautsikt, men også i kabinene under dekk er det store vinduer, og dessuten ventiler i alle vinduene som kan åpnes for å slippe inn luft. På varme dager er det altså godt med lufting, men det er tross alt ikke dem det er flest av i Norge.

SALONG: Kjent løsning med bysse på styrbord og salong på babord.
SALONG: Kjent løsning med bysse på styrbord og salong på babord.

Takluken over salongen er elektrisk og kan enkelt lukkes og åpnes i mer normalt norsk bygevær. Over akterdekket er det en softtop-luke som enkelt kan skyves tilbake for hånd. Det er også mulig å sette på kalesjevegger rundt akterdekket. Med varmeapparat med utløp mot akterdekket får man da en lun og fin salong på akterdekket med plass til fem–seks personer, i tillegg til innvendig salong med plass til omtrent like mange mennesker. Denne åpne løsningen gjør Sealine C390 til en svært sosial båt.

Og når vi først snakker om sosiale kvaliteter må vi også nevne solsengen på fordekket. Den er gedigen og har plass til tre personer. I tillegg er det en smart benk på fordekket, hvor ytterligere tre personer kan benke seg med morgenkaffen eller ankerdrammen.

Rederkabinen

Under dekk er det, som nevnt, tre kabiner og to bad. Straks du kommer ned leideren (trappen) forover fra salongen får du en kabin på hver side. Kabinen på styrbord er den minste, men her er det dobbelkøye, skap med speildør, bokhyller og et stort vindu med ventil som kan åpnes. Kabinen på babord er noe større, med to separate køyer, skap med speil, rad med skuffer over vinduet, og også her et langsgående vindu med ventil. I begge kabinene er det begrenset med plass over køyene, men det er lyst og åpent og føles ikke trangt eller innestengt.

Rederkabinen er forut. Her er det speilskap på begge sider og nattbord med stueplass og hyller på begge sider av en stor dobbelkøye. Dessuten er det 240 volts uttak på begge sider og automatisk ladebrett for mobiltelefonen. Med ventiler i begge skutesider, og luker som kan åpnes i dekket over, får man inn svært mye lys og luft i kabinen forut. Her er det også et stort bad med eget dusjavlukke tilknyttet kabinen. I tillegg er det altså toalett med dusj på styrbord side for de to midtkabinene.

REDERLUGAR: Sealine C390 har stor rederlugar forut med eget bad.
REDERLUGAR: Sealine C390 har stor rederlugar forut med eget bad.

Innredningen er moderne og lys med paneler av imitert tre i lysegrå farge, mørkere dørkplater og beige sofa og førerstol, hvor rattet og konsollen er sort. Kjøperne står fritt til å velge ulike fargeløsninger. Du kan også velge ulike innredningsløsninger, der den minste kabinen alternativt kan leveres som stort stuerom i stedet. Valgfriheten gjelder også skroget, som kan folieres i mange ulike farger. Vår testbåt hadde brunt skrog, men vi har også sett denne modellserien med blått og hvitt skrog.

TRE KABINER: Båten har tre kabiner og to bad.
TRE KABINER: Båten har tre kabiner og to bad.

Maskineringen på testbåten er doble Volvo Penta D6 som hver yter 370 hestekrefter, og hekkaggregat. Med denne motorpakken skal toppfarten være 34 knop. Standard er to D4-maskiner på 300 hk, som gir en toppfart på 27 knop.

Maskinene kontrolleres av Volvos EVC-system. Her har du to spaker, slik at motorene kan kjøres uavhengig av hverandre, men også et joystick-system for manøvrering i havn, som tar i bruk begge motorene og beveger båten dit du peker med joysticken, også rett sidelengs.

DOBLE: Det er greit å komme til de to Volvo Penta D6-maskinene.
DOBLE: Det er greit å komme til de to Volvo Penta D6-maskinene.

Joystick

FjordSailings Terje Wilhelmsen manøvrer den store båten imponerende enkelt ut av den trange havnen innerst i Vollen Marina. Ingen tvil om at joystick-løsningen fungerer godt for dem som har litt erfaring med denne. Nå skal det sies at vi prøvekjørte på en vindstille dag. Den voluminøse båten har et ikke ubetydelig vindfang, og den relativt grunne skrogformen gir betydelig avdrift når det blåser friskt. Da er det greit å kunne gå sidelengs med joysticken.

