STORE SKADER: De siste ukene har uvær og kraftig vind har påført fritidsbåter skader for millioner av kroner. (FOTO: GJENSIDIGE).
STORE SKADER: De siste ukene har uvær og kraftig vind har påført fritidsbåter skader for millioner av kroner. (FOTO: GJENSIDIGE).

Kraftig vind årsak til båtskader for millioner

Den ene stormen etter den andre har skylt innover kysten og gjort store skader for millioner av kroner på fritidsbåter de siste ukene.

Gjensidige alene har så langt i januar registrert 100 båtskader med erstatningsutbetalinger på over 5 millioner.

Kommunikasjonssjef Arne Voll minner om at vinteren kan gi ubehagelige overraskelser. Selv om de fleste fritidsbåter på markedet i dag er selvlensende, gir ikke dette noen garanti mot synkeskader.

Synkeskader for 60 millioner

- De fleste båtene har sunket eller fått skader ved kai på grunn av uvær. Det er også flere båter som har fått kalesjen skadet. En kunde hadde båten på tilhenger og som veltet i den kraftige vinden, sier Voll. Beregninger Gjensidige har gjort viser at dette gir synkeskader for over 60 millioner kroner i året.

-Mange båter blir liggende ute hele året. Tidligere var folk flinkere til å se til sin egen og andres båter, fordi de viste at det var en risiko for at båten kunne ta inn mye vann, sier kommunikasjonssjefen. I tillegg kan snø og is bidra til å tette igjen dreneringssystemet.

Tenk på forsikringen

- Ligger båten ute over lengre tid uten tilsyn og får en skade som følge av dette, kan det få konsekvenser for forsikringsoppgjøret, minner han om.

- Få båten på land. Det er ofte den beste medisinen for et godt båthold. Ligger båten ute gjennom hele vinteren er det viktig å se til båten ofte. Sjekk også at fortøyningene er i god stand. Be gjerne andre om hjelp om du ikke selv har anledning, avslutter Voll.