– Vær edru og bruk vest

Sjøfartsdirektøren vil ikke kommentere den politiske prosessen, men oppfordrer alle til å bruke vest og være edru i sommer.

Publisert

Forslaget om påbudt bruk av redningsvest for fritidsbåter i fart kommer fra Sjøfartsdirektoratets utredning «Rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt», som ble overlevert til daværende regjering i 2012.

Bak forslaget står også bransje og båtfolk. Både Norboat og Kongelig Norsk Båtforbund var blant deltagerne i arbeidsgruppen, som konkluderte med at påbud om vest kunne redde liv. Utgangspunktet for denne konklusjonen var det faktum at det i mange drukningsulykker ikke er blitt benyttet vest (godkjent flyteutstyr), og at mange av drukningsulykkene finner sted innaskjærs i godt vær.

Barn

Sjøfartsdirektør Olav Akselsen, med lang fartstid som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, vil ikke kommentere den pågående politiske debatten om vestpåbud. Etter at Arbeiderpartiet ikke fikk medhold for sitt forslag om å innføre påbud om vest i båter under åtte meter i fart, har Stortinget bedt regjeringen om å komme opp med en ny og bredere vurdering av sikkerhetstiltak, med utgangspunkt i SVs forslag, som omfatter påbudt vest i båter under åtte meter i fart med barn om bord.

–    Vi har merket oss den debatten som har pågått rundt dette. På generelt grunnlag kommenterer vi som et direktoratet aldri politiske vedtak, men tar disse til etterretning, sier Akselsen til Båtliv.

Hva er Sjøfartsdirektoratets råd til båtfolket når det gjelder sikkerhet i sommer?

– Vårt mål er at folk skal ha det trivelig og fint på sjøen. Første bud da er å ha så god sikkerhet som mulig – alt fra kompetanse og sikkerhetsutstyr til at båt og utstyr er i god stand. Her er det flere tiltak en som båteier og bruker kan gjøre. Blant annet anbefaler vi alle å bruke flytevest. Dernest anbefaler vi alle som skal føre fritidsbåt å ta båtførerprøven – uavhengig av om en er omfattet av den obligatoriske ordningen eller ei. Kombinerer en dette med å være edru og å bruke sunn fornuft så bør alt ligge til rette for en trivelig båtsommer, sier Akselsen.  

 

Powered by Labrador CMS