FØRERPLASS: Oversiktlig og fin førerplass med dobbeltsete.
FØRERPLASS: Oversiktlig og fin førerplass med dobbeltsete.

De to maskinene gir bra med kraft. Båten fås standard med to Volvo Penta D4-maskiner som yter 300 hestekrefter, men den store motorpakken på doble D6 på 370 hk virker helt riktig for båten. Den løfter nesen litt når vi gir gass, og vi kjører maks trim ned med baugen. Da går den fra tomgang til 33 knop på mindre enn et minutt. Ikke bare akselerer den raskere med trim inn, men du beholder også utsikten forover, som ellers kan bli forstyrret når baugen reiser seg. Båten faller nesten trinnløst ut av plan. Den marsjer fint i ca 24 knop på 2800 omdreininger, og da er drivstofforbruket litt under 100 liter i timen, eller fire liter på (nautisk) mila. Wilhelmsen forteller at han brukte 850 liter på hjemturen fra København til Oslo, da han hentet båten i Greifswald tidligere i sommer. Ifølge ham gikk båten fint i sjøen på turen fra Tyskland. Vi får ikke prøvekjørt båten i noe sjø å snakke om, og må nesten ta selgeren på ordet. Skroget har en nokså dyp V-form for å skjære gjennom sjøene.

34 KNOP: Toppfarten var 34 knop med motorpakken i testbåten.
34 KNOP: Toppfarten var 34 knop med motorpakken i testbåten.

Det vi kan fastslå, er at båten svinger fint. Den lystrer rattet presist, og legger seg behagelig inn i svingene. Bevegelsene virker myke og fine når vi treffer egen hekksjø. Svingradiusen er forholdsvis kort, samtidig som båten holder farten imponerende godt gjennom svingen. Unnamanøvere går altså greit med denne båten. Rattet er sporty og godt å holde i, og oversikten over instrumentene er veldig god. Det er plassert kamera akter på hytta, slik at båtfører kan se avstanden til brygga når hun bakker inn i båsen. Praktisk er det også med dør ut på siden, slik at du kan stikke hodet ut og kommunisere med mannskapet. Wilhelmsen sto faktisk på utsiden og manøvrerte med joysticken for å få best mulig oversikt da vi gikk ut av den trange havnen.

Fenderne fikk plass i de store ankerbrønnene forut. Det er også plass til fendere og tauverk i sofabenkene på akterdekket.

Stueplass

Sealine-konseptet er rett og slett og bra, og den tyske produsenten bruker solide leverandører som Volvo Penta-maskiner og VoltMaster elektrisk anlegg. Vi finner også noen positive overraskelser, som en svært solid og dyp nødleider som kan trekkes ut fra skutesiden på babord om man ramler over bord. Dette er et EU-krav, men vi har sett kjente produsenter løse dette med en syltynn taustige i høy skuteside, som i praksis gjør det umulig å komme opp. I den solide rekka og pull­piten er det en liten åpning og treplate forut over ankeret, som er noe du vil sette pris på om du skal i land den veien til høy kai eller til fjellet i naturhavn.

Her er i det hele tatt mange smarte løsninger. Ryggen på sofaen på akterdekket kan senkes elektrisk, og det samme kan bordet på akterdekket, og vips så har du en enorm solseng helt akter.

Likeledes kan sofaen i salongen inne med et enkelt grep konverteres til to seter i kjøreretningen under fart, og du kan lage en sjeselongløsning i den samme sofaen. Det kan også være en fordel for rygg og armer at akterdekket heves elektrisk når du skal komme til motorrommet. De to maskinene gjør at det ikke er veldig mye ekstra plass, men du kommer lett til sjøvannsfiltrene og andre viktige komponenter for service av motorene.

Så finner vi jo også noe å sette fingeren på. Her er det først og fremst dårlig med stueplass i byssa. Sealine-konseptet inviterer til livlig sosialt liv om bord, og da må det være plass til store kasseroller og mange tallerkener og glass. Det finnes sikkert en løsning på dette, men umiddelbart savnet vi litt mer plass til å stue mat og bysseutstyr rundt byssa.

Vi er heller ikke udelt begeistret for de skarpe kantene som finnes blant annet på salongbordet. Designet på moderne båter er ofte litt kantete i funkisstil. Dette ser stilig ut på messer, og gjør det rimelig å produsere elementene, men i en båt i fart kan det gi skader om man mister balansen i bølger. Det er en grunn til at skutestilen består av runde og buede former. Også luka over baren på akterdekket kan utgjøre en sikkerhetsrisiko om den står åpen under fart.

I testskjemaet scorer Sealine C390 jevnt over bra på de fleste punktene. Vi har et punkt for avstenging for barn, og her trekkes det ned for muligheten til å klyve over sofaryggen på akterdekket, men dette er neppe det viktigste punktet for de fleste, og det er uansett mulig å stenge bakdøren så ingen slipper ut på akterdekket om natten.

Jeg innrømmer samtidig at dette er småplukk, og konstaterer at tapet av håndverksmessig kvalitet er prisen for en ny generasjon med innovative og masseproduserte båter fra europeiske verft som Hanse, Jeanneau, Galeon og Bavaria, som alle gir deg mye volum og sosiale løsninger for pengene. De leverer på det de er bygget for, nemlig gode opplevelser med mennesker man er glad i, og helst på fine dager med behagelige forhold på sjøen.

Samtidig vegrer jeg meg for å skrive at dette er en billig båt. 5,4 millioner kroner er veldig mye penger, og tilsvarer en bruttoårslønn over ti år for de fleste av oss. Så er det også et flytende landsted med tre soverom og to bad vi her snakker om.

UTADVENDT OG ÅPEN: Sealine C390 er en smart og sosial kupébåt med mye plass både ute og inne, for deg som har råd til å bruke over fem millioner kroner på båtkjøpet.
UTADVENDT OG ÅPEN: Sealine C390 er en smart og sosial kupébåt med mye plass både ute og inne, for deg som har råd til å bruke over fem millioner kroner på båtkjøpet.
REDERLUGAR: Sealine C390 har stor rederlugar forut med eget bad.
REDERLUGAR: Sealine C390 har stor rederlugar forut med eget bad.
AKTERDEKK: Det er herlig å åpne opp båten til anretning og sofagruppe på akterdekket.
AKTERDEKK: Det er herlig å åpne opp båten til anretning og sofagruppe på akterdekket.
TRE KABINER: Båten har tre kabiner og to bad.
TRE KABINER: Båten har tre kabiner og to bad.
DØR: Praktisk med dør ut fra førerplassen.
DØR: Praktisk med dør ut fra førerplassen.
FØRERPLASS: Oversiktlig og fin førerplass med dobbeltsete.
FØRERPLASS: Oversiktlig og fin førerplass med dobbeltsete.
DOBLE: Det er greit å komme til de to Volvo Penta D6-maskinene.
DOBLE: Det er greit å komme til de to Volvo Penta D6-maskinene.
SALONG: Kjent løsning med bysse på styrbord og salong på babord.
SALONG: Kjent løsning med bysse på styrbord og salong på babord.
34 KNOP: Toppfarten var 34 knop med motorpakken i testbåten.
34 KNOP: Toppfarten var 34 knop med motorpakken i testbåten.

Spesifikasjoner
Motor2 x Volvo Penta D6 370 hk
Lengde11,99 meter
Bredde3,85 meter
Vekt10,52 tonn
Drivstofftank900 liter
Vanntank400 liter
CE-kategoriB-10 (C-14)
Antall personer14
ForhandlerFjordSailing AS
Pris5,4 millioner kroner
Kontaktwww.fjordsailing.no

Pluss

  • Åpen, lys og luftig båt
  • Sosial løsning med plass til mange gjester
  • Fin anretning på akterdekket

Minus

  • Litt dårlig stueplass i byssa
  • Skarpe kanter på bord og hjørner